Цени на горивата след 25ст/л отстъпки?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Цени на горивата след 25ст/л отстъпки?

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 12 юли 2022 6:46

thanis написа:Има отстъпка - пак сме недоволни, много закъсняла, безсмислена и т.н.
Няма отстъпка - държавата нищо не прави, тук никой ни няма за хора, мафия

Не'ма угодия при нас. Прост народ - слаба държава.

Общо взето каквото и да се случва е важно да се прави като хората, все тая леви/десни/прави/криви. Нека не сме безразлични към това какво става, но и да не изпадаме в другата крайност, само да се оплакваме.
Няма как на цялата световна ситуация, да очакваме тук при нас да е цветя и рози. Много бързо хората забравиха, че:
1. Излизаме от коронавирусна пандемия, която по един или друг начин има икономически ефект
2. Живеем в пазарна икономика и някой който може да се облаже - го прави. (Ти ако можеш да продадеш една стока за 2 лева и за един лев без последствия за теб, за колко би я пуснал ?)
3. Хиперинфлация
4. Турболентност в геополитически аспект
5. Енергийна криза

За някой няма смисъл тая отстъпка, за някой има, за някой е прах в очите, за някой е само политически PR и т.н. Важното е, че е казано и е направено. Пък дали има смисъл, времето ще покаже.

Големи сме ербапи, ма всички сме с карти за отстъпка. И никой не се кефи да плаща повече от колкото е необходимо за каквато и да е стока, сиреч - всички сме в кюпа.

И да не съм напълно офф - От 3 дена във Круиз-а във Варна има постоянно по 10тина коли опашка. Там предлагат и газ. Тъй че, явно има хора, които са решили, че за тях има файда.

В интерес на истината просто трябваше да се въведе таван на цените и това е. Тия стотинки са си нещо недомислено, откакто беше спомената за тях, цената се вдигна с 50+ стотинки на литър.
Един въпрос, какво правим като приетите в бюджета за компенсация стотина милиона лева свършат!? Чакаме нова актуализация на бюджета или....
Аз за мен си съм намерил една малка бензиностанцийка която от 2 години държи 10-15 ст по ниски цени на горивата от стандартното по веригите и сега продължавам да си сипвам там гориво макар и 6-7 стотинки по скъпо от горивото с отстъпката на шел примерно.
gogogo79 написа:Toва , което се вижда от касовата бележка за газта означава драстична разлика между цената на газта от едната страна и бензин и дизел от друга. Такова чудо , никога не е било. Газаджиите ще се пръснат от работа да слагат уредби . Дизелови коли според мен вече никой няма да купува и явно който има дизелова кола си е прецакан яко !

Да, намират се места на които можеш да сипеш газ за 1 лев. Дори и аз взех да се замислям, ножицата с бензина стана много голяма и току виж съм се обадил за монтаж на уредба. Просто ще изчакам още малко, че си имам съображения

gogogo79
Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
Двигател: 1600 126 hp 2010 year

Мнениеот gogogo79 » Вто 12 юли 2022 7:00

Едно не ми става ясно от касовата бележка за газта. Струва ми се ,че ддс-то е 20 % на бележката... а това което чета в медиите навсякъде е,че парламента е гласувал промяна в закона , без акциз и 9 % ддс за следващите 3 години !

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 12 юли 2022 7:56

ДДС e намалено на 9% само за природния газ.

gogogo79
Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
Двигател: 1600 126 hp 2010 year

Мнениеот gogogo79 » Вто 12 юли 2022 9:15

Да. Явно ДДС то е намалено само за метана. За съжаление нашите медии отново ги пишат нещата объркващо или грешно https://www.marica.bg/biznes-zona/rados ... pod-3-leva

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Вто 12 юли 2022 10:35

след отстъпката и падането на акциза, може да заредиш газ около левче, на фона на 1.57 на последното зареждане. Разбира се, зависи от бензиностанцията. Аз съм доволен, защото намалението е реално а не измислено

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Вто 12 юли 2022 11:09

не особено справедливо газта да намалее с 0.50-.060 лв пък бензина и дизела да са само с 0.25лв надолу освен това мой познати се оплакват,че не могат да заредят кола,която работодателя е дал да се движат,но те си плащат горивото защото е на фирма

Потребителски аватар
kamaza11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamaza11 » Вто 12 юли 2022 12:16

Само че фирмата си прибира ДДС- то от заредената газ да речем.. при средна цена 1.32 лв/л, то аз с отстъпката плащам 1.07 лв/л, а на чорбаджията, който си прибира ДДС- то ще му излезе 1.10 лв/л.
За бензина и дизела е кофти, съгласен съм.
Има и друг кофти момент, когато колата е на лизинг- разбрах, че и те не могат да се възползват, но пък и дочух от служители, че повечето се изхитряват и дават талон на различна кола от тази, която зареждат и пак си ползват отстъпка.
Едит: Горното важи при ДДС 20%, не знам сега как стоят нещата последно.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Вто 12 юли 2022 12:40

Прибира ДДС, намалява си печалбата с всички разходи по автомобила - лизингови вноски, данъци, масла, амортизации и др /вкл. и горивото, макар че си го плащат/, използват го за лични цели, което не се отчита никъде, и накрая дайте да дадем и 25ст...Няма кво да се оплакват, трябва да се радват. Чорбаджията да им направи отстъпка, не държавата.

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Вто 12 юли 2022 13:02

напълно справедливо е отстъпката да не важи за юридически лица и автомобили на лизинг

Потребителски аватар
xpl0d`
Автомобил: VW Passat B7 DSG
Двигател: CFFB 2011

Мнениеот xpl0d` » Вто 12 юли 2022 14:31

С две думи пълна подигравка.. Баси клоаката
Прикачени файлове
292384662_572441771151959_7450203397519793777_n.jpg

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Сря 13 юли 2022 12:30

...

Последна промяна от buller на Сря 13 юли 2022 16:43, променено общо 1 път.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Сря 13 юли 2022 14:32

Колегата по скоро има предвид, че уж няма да дават отстъпка за фирми(сниманото е фактура) и въпреки всичко са я издали. Тя няма да мине и това ще е за сметка на бензиностанцията, просто не са си изпипали софтуера да не позволява издаване на фактури

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Сря 13 юли 2022 16:44

powerade написа:Колегата по скоро има предвид, че уж няма да дават отстъпка за фирми(сниманото е фактура) и въпреки всичко са я издали. Тя няма да мине и това ще е за сметка на бензиностанцията, просто не са си изпипали софтуера да не позволява издаване на фактури

Явно не съм разбрал смисъла - изтрих си мнението.
Благодаря, колега :beer

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 13 юли 2022 19:52

powerade написа:Колегата по скоро има предвид, че уж няма да дават отстъпка за фирми(сниманото е фактура) и въпреки всичко са я издали. Тя няма да мине и това ще е за сметка на бензиностанцията, просто не са си изпипали софтуера да не позволява издаване на фактури

Фактура се издава и на физическо лице. Както е в случая.
Гледай внимателно.

Потребителски аватар
Snuupy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Snuupy » Чет 14 юли 2022 7:35

thanis написа:Има отстъпка - пак сме недоволни, много закъсняла, безсмислена и т.н.
Няма отстъпка - държавата нищо не прави, тук никой ни няма за хора, мафия

Не'ма угодия при нас. Прост народ - слаба държава.

Общо взето каквото и да се случва е важно да се прави като хората, все тая леви/десни/прави/криви. Нека не сме безразлични към това какво става, но и да не изпадаме в другата крайност, само да се оплакваме.
Няма как на цялата световна ситуация, да очакваме тук при нас да е цветя и рози. Много бързо хората забравиха, че:
1. Излизаме от коронавирусна пандемия, която по един или друг начин има икономически ефект
2. Живеем в пазарна икономика и някой който може да се облаже - го прави. (Ти ако можеш да продадеш една стока за 2 лева и за един лев без последствия за теб, за колко би я пуснал ?)
3. Хиперинфлация
4. Турболентност в геополитически аспект
5. Енергийна криза

За някой няма смисъл тая отстъпка, за някой има, за някой е прах в очите, за някой е само политически PR и т.н. Важното е, че е казано и е направено. Пък дали има смисъл, времето ще покаже.

Големи сме ербапи, ма всички сме с карти за отстъпка. И никой не се кефи да плаща повече от колкото е необходимо за каквато и да е стока, сиреч - всички сме в кюпа.

И да не съм напълно офф - От 3 дена във Круиз-а във Варна има постоянно по 10тина коли опашка. Там предлагат и газ. Тъй че, явно има хора, които са решили, че за тях има файда.

Нормално е хората да са недоволни.
Първо, ние работим с Уралс, който е много по-евтин от Брент, който в момента е 79$ за барел: https://www.investing.com/commodities/crude-oil-urals-spot-futures-historical-data и цена от 3.50лв/литър е спекула. Но, както написа по-горе - пазарна икономика - търсенето, определя предлагането. Хората трябва да са недоволни от себе си най-вече, не виждам по пътищата в София някой да е слезнал от автомобила си, от както горивото беше 2.20лв/литър до момента.
Разбираемо, че има хора с деца, с неудобен транспорт и тнт. - но пак казвам - същите задръствания.
Докато купуваме на 3.50лв/литър, ще е толкова, та и 4лв ще стане, защото пак ще купуваме.

Държавата - абсолютно неадекватна мярка, съседна Гърция дава по 80 евро на човек като компенсация. Нека го въведем в БГ - 80лв на човек - тогава, като сипя резервоар гориво, цената ще ми стъпи на старата цена, която беше при 2.20лв/литър. Но, какво да очакваме от ПП/ДБ като бяха единствените, които гласуваха против/въздържали се за
viber_image_2022-07-13_16-36-26-066.jpg
viber_image_2022-07-13_16-36-26-066.jpg (56.9 KиБ) Видяна 1268 пъти
създаване на комисия, която да установи фактите свързани с доставката на суров петрол до "Лукойл Нефтохим Бургас" и има ли завишаване цената на горивата.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”