Мнения за компактно комби
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Мнения за компактно комби
Гледайте и тествайте. Което ви легне на сърце - вземете него.
Голф 7 ви е доста над бюджета - аз пролетта като търсих кола, хубавите бяха над 20 палки. А сега цените са скочили.
Мога от личен опит да кажа, че поддръжката на Фокус Мк3 не е скъпа. Пълно обслужване ангренаж, масла и всички филтри (без горивен) е около 900лв. с труда в Мото-Пфое (правят разни остъпки и може да се спести някой лев). Което смятам за напълно поносима цена, на фона на 5-годишен модел. Това е за 1.5тдци, което имам. За 1.0 екобууст цената беше брутално по-висока, имах някъде проформа, която ми дадоха от Мото-Пфое, но не я намирам - сумата беше около или над 1800лв, но не помня с точност. Разбира се, като всяка кола, си има и минуси.
Ще повторя - качвайте се, карайте, тествайте различните коли. Щото едно е да го гледаш на картинка, друго е да го покараш и да го усетиш.
При Рено 1.5дци поддръжката е сходна като цена - частите им са сравнително евтини (гледах и такива, преди да закупя фокуса).
Относно Рапид - това не е точно комби. Забравих му точното наименование, но е нещо като това на Ауди А3.
Редактирах си мнението за цените на обслужването - извинявам се, ако съм заблудил някой. Смяната на масло маслен и горивен филтър ми излезе около 250лв. в МП - Стара Загора, другите два филтъра си ги подмених сам.
Голф 7 ви е доста над бюджета - аз пролетта като търсих кола, хубавите бяха над 20 палки. А сега цените са скочили.
Мога от личен опит да кажа, че поддръжката на Фокус Мк3 не е скъпа. Пълно обслужване ангренаж, масла и всички филтри (без горивен) е около 900лв. с труда в Мото-Пфое (правят разни остъпки и може да се спести някой лев). Което смятам за напълно поносима цена, на фона на 5-годишен модел. Това е за 1.5тдци, което имам. За 1.0 екобууст цената беше брутално по-висока, имах някъде проформа, която ми дадоха от Мото-Пфое, но не я намирам - сумата беше около или над 1800лв, но не помня с точност. Разбира се, като всяка кола, си има и минуси.
Ще повторя - качвайте се, карайте, тествайте различните коли. Щото едно е да го гледаш на картинка, друго е да го покараш и да го усетиш.
При Рено 1.5дци поддръжката е сходна като цена - частите им са сравнително евтини (гледах и такива, преди да закупя фокуса).
Относно Рапид - това не е точно комби. Забравих му точното наименование, но е нещо като това на Ауди А3.
Редактирах си мнението за цените на обслужването - извинявам се, ако съм заблудил някой. Смяната на масло маслен и горивен филтър ми излезе около 250лв. в МП - Стара Загора, другите два филтъра си ги подмених сам.
Последна промяна от stefan4o на Нед 26 дек 2021 12:01, променено общо 1 път.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Не виждам с какво изброените са повече от Голф 6 комби.
Примерно дизел, щото е по-безпроблемен - https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=mp6ma9
...
Или пък ако е толкова зор за място, без колата да е много дълга, защо не Туран - https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=mp6s1b
Бягаш от VAG, вероятно заради липса на читав бензин, но ако си се "прежалил" за дизел, помисли пак. 2,0TDI от края на производство на Голф 6 и Туран е доста корав мотор, независимо от някогашните скандали около него.
Примерно дизел, щото е по-безпроблемен - https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=mp6ma9
...
Или пък ако е толкова зор за място, без колата да е много дълга, защо не Туран - https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=mp6s1b
Бягаш от VAG, вероятно заради липса на читав бензин, но ако си се "прежалил" за дизел, помисли пак. 2,0TDI от края на производство на Голф 6 и Туран е доста корав мотор, независимо от някогашните скандали около него.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
stefan4o написа:Относно Рапид - това не е точно комби. Забравих му точното наименование, но е нещо като това на Ауди А3.
Спейсбек е означението.
Астра J не е добра идея. Действително бих гледал Голф 6 комби. 2.0 ТДИ.
-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
Сравнително скоро имах подобна дилема. Избрах Kia Ceed 2, 1.6 CRDI. Първоначалното обслужване ми стъпи на около 150 лв - 5.2 л масло Shell Helix Ultra 5W30 C3 (108 лв за 8 литра), маслен филтър (10-на лв), Горивен филтър (20 лв), филтър купе (15 лв). Труд не съм заплащал, защото всичко съм си сменял сам. В оторизиран сервиз всичко стъпва на 450 лв. Всички цени по-горе са от април 2021 г. В България се продава и оригинално масло киа/хюндай за 90 лв, което е разфасовка от 6 л, което е доста добро и на прилична цена.
Предишното ми возило бе Passat B5, 1.9 TDI, AFN. За разлика от него KIA-та вози по-твърдо, багажникът е 10 см по-къс. Купето не е така добре шумоизолирано, както на пасата. Други недостатъци спрямо пасата не съм констатирал. Но пък предимствата също не са малко. Двигателят работи тихо, равномерно, икономичен е, а скоростите бая дълги. 6-та скорост примерно при 100 км/ч си на 1500 об/мин, а 120 км/ч на 2000 об.мин. На дълъг път не изморява. Като динамика за доста близки. Разходът на KIA-та е една идея по-надолу. Със спокойно каране 4.5-4.7/100 извънградско със скорости до 110 км/ч. На пасата бе 4.8-5/100 със същия стил на каране...
1.6 CRDI мотора е доста здрав и безпроблемен. Първите му варианти разтягат вериги, но в последствие се твърди, че този проблем е отстранен. Руснаците го хвалят, че е доста здрав и без проблем кара до милион км. https://youtu.be/vy2GzLHUC_k Потрулките КИА са със същия мотор, всичките почти са на над 200к км и единствения недостатък им е, че не могат да регенерират DPF с постоянното градско каране. Дюзите на този дизел са 2 вида - бош и делфи. Първите са по-безпроблемни и са по 500 лв/бр, но още не съм чувал някой да е сменял. Моята кола е без старт/стоп система и не иска AGM акумулатор, но има DPF. DPF не е с add blue. Не всички обаче имат DPF.
Това е което мога да споделя като мнение. Пожелавам ти успех с избора!
Предишното ми возило бе Passat B5, 1.9 TDI, AFN. За разлика от него KIA-та вози по-твърдо, багажникът е 10 см по-къс. Купето не е така добре шумоизолирано, както на пасата. Други недостатъци спрямо пасата не съм констатирал. Но пък предимствата също не са малко. Двигателят работи тихо, равномерно, икономичен е, а скоростите бая дълги. 6-та скорост примерно при 100 км/ч си на 1500 об/мин, а 120 км/ч на 2000 об.мин. На дълъг път не изморява. Като динамика за доста близки. Разходът на KIA-та е една идея по-надолу. Със спокойно каране 4.5-4.7/100 извънградско със скорости до 110 км/ч. На пасата бе 4.8-5/100 със същия стил на каране...
1.6 CRDI мотора е доста здрав и безпроблемен. Първите му варианти разтягат вериги, но в последствие се твърди, че този проблем е отстранен. Руснаците го хвалят, че е доста здрав и без проблем кара до милион км. https://youtu.be/vy2GzLHUC_k Потрулките КИА са със същия мотор, всичките почти са на над 200к км и единствения недостатък им е, че не могат да регенерират DPF с постоянното градско каране. Дюзите на този дизел са 2 вида - бош и делфи. Първите са по-безпроблемни и са по 500 лв/бр, но още не съм чувал някой да е сменял. Моята кола е без старт/стоп система и не иска AGM акумулатор, но има DPF. DPF не е с add blue. Не всички обаче имат DPF.
Това е което мога да споделя като мнение. Пожелавам ти успех с избора!
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Почти философска тема... Но - търсете да е ЕВРО 6/Бензин от следните -
1.Голф 6/7 Комби - в пъти по-кола, от тези изброените, явно се гони "бюджет"
1a. Шкода Октавия - също е идеален заместник...
2.Киа Сийд 2012-2013 - второ поколение 1.6 бензин е най-близо до това което всъщност търсите...
3.Хюндай й30 2012-2013 - същото като 2 но по-грозно за мен лично.
4.Рено Меган 2013-2015 - бюджет, бюджет и боклук като цяло..
Успех...
Комби задължително, да е надеждно, ръчни скорости за предпочитане, без газ, като екстра да има климатик и радио от друго няма нужда, бензин или дизел зависи от модела първо, разход не е приоритет, да има приличен вървеж но нищо повече. Тези 5 марки сме харесали, но може да предложите и нещо
2.Киа Сийд 2012-2013 - второ поколение 1.6 бензин е най-близо до това което всъщност търсите...
Успех...
Комби задължително, да е надеждно, ръчни скорости за предпочитане, без газ, като екстра да има климатик и радио от друго няма нужда, бензин или дизел зависи от модела първо, разход не е приоритет, да има приличен вървеж но нищо повече. Тези 5 марки сме харесали, но може да предложите и нещо
Последна промяна от StS на Съб 25 дек 2021 21:57, променено общо 2 пъти.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Сигурен ли си,че полицейските КИА са дизел?
-
Zdravko Zankov написа:Сигурен ли си,че полицейските КИА са дизел?
Тези в Плевен са дизели. Знам, че не тракат и ако не знаеш, че са дизелови - няма как да разбереш. И в КИА Плевен ми казаха, че са дизелови.
- Ивайло Димов
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: 1800 -20V -AGN -1999
Всички са дизелови и са само за пътна полиция ;) Охранителна ползват Шкода Рапид1.4 tsi DSG.Кия се правят в Словакия и дизайна им е изцяло дело на европейци .
Хубаво е да се каже за какво ще се ползва комбито. Семеен автомобил, работен и т.н.
Ние като избирахме семейна кола гледахме отзад да е малко по-широко. От голф 4 минахме на голф 5 плюс. Сядам отзад без да се свивам.
Гледам данните на голф 7 комби и има дзверски багажник, 600 литра, при 500 за г5 комби.
Ние като избирахме семейна кола гледахме отзад да е малко по-широко. От голф 4 минахме на голф 5 плюс. Сядам отзад без да се свивам.
Гледам данните на голф 7 комби и има дзверски багажник, 600 литра, при 500 за г5 комби.
-
Ивайло Димов написа:Кия се правят в Словакия и дизайна им е изцяло дело на европейци .
Петър Шрайер има голяма заслуга за успешния дизайн. Мисля, че преди е работил за Audi. Ето едно ревю на Бричката: https://www.youtube.com/watch?v=eW_eSVEKWTY
А тук в този сайт можеш да се ориентираш за цени на частите: https://www.korparts.bg/kia/ceed.html Има няколко големи вносители само на части за корейски автомобили. Дефицит на части за тези коли няма.
Нещата при Хюндай i30 са идентични.
- Ивайло Димов
- предупреждение за БАН
Щом ще се кара до 10 хил км,ще е предимно градски автомобил с редки пътувания по почивки .Четох за детско колело май че .Семейно комби но да не е хамбар тип пасат 2 

-
- Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
- Двигател: 1600 126 hp 2010 year
stefan4o написа:Гледайте и тествайте. Което ви легне на сърце - вземете него.
Мога от личен опит да кажа, че поддръжката на Фокус Мк3 не е скъпа. Пълно обслужване ангренаж, масла и всички филтри (без горивен) е около 780лв. с труда в Мото-Пфое. Което смятам за напълно поносима цена, на фона на 5-годишен модел. Това е за 1.5тдци, което имам. За 1.0 екобууст цената беше около 1500лв. за същите неща, понеже процедурата е малко тегава там по подмяната на ремъка. Разбира се, като всяка кола, си има и минуси.
Дет се вика , купи си бензинка ,че да ти е евтина подръжката...))) и само , като се сетя ,че рекламния слоган за този двигател беше <сбогом дизел>.
За да не ми е мнението само офф топик , бих дал идея да се обърне внимание и на Toyota Auris 2. След като е толкова важно колата да е надеждна и да влиза по- рядко в сервиз. Предишната генерация , която е до 2012 комби няма. Двигателя , който им се води най- безпроблемен 132 коня бензин в рамките на този бюджет мисля ,че няма да се намери. Остава да се погледнат дизелите , където по- традиция 1.4 d4d си е по- предпочитан , поради ред причини.
-
- Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
- Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE
Още един глас за Киа. Моята е дизелова. Взех я с абсолютно всички екстри като ел регулируеми и отопляващи седалки и волан, безключово влизане и палене, блутуута е стандарт. Абсолютно всичко ел работи в нея без проблем. Колата е на 6 години и близо 300 000 км вече. Сменил съм спирачки и два кормилни накрайника за близо 150 000 каране. Дизела е икономичен и изключително тих, на фона на аудита, мерцедеси и бмв дето съм имал първия път като я чух трябваше да отворя капака за да чуя и сам да се уверя че е дизел.
StS написа:Почти философска тема... Но - търсете да е ЕВРО 6/Бензин от следните -
Успех...
Фолософска, но пък някои говорим от опит и изпробвани модели. Аз съм карал форд, рено и мога да съпоставя с ваг и кое е кола или не е. Всеки изказва мнение, но нека не се изкзваме все едно неговото е закон.
- Ивайло Димов
- предупреждение за БАН
Рено Меган 1.5 dci е много здрав и надежден двигател :)
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”