Зимни гуми - кой с какви - оценка
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка
По добре, имаме кола с HS01 и се държи чудесно гумата вече 4г., сега ще им е пета зима, но и колата не прави повече от 2000км зимата и седи в гараж.
- genevaboy2
- Автомобил: Volkswagen CC
- Двигател: CUVC 2016
- Контакти:
За този зимен сезон, на служебният Мергел (S560, 4 matik ... 2018),
съм с Контита Winter Contact TS 860S, ДОТ 2421,
Размер предни: 245/40/20, товарен индекс 99, скоростен: W
Размер задни: 275/35/20, товарен индекс 102, скоростен: W
(Разликата в размерите е защото станахме "месни гъзари"
)
Ще пиша пак към края на зимния сезон ...
съм с Контита Winter Contact TS 860S, ДОТ 2421,
Размер предни: 245/40/20, товарен индекс 99, скоростен: W
Размер задни: 275/35/20, товарен индекс 102, скоростен: W
(Разликата в размерите е защото станахме "месни гъзари"

Ще пиша пак към края на зимния сезон ...

Последна промяна от genevaboy2 на Нед 13 ное 2022 15:48, променено общо 1 път.
Здравейте колеги,
Онзи ден спуках гума (минал съм през винт). Момчето от гумаджйницата ми каза че съм тръгнал да прецаквам камерния слой на гумата, но не е фатално и ми я залепи. Гумата е Michelin Alpin 6 и е почти нова. Със спукана гума до джанта съм карал 200-300 м отделно колата е седяла със спусната гума ощце нялоко дни. Може ли да ми кажете повече за камерния слой и това дали щетите по него са фатални гумата да изкара целия си потенциал заедно с другите 3. Също така, ако можете да ми кажете дали е необходимо лепената гума да се слага отдзад и при рязко спиране дали няма да даде някаква фира.
Онзи ден спуках гума (минал съм през винт). Момчето от гумаджйницата ми каза че съм тръгнал да прецаквам камерния слой на гумата, но не е фатално и ми я залепи. Гумата е Michelin Alpin 6 и е почти нова. Със спукана гума до джанта съм карал 200-300 м отделно колата е седяла със спусната гума ощце нялоко дни. Може ли да ми кажете повече за камерния слой и това дали щетите по него са фатални гумата да изкара целия си потенциал заедно с другите 3. Също така, ако можете да ми кажете дали е необходимо лепената гума да се слага отдзад и при рязко спиране дали няма да даде някаква фира.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
желателно е да я сложиш отзад няма проблем да си я изкараш
- viksanlg
- Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
- Двигател: пб
- Контакти:
Не съм разбирач, но ако нямаш някаква деформация, "балон" , то тогава не би трябвало да имаш проблем.
ами и аз така си мисля, напролет ще я наснимам от вътре и ще пусна по една снимка да се види какво е състоянието. По принцип ако спукаш гума и я покараш малко спаднала, дали това че каучука на зимната е по мек автоматичто означава, че вероятността да я съсипеш е по-голяма в сравнение с лятната.
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Всяка гума се съсипва ако я караш спаднала, изключвам RFT гумите щото там не може да я караш до джанта, ако вътре е нарязана е за кофата, шанса да гръмне е голям, 300 метра за спаднала гума са много.
"покараш малко спаднала"
Това точно как да се разбира:
1. Караш я леко спаднала
или
2. Караш я на късо разстояние съвсем спаднала.
Ако е второто - лятна предна лява гума на Форд Галакси се спука на главен път и за 200-300 метра до една отбивка се беше скапала.
Това точно как да се разбира:
1. Караш я леко спаднала
или
2. Караш я на късо разстояние съвсем спаднала.
Ако е второто - лятна предна лява гума на Форд Галакси се спука на главен път и за 200-300 метра до една отбивка се беше скапала.
-
- Автомобил:
- Двигател:
И аз карах до гумаджийница около 300м на предна гума на 1.6тона кола с напълно спаднала лятна Мишелин примаци 4. Малко се поомачка ама е добре ,държи още
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако няма скъсана оплетка от ръбовете на джантата, докато е карана 200-300 м, гумата може да се спаси, поне да не губи много въздух. Има течен каучук, примерно на TipTop, който с една четчица се нанася вътре по периферията на гумата и този каучук частично възстановява вътрешния слой, който не пропуска въздуха през фините пори, които каучукът притежава. Там обикновено има следи и по двете окръжности. Проблемът е, че вътрешните поражения (разкъсвания на оплетка) невинаги се забелязват и по принцип е рисковано да се шофира с такава гума, най-малкото с високи скорости - те трябва да се избягват. Има 2 теории, къде трябва да се поставят по-износени или по-рискови гуми (иначе е ясно, че гумите трябва да се въртят периодично). Старата теория беше да се поставят на задната ос, а по-новата на предната, с презумцията, че при пукане на гума, водачът би могъл да овладее колата чрез волана. Аз съм пукал доста гуми и отпред, и отзад, но прeдпочитам рисковите гуми да са на задната ос. Но това е мое лично усещане и всеки трябва сам да решава...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте колеги! Имам възможност да взема четири почти нови гуми, като тези от снимката, на доста добра цена. https://prikachi.net/image/Screenshot-2 ... 008.8rT2Ni
В тази връзка имам въпроси. Трябва ли да ме притеснява, че са клас С за поведение на мокра настилка, да очаквам ли, че ще се държат зле в дъжд и киша? Произведени са към края на 2020г., това не би трябвало да е проблем, нали?
В тази връзка имам въпроси. Трябва ли да ме притеснява, че са клас С за поведение на мокра настилка, да очаквам ли, че ще се държат зле в дъжд и киша? Произведени са към края на 2020г., това не би трябвало да е проблем, нали?
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Вземай няма ядове
nikmar написа:Ако няма скъсана оплетка от ръбовете на джантата, докато е карана 200-300 м, гумата може да се спаси, поне да не губи много въздух. Има течен каучук, примерно на TipTop, който с една четчица се нанася вътре по периферията на гумата и този каучук частично възстановява вътрешния слой, който не пропуска въздуха през фините пори, които каучукът притежава. Там обикновено има следи и по двете окръжности. Проблемът е, че вътрешните поражения (разкъсвания на оплетка) невинаги се забелязват и по принцип е рисковано да се шофира с такава гума, най-малкото с високи скорости - те трябва да се избягват. Има 2 теории, къде трябва да се поставят по-износени или по-рискови гуми (иначе е ясно, че гумите трябва да се въртят периодично). Старата теория беше да се поставят на задната ос, а по-новата на предната, с презумцията, че при пукане на гума, водачът би могъл да овладее колата чрез волана. Аз съм пукал доста гуми и отпред, и отзад, но прeдпочитам рисковите гуми да са на задната ос. Но това е мое лично усещане и всеки трябва сам да решава...
Мога ли да разбирам от поста ти, че ако гумата не губи налягане, то това значи че не съм я наранил отвътре и мога да карам спокойно
Дали може да се шофира относително безопасно е трябвало да каже вулканизатора, при който си ходил. Ако не му вярваш на него, отиди при друг за оглед. Ако ли не, купи си нова гума и си спести евентуални опасни преживявания. Да търсиш съвет на сляпа теория и обяснения във форум за такова нещо, не е ок.
На вулканизатора ми казаха, че е ок и може да кара. Идеята е да взема второ мнение.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”