Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот Vlad777 » Нед 19 сеп 2021 20:25

Кайзен написа:накрая вместо с топ гума, всички се консолидирахте с това, което казах аз отначало, че среден клас гума е напълно достатъчна
Както написах в предишното мнение и при Ханкук-а и при Клебер-а съм избрал топ гуми, които са в топ 10-20% на всички тестове, въпреки, че не са от премиум бранд. Защото брандът и цената не винаги означават най-високото качество и така нареченият "Bang for the buck". За мен идеята на темата е именно да се препоръчат такива гуми - които някой е забелязал, че са на добра цена, а не изостават от лидерите по нужните критерии.

Просто и няколко пъти каза, че гумите нямат голямо значение. Бих перефразирал и да си стиснем ръцете на: "Гумите нямат голямо значение, стига да са от изпитаните и препоръчителни модели на средния клас или по-добри и да са подбрани според ежедневието на водача на автомобила и най-честата им експлоатация".

Да не забравяме, че цялата дискусия тръгна от марката Tigar, която е точно от групата на имитиращите продукти. именно срещу този тип продукти негодувам аз, защото това е опасно, както е и опасно да караш, без да знаеш кой е с предимство на кръстовището, но просто тази тема е за гуми.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Нед 19 сеп 2021 20:38

Не съм съгласен с всичко написано от теб..
За мен всичко тръгна от превъзнасянето на премиум брандовете и най-вече Конти. Показах с физични закони колко са факторите при спиране, а вие се въртите в тези пусти 1-2м.
Подписвам се под: "Гумите нямат голямо значение, стига да са от изпитаните и препоръчителни модели на средния клас или по-добри и да са подбрани според ежедневието на водача на автомобила и най-честата им експлоатация" и напускам дискусията.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 19 сеп 2021 20:39

Vlad777 написа:Просто и няколко пъти каза, че гумите нямат голямо значение.

Не ми е омръзнала темата, затова и аз го твърдя с нов аргумент от твоя тест:
Screenshot_20210919-205237_Drive.jpg

И тезата ми е, че човек с Тигър може да бъде също толкова безопасен на пътя, колкото човек с гума от 10те %, като само намали скоростта с 5км/ч. (Или колкото там, за да компенсира разликата между двата модела).

Айде са :icon_lol
Очаквам математически да ме обориш :kissy

Потребителски аватар
steich
Автомобил: Passat B8 2 TDI 190hp DSG 2017
Контакти:

Мнениеот steich » Нед 19 сеп 2021 20:43

Някой били дал мнение за тези два модела гуми ако е карал с някои от тях

https://medina-med.com/guma/0-01-23-0-0 ... owproof-p/

и

https://primex-bg.com/225-45r18-95v-g-f ... -2-xl.html

че трябва да взимам на жената зимни гуми и още не мога да реша какви ... целя се във хубави среден клас гуми на не много висока цена до колкото е възможно, ще се карат в много сняг и лед ... зимата Смолян-Пампорово.

Предните Nokian WR4 ли бяха ... хубави и меки ама едвам изкарват 3 сезона ... не знам що толкова бързо заминават.

Аз взех за пасата от първите пролетта, но имам много малко километри и не мога да изкажа мнение все още.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 19 сеп 2021 20:47

Колега, погледни и руските (ако ги има в този размер). Иначе и тези, които си посочил са хубави, ама руските са меки, като кашкавал и с огромен грайфер. В смисъл, че ако живеех в планински район щях да избера гуми за по-тежки зимни условия.
Все пак ако предпочетеш втората - има я във вариант Клебер Крисалп хп3, което е същата гума, но по-евтина - не зная защо.

Последна промяна от stefan4o на Нед 19 сеп 2021 20:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack

Мнениеот group® » Нед 19 сеп 2021 20:48

steich написа:...ще се карат в много сняг и лед ... зимата Смолян-Пампорово.

Сори, че не е за двете дадени от теб, но препоръчвам да погледнеш и Cooper WhetherMaster и видиш дали ти допадат. Не знам как са ти като цени, но и на жена ми, и на моята кола сме с такива точно заради сняг и лед. Убедил съм се многократно в качествата им.
Дори по тестове се движат доста добре.

Едит: иначе следващите, които бих пробвал са Nokian Hakkapeliitta
Но държа да отбележа, че купъра е повече комплексна гума, която е и тиха, износва се нормално (за разлика от нордик) и т.н. Hakkapeliitta е чист норсик, който ще има повече предимства на сняг и лед, но не и на асфалт. Бързо ще се износва.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 19 сеп 2021 21:31

group® написа:
Vlad777 написа:Просто и няколко пъти каза, че гумите нямат голямо значение.

И тезата ми е, че човек с Тигър може да бъде също толкова безопасен на пътя, колкото човек с гума от 10те %, като само намали скоростта с 5км/ч. (Или колкото там, за да компенсира разликата между двата модела).

Айде са :icon_lol
Очаквам математически да ме обориш :kissy

Що да те оборва, чудесна логика. Така всички ще карат с по-ниска скорост, и всичко ще е цветя и рози. Дали?!
И дори да пренебрегнем вероятността да стане мазало с изпреварвания, сигурно ще трябва да разсъждаваме над темата, дали загубата на малко време на много хора, не се равнява всъщност на загубени човешки животи... Все пак малко хора живеят над 50 милиона минути, дали 5 минути загубени от 10 милиона човека, са еквивалентни на един загубен човешки живот?!

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 19 сеп 2021 21:33

Галине, откъде ще си купиш Хакапелита? Този модел внася ли се тук изобщо?

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Нед 19 сеп 2021 21:58

Към колегата steich погледни максис (модела премитра беше някъде в класациите напред) а цената е един път. Аутобокс ги внасят, около 150 лв. Имат и рошав модел точно като за снегове и ледове, стар Дот 120 лв нов дот 168 лв. Та виж там според мен....

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 19 сеп 2021 22:34

С руските Кордиант няколко зими съм се качвал на Пампорово с Мерцедеса. Само един път ме изненадаха едни 70см сняг, мокър за 1 нощ и колата ми вися в с. Проглед 1 седмица.... Там специално като вали си е много тегаво и зимните гуми трябва да са нови, плюс вериги за всеки случай.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 19 сеп 2021 23:04

Ето тук един интересен обзор на руснаците за този вид гуми: https://shina.guide/press/22021/

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 20 сеп 2021 8:06

И пак Континентал шампион. И в този клас гуми :Mr Green Fun

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Пон 20 сеп 2021 8:13

fur1ous написа:Каквото и да слагат срещу директна слънчева дълго време без допълнителна обработна на гумите нищо не помага.
В топлите страни гумите са в пъти по нацепени примерно.

Има си спрейчета/течности за гуми и се обработват понякога, не е лошо като цяло.
Ако се прави, пукнатити няма да видите по бордовете.

мажа ги със такъв спрей. Също ги завивам със стари одеала да не ги пече :mrgreen

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пон 20 сеп 2021 8:27

Смей се ама ми отнема 5 минути годишно, струва ми жълти стотинки и пукнатини по бордовете никога не съм имал.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 20 сеп 2021 9:05

Vlad777 написа:Ето тук един интересен обзор на руснаците за този вид гуми: https://shina.guide/press/22021/

Дали не е защото братушките имат завод за континентал точно в Русия.
Не оспорвам качеството на Конти, но те (руснаците) не са много достоверен източник за такъв тип тестове.

За жалост точно за гуми истината се крие в индивидуалните тестове правени в контролирана среда. Джонатън Бенсон от tirereviews се опитва да е максимално обективен и въпреки всичко няма как да се изтестват всички модели в конкретен размер гуми.

Няма зимна гума която да е еднакво: добра на сухо, добра на мокро, добра на сняг, комфортна, с нисък разход и да издържа 60 хил км. Винаги е компромис между нещо. Доколкото може да се информира човек си преценя с какво да направи компромиса.

Тъй като няма зимни гуми със сцепление на мокро буква А, реално всичко което влиза в диапазона от 1.4G до 1.54G се води премиум гума с превъзходно спиране. Само че, разликата между тези две стойности е напълно възможно да е 1-2м

Както Цецо се опитва да обясни, по-добре да вземеш максимално сигурните гуми за парите, които можеш да дадеш. Проблема идва от това, че всичко е навързано много. Т.е. дори и да си вземеш "най-сигурните" гуми, ако нямат правилен баланс, в завой или при рязко спиране, може да поднесе също.

Всеки сам си определя риска, който може да понесе. Да спорим, че една гума спира 1м по-рано от друга, може да доведе само до глъч между нас. Имайки предвид, как трябва да се наредят луните, за да има ефект това нещо и в колко случая оказва влияние....

ADAC за жалост също не е панацея по отношение на тестовете. Реално погледнато с новата директива (https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32020R0740) ще има малко по-подробна информация, но пак всичко си остава субективо.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”