Първо в тази ми тема ще бия алармата за проблема с охладителната система на нашите двигатели (оказва се на всички със силика). Мен този проблем ме държи вече над 3 седмици без кола и смяна на сервиза, в който я поддържах до сега, но доста лесно щяха да сменят гарнитура на глава за към 4000лв. Нещо, което нямаше да реши проблема!
А проблемът е с кипване на антифриза (високо налягане в охладителната система). Симптоми са загуба на антифриз, избива през разширителния съд/капачката.
Причината, която в много сервизи посочват е гарнитура на главата.
При мен я надуваха - не изпуска. Газ анализ - отрицателен. И пак за малко да ми сменят гарнитура, което е цифра, защото на EA288 искат да свалят целия двигател за тази процедура.
Благодарение на форуми (по света), открих и друга причина за високо налягане в охладителната система. Благодарение на приятели, разбрах за бюлетин в официалните ваг сервизи, че в голям процент от случаите нещата се свеждат до спукана торбичка със силика в разширителния съд. После топчетата тръгват в системата и запушват радиатора на парното. Там антифриза кипва и вдига налягане, а той избива през капачката.
Друго типично при мен беше, че проблемът започна щом минах на охлаждане в колата (климатик). Направих експеримент и не избиваше антифриза, когато е включено парното. Явно въздуха охлажда радиаторчето и не позволява да кипне антифриза.
В youtube е пълно с клипчета как се маха тази торбичка и какво се прави. Явно проблемът е популярен, освен в някои наши сервизи.

Надявам се да е полезна информацията и гугъл да я показва на хората, които се сблъскват с тази драма - загуба на антифриз.