Избор на семеен автомобил (до 40к)
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Избор на семеен автомобил (до 40к)
Нека се огледат и A4 B8 Allroad quattro. Поне 4х4 му е с торсен за разлика от пасат B8. Предлаганото място е малко по-малко ( отзад ) , но пак има приличен багажник. Идеален е за Бг пътищата ни. Проблемите им са общо взето сходни с ВАГ групата от сходни години + - .
- mukot
- Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
- Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024
Всеки има мнение, мога да кажа и моето. Бих взел нова Шкода Октавиа. Мотора и оборудването - според парите. Чака се поне 9 месеца, но цените на колите с пробег станаха безумни. А това са стари коли.
- simo7
- Автомобил: Джета
- Двигател: 2012г
mukot написа:Всеки има мнение, мога да кажа и моето. Бих взел нова Шкода Октавиа. Мотора и оборудването - според парите. Чака се поне 9 месеца, но цените на колите с пробег станаха безумни. А това са стари коли.
И аз съм на същото мнение,никога няма да дам 40к и нагоре за кола на старо.Трябва да е на най много 20000км и с пълна история и на 3г. най много.Автора си и ма в момента кола ,отива до шкода и си поръчва нова и това е.50000лв някъде почват с екстри.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
mukot написа: цените на колите с пробег станаха безумни. А това са стари коли.
Съгласен с колегата,и давам един безумен пример.
https://m.mobile.bg/details/11643644337766030
- netizen
- VW експерт
- Автомобил: ID7 Pro Tourer
- Двигател: APP550
- Контакти:
Пазарът е такъв какъвто е, какво ни се иска на нас е друга тема
Но към днешна дата 3 годишен автомобил в тоя клас до 20хил км за 40хил лева не съществува
(той и преди кризата не съществуваше)

Но към днешна дата 3 годишен автомобил в тоя клас до 20хил км за 40хил лева не съществува

- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
simo7 написа:mukot написа:Всеки има мнение, мога да кажа и моето. Бих взел нова Шкода Октавиа. Мотора и оборудването - според парите. Чака се поне 9 месеца, но цените на колите с пробег станаха безумни. А това са стари коли.
И аз съм на същото мнение,никога няма да дам 40к и нагоре за кола на старо.Трябва да е на най много 20000км и с пълна история и на 3г. най много.Автора си и ма в момента кола ,отива до шкода и си поръчва нова и това е.50000лв някъде почват с екстри.
Абе не знам, ако сметнеш какви са загубите за 3г. експоатация на нов автомобил и 3г. експоатация на 3 годишен автомобил, малко нали... в случая на нов автомобил си над 25 000лв задна гума за 3г., в другия си около 10 000лв.
Ако са ти паднали парите от небето е оправдано

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Зависи, как ги смяташ. Погледни цените на по-евтините брандове и ще забележиш, че цените на 2-годишните са почти като на новите...
Passat на 5 години около 100к км е буквално 50% от цената на такъв нов . В момента ако искаш среден клас пасат с DSG и дизел 150 коня си 75 хиляди лева. За 40 хиляди можеш да си намериш доста добър екземпляр с достатъчно останал ресурс.
Още повече, че нов автомобил има гаранция, но тази гаранция не се отнася за всичко. Първите години, заради гаранцията всичко трябва да минава през Порше. А пък не е като да са толкова велики и да имат "народни" цени.
Ако има страх от DSG-то можеш да си вземеш ръчка. Там хипотетично имаш повече контрол и DPF-a можеш да му забавиш затлачването ако си в града. Както и риска нещо да и стане на кутията е по-нисък.
Просто модерните автомобили си струват скъпо, ако нещо им се случи. Не означава, че марка Х или Y е смотана. Но решението винаги е на база компромис и риск.
Към автора, наистина за твоите нужди по-скоро се насочи към Пасат комби, като там имаш избор бол.
Черокито е готино, но там разходите са съществени. Това че, двигателя е "прост" не означава, че няма суми за евентуален ремонт, заради евентуалното му сваляне примерно. Гумите са по-скъпи и ги "яде" по-бързо. Не е толкова стабилен автомобил при извънградско в сравнение с пасата. Усещането за комфорт е доста субективно, но и Черокито си има екстрите. Ще ти гори 20 газ и надали ще могат да ти сложат супер голяма бутилка. Т.е. ще го зареждаш на около 300тина км. Ще имаш още една система, която трябва да мислиш. Данъците са по-високи, WK2 има 4 звезди в EuroNcap. Високите джипки са доста податливи на странични удари и преобръщане.
Също така не за пренебрегване е последваща продажба и смяна на автомобила. Т.е. кой би бил по-лесен за сделка и да си запази повече от стойността. Едно е да дадеш сега 40к и след 5 години като ще я продаваш да и вземеш 15, друго е 25.
За автомобили от този ценови клас трябва да гледаш цялата картинка. DSG-то и да направи проблем има кой и ще се ремонтира. ZF-a легендарен и здрав, но това не го предпазва от потенциален проблем и евентуален ремонт.
За Черокито, ако имаш драми с модули и електроника и трябва да чакаш доставки от Щатите или Европа, пак не е малко. По-бързо и лесно би било намиране на нещо за VAG групата.
Още повече, че нов автомобил има гаранция, но тази гаранция не се отнася за всичко. Първите години, заради гаранцията всичко трябва да минава през Порше. А пък не е като да са толкова велики и да имат "народни" цени.
Ако има страх от DSG-то можеш да си вземеш ръчка. Там хипотетично имаш повече контрол и DPF-a можеш да му забавиш затлачването ако си в града. Както и риска нещо да и стане на кутията е по-нисък.
Просто модерните автомобили си струват скъпо, ако нещо им се случи. Не означава, че марка Х или Y е смотана. Но решението винаги е на база компромис и риск.
Към автора, наистина за твоите нужди по-скоро се насочи към Пасат комби, като там имаш избор бол.
Черокито е готино, но там разходите са съществени. Това че, двигателя е "прост" не означава, че няма суми за евентуален ремонт, заради евентуалното му сваляне примерно. Гумите са по-скъпи и ги "яде" по-бързо. Не е толкова стабилен автомобил при извънградско в сравнение с пасата. Усещането за комфорт е доста субективно, но и Черокито си има екстрите. Ще ти гори 20 газ и надали ще могат да ти сложат супер голяма бутилка. Т.е. ще го зареждаш на около 300тина км. Ще имаш още една система, която трябва да мислиш. Данъците са по-високи, WK2 има 4 звезди в EuroNcap. Високите джипки са доста податливи на странични удари и преобръщане.
Също така не за пренебрегване е последваща продажба и смяна на автомобила. Т.е. кой би бил по-лесен за сделка и да си запази повече от стойността. Едно е да дадеш сега 40к и след 5 години като ще я продаваш да и вземеш 15, друго е 25.
За автомобили от този ценови клас трябва да гледаш цялата картинка. DSG-то и да направи проблем има кой и ще се ремонтира. ZF-a легендарен и здрав, но това не го предпазва от потенциален проблем и евентуален ремонт.
За Черокито, ако имаш драми с модули и електроника и трябва да чакаш доставки от Щатите или Европа, пак не е малко. По-бързо и лесно би било намиране на нещо за VAG групата.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
колега заблудил си се.
- читави коли на 5 години и до 100к километра изобщо не струват с 50% по-малко от нови. сравнявай цената на която е купен, не с цените днес в магазина
- първите 5 години единствената причина да посещаваш сервиз е масло и обслужаване, всичко друго е сравнително малко вероятно и всичко се покрива от гаранцията
- читави коли на 5 години и до 100к километра изобщо не струват с 50% по-малко от нови. сравнявай цената на която е купен, не с цените днес в магазина
- първите 5 години единствената причина да посещаваш сервиз е масло и обслужаване, всичко друго е сравнително малко вероятно и всичко се покрива от гаранцията
- fur1ous
- Автомобил:
Всъщност струват. Аз купих 3 годишна кола на 98 000км. Seat Leon с оборудване xcellence, имаше доста екстри с две думи. цена по каталог и купена - 56 000лв, аз я взех 25 000.
Това беше точно преди кризата.
Petrolhead сигурно има предвид покупната цена, която може да варира много спрямо каталожната. Фирми с ДДС схеми, постоянни клиенти и тн.
В неговия случай сигурно е така, но аз съм някъв прост байчо ф.л., на който не му правят такива отстъпки. Последният път с моя бюджет трябваше да избирам между нова орязана Шкода Октавия (че и с грозна муцуна), някъв Т-крос или пасата, който взех. Е, нямаше база за сравнение.
Винаги бих предпочел 3-4 годишен Пасат на около 100ккм и цена под 50% от каталожната, отколкото нов т-крос. Допреди 2 години беше пълно с такива, сега не знам как е.
В неговия случай сигурно е така, но аз съм някъв прост байчо ф.л., на който не му правят такива отстъпки. Последният път с моя бюджет трябваше да избирам между нова орязана Шкода Октавия (че и с грозна муцуна), някъв Т-крос или пасата, който взех. Е, нямаше база за сравнение.
Винаги бих предпочел 3-4 годишен Пасат на около 100ккм и цена под 50% от каталожната, отколкото нов т-крос. Допреди 2 години беше пълно с такива, сега не знам как е.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
fur1ous написа:Всъщност струват. Аз купих 3 годишна кола на 98 000км. Seat Leon с оборудване xcellence, имаше доста екстри с две думи. цена по каталог и купена - 56 000лв, аз я взех 25 000.
ти си уцелил далаверата, супер. това обаче далеч не важи за всички
- fur1ous
- Автомобил:
Ами чак да съм уцелил, просто така си вървят колите за 3-4г. цената я делиш на две. Това е реалността, такива са сделките, обявите може да са всякакви, в момента са завишени цените, но това ще е до време.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
колите които аз смятам че си струват, никога не струват наполовина от каталожната им цена.
ситуацията е същата, както защо колите в Дупница струват наполовина на същите в Германия
ситуацията е същата, както защо колите в Дупница струват наполовина на същите в Германия
Нека не превръщаме темата в чат и някакъв безсмислен спор. Колега petrolhead, има си статистика и класации. Какво е твоето мнение си е за теб и ние го уважаваме. Но обективно няма как да отречеш, че автомобил на 5г и 100к км не запазва голяма част от стойността си.
Моля те, дай пример. С цифри и аргументи. Дачия държи рекорда в тези класации и тя го държи с 34% обезценка за 4 години. За 5 годишен пасат на 100к съвсем обективно си е около 50% остатъчна стойност.
https://autovista24.autovistagroup.com/ ... lue-award/
https://schwacke.de/news/de/wertmeister-2021/
Passat дори не е в топ 3. Т.е. за 4 години губи над 51.7% от стойността си.
Моля те, дай пример. С цифри и аргументи. Дачия държи рекорда в тези класации и тя го държи с 34% обезценка за 4 години. За 5 годишен пасат на 100к съвсем обективно си е около 50% остатъчна стойност.
https://autovista24.autovistagroup.com/ ... lue-award/
https://schwacke.de/news/de/wertmeister-2021/
Passat дори не е в топ 3. Т.е. за 4 години губи над 51.7% от стойността си.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”