Мнения за компактно комби

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Мнения за компактно комби

Мнениеот stefan4o » Съб 25 дек 2021 20:24

Гледайте и тествайте. Което ви легне на сърце - вземете него.
Голф 7 ви е доста над бюджета - аз пролетта като търсих кола, хубавите бяха над 20 палки. А сега цените са скочили.
Мога от личен опит да кажа, че поддръжката на Фокус Мк3 не е скъпа. Пълно обслужване ангренаж, масла и всички филтри (без горивен) е около 900лв. с труда в Мото-Пфое (правят разни остъпки и може да се спести някой лев). Което смятам за напълно поносима цена, на фона на 5-годишен модел. Това е за 1.5тдци, което имам. За 1.0 екобууст цената беше брутално по-висока, имах някъде проформа, която ми дадоха от Мото-Пфое, но не я намирам - сумата беше около или над 1800лв, но не помня с точност. Разбира се, като всяка кола, си има и минуси.
Ще повторя - качвайте се, карайте, тествайте различните коли. Щото едно е да го гледаш на картинка, друго е да го покараш и да го усетиш.
При Рено 1.5дци поддръжката е сходна като цена - частите им са сравнително евтини (гледах и такива, преди да закупя фокуса).
Относно Рапид - това не е точно комби. Забравих му точното наименование, но е нещо като това на Ауди А3.
Редактирах си мнението за цените на обслужването - извинявам се, ако съм заблудил някой. Смяната на масло маслен и горивен филтър ми излезе около 250лв. в МП - Стара Загора, другите два филтъра си ги подмених сам.

Последна промяна от stefan4o на Нед 26 дек 2021 12:01, променено общо 1 път.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Съб 25 дек 2021 21:11

Не виждам с какво изброените са повече от Голф 6 комби.
Примерно дизел, щото е по-безпроблемен - https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=mp6ma9
...
Или пък ако е толкова зор за място, без колата да е много дълга, защо не Туран - https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=mp6s1b

Бягаш от VAG, вероятно заради липса на читав бензин, но ако си се "прежалил" за дизел, помисли пак. 2,0TDI от края на производство на Голф 6 и Туран е доста корав мотор, независимо от някогашните скандали около него.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 25 дек 2021 21:45

stefan4o написа:Относно Рапид - това не е точно комби. Забравих му точното наименование, но е нещо като това на Ауди А3.

Спейсбек е означението.
Астра J не е добра идея. Действително бих гледал Голф 6 комби. 2.0 ТДИ.

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Съб 25 дек 2021 21:49

Сравнително скоро имах подобна дилема. Избрах Kia Ceed 2, 1.6 CRDI. Първоначалното обслужване ми стъпи на около 150 лв - 5.2 л масло Shell Helix Ultra 5W30 C3 (108 лв за 8 литра), маслен филтър (10-на лв), Горивен филтър (20 лв), филтър купе (15 лв). Труд не съм заплащал, защото всичко съм си сменял сам. В оторизиран сервиз всичко стъпва на 450 лв. Всички цени по-горе са от април 2021 г. В България се продава и оригинално масло киа/хюндай за 90 лв, което е разфасовка от 6 л, което е доста добро и на прилична цена.

Предишното ми возило бе Passat B5, 1.9 TDI, AFN. За разлика от него KIA-та вози по-твърдо, багажникът е 10 см по-къс. Купето не е така добре шумоизолирано, както на пасата. Други недостатъци спрямо пасата не съм констатирал. Но пък предимствата също не са малко. Двигателят работи тихо, равномерно, икономичен е, а скоростите бая дълги. 6-та скорост примерно при 100 км/ч си на 1500 об/мин, а 120 км/ч на 2000 об.мин. На дълъг път не изморява. Като динамика за доста близки. Разходът на KIA-та е една идея по-надолу. Със спокойно каране 4.5-4.7/100 извънградско със скорости до 110 км/ч. На пасата бе 4.8-5/100 със същия стил на каране...

1.6 CRDI мотора е доста здрав и безпроблемен. Първите му варианти разтягат вериги, но в последствие се твърди, че този проблем е отстранен. Руснаците го хвалят, че е доста здрав и без проблем кара до милион км. https://youtu.be/vy2GzLHUC_k Потрулките КИА са със същия мотор, всичките почти са на над 200к км и единствения недостатък им е, че не могат да регенерират DPF с постоянното градско каране. Дюзите на този дизел са 2 вида - бош и делфи. Първите са по-безпроблемни и са по 500 лв/бр, но още не съм чувал някой да е сменял. Моята кола е без старт/стоп система и не иска AGM акумулатор, но има DPF. DPF не е с add blue. Не всички обаче имат DPF.

Това е което мога да споделя като мнение. Пожелавам ти успех с избора!

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Съб 25 дек 2021 21:51

Почти философска тема... Но - търсете да е ЕВРО 6/Бензин от следните -

1.Голф 6/7 Комби - в пъти по-кола, от тези изброените, явно се гони "бюджет"
1a. Шкода Октавия - също е идеален заместник...
2.Киа Сийд 2012-2013 - второ поколение 1.6 бензин е най-близо до това което всъщност търсите...
3.Хюндай й30 2012-2013 - същото като 2 но по-грозно за мен лично.
4.Рено Меган 2013-2015 - бюджет, бюджет и боклук като цяло..

Успех...

Комби задължително, да е надеждно, ръчни скорости за предпочитане, без газ, като екстра да има климатик и радио от друго няма нужда, бензин или дизел зависи от модела първо, разход не е приоритет, да има приличен вървеж но нищо повече. Тези 5 марки сме харесали, но може да предложите и нещо

Последна промяна от StS на Съб 25 дек 2021 21:57, променено общо 2 пъти.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 25 дек 2021 21:52

Сигурен ли си,че полицейските КИА са дизел?

Svetlix

Мнениеот Svetlix » Съб 25 дек 2021 21:58

Zdravko Zankov написа:Сигурен ли си,че полицейските КИА са дизел?

Тези в Плевен са дизели. Знам, че не тракат и ако не знаеш, че са дизелови - няма как да разбереш. И в КИА Плевен ми казаха, че са дизелови.

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: 1800 -20V -AGN -1999

Мнениеот Ивайло Димов » Съб 25 дек 2021 22:16

Всички са дизелови и са само за пътна полиция ;) Охранителна ползват Шкода Рапид1.4 tsi DSG.Кия се правят в Словакия и дизайна им е изцяло дело на европейци .

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Съб 25 дек 2021 22:23

Хубаво е да се каже за какво ще се ползва комбито. Семеен автомобил, работен и т.н.
Ние като избирахме семейна кола гледахме отзад да е малко по-широко. От голф 4 минахме на голф 5 плюс. Сядам отзад без да се свивам.
Гледам данните на голф 7 комби и има дзверски багажник, 600 литра, при 500 за г5 комби.

Svetlix

Мнениеот Svetlix » Съб 25 дек 2021 22:35

Ивайло Димов написа:Кия се правят в Словакия и дизайна им е изцяло дело на европейци .

Петър Шрайер има голяма заслуга за успешния дизайн. Мисля, че преди е работил за Audi. Ето едно ревю на Бричката: https://www.youtube.com/watch?v=eW_eSVEKWTY

А тук в този сайт можеш да се ориентираш за цени на частите: https://www.korparts.bg/kia/ceed.html Има няколко големи вносители само на части за корейски автомобили. Дефицит на части за тези коли няма.

Нещата при Хюндай i30 са идентични.

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН

Мнениеот Ивайло Димов » Съб 25 дек 2021 22:36

Щом ще се кара до 10 хил км,ще е предимно градски автомобил с редки пътувания по почивки .Четох за детско колело май че .Семейно комби но да не е хамбар тип пасат 2 :smile

gogogo79
Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
Двигател: 1600 126 hp 2010 year

Мнениеот gogogo79 » Нед 26 дек 2021 1:11

stefan4o написа:Гледайте и тествайте. Което ви легне на сърце - вземете него.
Голф 7 ви е доста над бюджета - аз пролетта като търсих кола, хубавите бяха над 20 палки. А сега цените са скочили.
Мога от личен опит да кажа, че поддръжката на Фокус Мк3 не е скъпа. Пълно обслужване ангренаж, масла и всички филтри (без горивен) е около 780лв. с труда в Мото-Пфое. Което смятам за напълно поносима цена, на фона на 5-годишен модел. Това е за 1.5тдци, което имам. За 1.0 екобууст цената беше около 1500лв. за същите неща, понеже процедурата е малко тегава там по подмяната на ремъка. Разбира се, като всяка кола, си има и минуси.
Ще повторя - качвайте се, карайте, тествайте различните коли. Щото едно е да го гледаш на картинка, друго е да го покараш и да го усетиш.
При Рено 1.5дци поддръжката е сходна като цена - частите им са сравнително евтини (гледах и такива, преди да закупя фокуса).
Относно Рапид - това не е точно комби. Забравих му точното наименование, но е нещо като това на Ауди А3.

Дет се вика , купи си бензинка ,че да ти е евтина подръжката...))) и само , като се сетя ,че рекламния слоган за този двигател беше <сбогом дизел>.
За да не ми е мнението само офф топик , бих дал идея да се обърне внимание и на Toyota Auris 2. След като е толкова важно колата да е надеждна и да влиза по- рядко в сервиз. Предишната генерация , която е до 2012 комби няма. Двигателя , който им се води най- безпроблемен 132 коня бензин в рамките на този бюджет мисля ,че няма да се намери. Остава да се погледнат дизелите , където по- традиция 1.4 d4d си е по- предпочитан , поради ред причини.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Нед 26 дек 2021 7:43

Още един глас за Киа. Моята е дизелова. Взех я с абсолютно всички екстри като ел регулируеми и отопляващи седалки и волан, безключово влизане и палене, блутуута е стандарт. Абсолютно всичко ел работи в нея без проблем. Колата е на 6 години и близо 300 000 км вече. Сменил съм спирачки и два кормилни накрайника за близо 150 000 каране. Дизела е икономичен и изключително тих, на фона на аудита, мерцедеси и бмв дето съм имал първия път като я чух трябваше да отворя капака за да чуя и сам да се уверя че е дизел.

Запрян
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Запрян » Нед 26 дек 2021 10:53

StS написа:Почти философска тема... Но - търсете да е ЕВРО 6/Бензин от следните -

1.Голф 6/7 Комби - в пъти по-кола, от тези изброените, явно се гони "бюджет"
1a. Шкода Октавия - също е идеален заместник...
2.Киа Сийд 2012-2013 - второ поколение 1.6 бензин е най-близо до това което всъщност търсите...
3.Хюндай й30 2012-2013 - същото като 2 но по-грозно за мен лично.
4.Рено Меган 2013-2015 - бюджет, бюджет и боклук като цяло..

Успех...

Комби задължително, да е надеждно, ръчни скорости за предпочитане, без газ, като екстра да има климатик и радио от друго няма нужда, бензин или дизел зависи от модела първо, разход не е приоритет, да има приличен вървеж но нищо повече. Тези 5 марки сме харесали, но може да предложите и нещо

Фолософска, но пък някои говорим от опит и изпробвани модели. Аз съм карал форд, рено и мога да съпоставя с ваг и кое е кола или не е. Всеки изказва мнение, но нека не се изкзваме все едно неговото е закон.

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН

Мнениеот Ивайло Димов » Нед 26 дек 2021 11:48

Рено Меган 1.5 dci е много здрав и надежден двигател :)

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”