Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот fur1ous » Чет 10 ное 2022 13:15

По добре, имаме кола с HS01 и се държи чудесно гумата вече 4г., сега ще им е пета зима, но и колата не прави повече от 2000км зимата и седи в гараж.

Потребителски аватар
genevaboy2
Автомобил: Volkswagen CC
Двигател: CUVC 2016
Контакти:

Мнениеот genevaboy2 » Съб 12 ное 2022 19:56

За този зимен сезон, на служебният Мергел (S560, 4 matik ... 2018),
съм с Контита Winter Contact TS 860S, ДОТ 2421,

Размер предни: 245/40/20, товарен индекс 99, скоростен: W
Размер задни: 275/35/20, товарен индекс 102, скоростен: W
(Разликата в размерите е защото станахме "месни гъзари"
:Mr Green Fun :cool )

Ще пиша пак към края на зимния сезон ... :Mr Green Fun

Последна промяна от genevaboy2 на Нед 13 ное 2022 15:48, променено общо 1 път.

Vincent1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vincent1 » Нед 13 ное 2022 12:54

Здравейте колеги,

Онзи ден спуках гума (минал съм през винт). Момчето от гумаджйницата ми каза че съм тръгнал да прецаквам камерния слой на гумата, но не е фатално и ми я залепи. Гумата е Michelin Alpin 6 и е почти нова. Със спукана гума до джанта съм карал 200-300 м отделно колата е седяла със спусната гума ощце нялоко дни. Може ли да ми кажете повече за камерния слой и това дали щетите по него са фатални гумата да изкара целия си потенциал заедно с другите 3. Също така, ако можете да ми кажете дали е необходимо лепената гума да се слага отдзад и при рязко спиране дали няма да даде някаква фира.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Нед 13 ное 2022 14:25

желателно е да я сложиш отзад няма проблем да си я изкараш

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Нед 13 ное 2022 15:02

Не съм разбирач, но ако нямаш някаква деформация, "балон" , то тогава не би трябвало да имаш проблем.

Vincent1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vincent1 » Нед 13 ное 2022 17:42

ами и аз така си мисля, напролет ще я наснимам от вътре и ще пусна по една снимка да се види какво е състоянието. По принцип ако спукаш гума и я покараш малко спаднала, дали това че каучука на зимната е по мек автоматичто означава, че вероятността да я съсипеш е по-голяма в сравнение с лятната.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Нед 13 ное 2022 19:13

Всяка гума се съсипва ако я караш спаднала, изключвам RFT гумите щото там не може да я караш до джанта, ако вътре е нарязана е за кофата, шанса да гръмне е голям, 300 метра за спаднала гума са много.

batjoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batjoro » Нед 13 ное 2022 19:25

"покараш малко спаднала"
Това точно как да се разбира:
1. Караш я леко спаднала
или
2. Караш я на късо разстояние съвсем спаднала.
Ако е второто - лятна предна лява гума на Форд Галакси се спука на главен път и за 200-300 метра до една отбивка се беше скапала.

rosendvd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosendvd » Нед 13 ное 2022 20:54

И аз карах до гумаджийница около 300м на предна гума на 1.6тона кола с напълно спаднала лятна Мишелин примаци 4. Малко се поомачка ама е добре ,държи още

nikmar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikmar » Пон 14 ное 2022 9:09

Ако няма скъсана оплетка от ръбовете на джантата, докато е карана 200-300 м, гумата може да се спаси, поне да не губи много въздух. Има течен каучук, примерно на TipTop, който с една четчица се нанася вътре по периферията на гумата и този каучук частично възстановява вътрешния слой, който не пропуска въздуха през фините пори, които каучукът притежава. Там обикновено има следи и по двете окръжности. Проблемът е, че вътрешните поражения (разкъсвания на оплетка) невинаги се забелязват и по принцип е рисковано да се шофира с такава гума, най-малкото с високи скорости - те трябва да се избягват. Има 2 теории, къде трябва да се поставят по-износени или по-рискови гуми (иначе е ясно, че гумите трябва да се въртят периодично). Старата теория беше да се поставят на задната ос, а по-новата на предната, с презумцията, че при пукане на гума, водачът би могъл да овладее колата чрез волана. Аз съм пукал доста гуми и отпред, и отзад, но прeдпочитам рисковите гуми да са на задната ос. Но това е мое лично усещане и всеки трябва сам да решава...

iwan33
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iwan33 » Пон 14 ное 2022 18:57

Здравейте колеги! Имам възможност да взема четири почти нови гуми, като тези от снимката, на доста добра цена. https://prikachi.net/image/Screenshot-2 ... 008.8rT2Ni
В тази връзка имам въпроси. Трябва ли да ме притеснява, че са клас С за поведение на мокра настилка, да очаквам ли, че ще се държат зле в дъжд и киша? Произведени са към края на 2020г., това не би трябвало да е проблем, нали?

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 14 ное 2022 19:27

Вземай няма ядове

Vincent1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vincent1 » Вто 15 ное 2022 19:35

nikmar написа:Ако няма скъсана оплетка от ръбовете на джантата, докато е карана 200-300 м, гумата може да се спаси, поне да не губи много въздух. Има течен каучук, примерно на TipTop, който с една четчица се нанася вътре по периферията на гумата и този каучук частично възстановява вътрешния слой, който не пропуска въздуха през фините пори, които каучукът притежава. Там обикновено има следи и по двете окръжности. Проблемът е, че вътрешните поражения (разкъсвания на оплетка) невинаги се забелязват и по принцип е рисковано да се шофира с такава гума, най-малкото с високи скорости - те трябва да се избягват. Има 2 теории, къде трябва да се поставят по-износени или по-рискови гуми (иначе е ясно, че гумите трябва да се въртят периодично). Старата теория беше да се поставят на задната ос, а по-новата на предната, с презумцията, че при пукане на гума, водачът би могъл да овладее колата чрез волана. Аз съм пукал доста гуми и отпред, и отзад, но прeдпочитам рисковите гуми да са на задната ос. Но това е мое лично усещане и всеки трябва сам да решава...

Мога ли да разбирам от поста ти, че ако гумата не губи налягане, то това значи че не съм я наранил отвътре и мога да карам спокойно

!R1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот !R1 » Вто 15 ное 2022 19:47

Дали може да се шофира относително безопасно е трябвало да каже вулканизатора, при който си ходил. Ако не му вярваш на него, отиди при друг за оглед. Ако ли не, купи си нова гума и си спести евентуални опасни преживявания. Да търсиш съвет на сляпа теория и обяснения във форум за такова нещо, не е ок.

Vincent1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vincent1 » Сря 16 ное 2022 11:30

На вулканизатора ми казаха, че е ок и може да кара. Идеята е да взема второ мнение.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”