Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Какво нетно възнаграждение получавате в София?

До 1000 лева
5
6%
1000 - 1500 лева
7
8%
1500 - 2000 лева
10
12%
2000 - 2500 лева
10
12%
2500 - 3000 лева
18
21%
3000 - 4000 лева
10
12%
4000 - 5000 лева
7
8%
Над 5000 лева
17
20%

Общо гласове: 84
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Мнениеот stefan4o » Сря 05 апр 2023 19:53

hvp800 написа:Stefan4o и теб ще те питам същия въпрос - колко “даваш” заплата и колко хора осигуряваш ( на светло или сиво няма значение ) ?

Съвсем наскоро открих своя фирма. Не планирам да назначавам работници (ако изключим съдружника ми - който ще го назнача съвсем скоро). Аз разчитам само и единствено да работим заедно с него в екип. Не желая да плащам на някого да свърши нещо, което мога да свърша и аз - както и да му сърбам попарата, когато се издъни.

Последна промяна от stefan4o на Сря 05 апр 2023 19:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 05 апр 2023 19:56

Когато в България се напишат закони, които да регулират отношенията на съдружниците и заимаме работеща съдебна система.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 05 апр 2023 19:58

goppa написа:А кога "чорбаджиите" ще започнар да оредлагат съдружие на наемниците си, които са се доказали като лоялни и възприели философията на фирмата? Или това го има само в американските филми?

Аз мога да ти кажа кога, ама има ли нужда? :mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 05 апр 2023 20:01

Petrolhead написа:Само да вметна един нюанс.
Работникът за да получи 1700 лева, работодателят му плаща 2600 лева.
Така че, ако някой се чувства недооценен е добре да знае точно, колко струва на чорбаджията си

Това що за довод е? Значи работникът да си представя, че взема 2600лв, но харчи 1700 - така ли? По същия начин като си купиш телевизор или друга стока за 2000лв може да осъзнаеш, че производителят го е дал за 1000лв или по-малко - изводът е, че си го купил много евтино или че няма да го купиш, защото има много посредници, които несправедливо прибират пари?

Последна промяна от 777 на Сря 05 апр 2023 20:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 05 апр 2023 20:01

stefan4o написа:
hvp800 написа:Stefan4o и теб ще те питам същия въпрос - колко “даваш” заплата и колко хора осигуряваш ( на светло или сиво няма значение ) ?

Съвсем наскоро открих своя фирма. Не планирам да назначавам работници (ако изключим съдружника ми - който ще го назнача съвсем скоро). Аз разчитам само и единствено да работим заедно с него в екип. Не желая да плащам на някого да свърши нещо, което мога да свърша и аз - както и да му сърбам попарата, когато се издъни.

Знаеш ли че по българското законодателство съдружникът ти може да те изгони от фирмата, даже без да разбереш?
Орташката работа почти винаги приключва със сърдити

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 05 апр 2023 20:03

Сигурно е така.
За орташката работа съм абсолютно съгласен ( хубавото е, че не сме роднини). Каквото и да стане - аз винаги имам резервен вариант :a045 Засега се стиковаме доста добре двамата, аз съм от типа хора, които не са конфликтни и са коректни на 100%. Единственото, за което съжалявам е, че не предприех тази стъпка по-рано. :c020

Последна промяна от stefan4o на Сря 05 апр 2023 20:34, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 05 апр 2023 20:05

777 написа:
Petrolhead написа:Само да вметна един нюанс.
Работникът за да получи 1700 лева, работодателят му плаща 2600 лева.
Така че, ако някой се чувства недооценен е добре да знае точно, колко струва на чорбаджията си

Това що за довод е? Значи работникът да си представя, че взема 2600лв, но харчи 1700 - така ли? По същия начин като си купиш телевизор или друга стока за 2000лв може да осъзнаеш, че производителят го е дал за 1000лв или по-малко - изводът е, че си го купил много евтино или че няма да го купиш, защото има много посредници, които несправедливо прибират пари?

За да има полза от даден работник, той трябва да си изкара не само парата в джоба, а и осигуровките. Повечето фирми в България не са големи и не им е много лесно да генерират достатъчно печалба за да могат да плащат европейски заплати на работниците си

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 05 апр 2023 20:33

Petrolhead написа:
За да има полза от даден работник, той трябва да си изкара не само парата в джоба, а и осигуровките.

Точно така е. Желателно е и някаква печалба да докарва. Трябва и двете страни да са доволни. :beer

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 05 апр 2023 20:35

Petrolhead написа:Повечето фирми в България не са големи и не им е много лесно да генерират достатъчно печалба за да могат да плащат европейски заплати на работниците си

Нещо да кажеш за големите фирми, които дават стартова минимална заплата? И нон стоп търсят работници? Имена мога да кажа, ма нема смисъл.
Експортно ориентирани, подразделения на фирмите майка по държави в ЕС.

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Сря 05 апр 2023 20:51

stefan4o написа:
Petrolhead написа:
За да има полза от даден работник, той трябва да си изкара не само парата в джоба, а и осигуровките.

Точно така е. Желателно е и някаква печалба да докарва. Трябва и двете страни да са доволни. :beer

Доволството зависи от желанията на страните. Ако шефа иска 10%от заработката на работника всички ще са доволни. Ако шефа иска да спечели от работата на работника колкото му плаща , е доволен само шефа.
Тука хора с 5 души персонал стават милионери. Иначе производителността е ниска :mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 05 апр 2023 20:57

Работил съм при човек на принципа 80:20. Аз получавах 80 процента от сумата на сделката. Защото просто моят човек не може да насмогне с работата. Работихме и заедно, двамата и пак бях доволен. Казва ми така: Стефко, спазарил съм еди си каква работа за еди си колко лева. На теб ти давам 80 процента от сумата, за мен останалото, за да си и ти доволен. Той междувременно върши други задачи и си взема оттам пари.
Аз смятам, че това е много правилен начин. Защото ако този човек може да покрие днес 2 задачи по 4 часа (8 часа работен ден), вместо да откаже други 4 задачи, може да осигури работа за двама, като им заплати доста добре, а същевременно да остане и за него нещо. Но това си е лично мое мнение. Познавам и другата крайност - заплатени са ми 50лв. за дадена работа, която е на стойност над 300лв. И това съм го играл, но само веднъж. Повече не го повторих :biggrin
Та всеки, който има нужда от някого за свършване на дадена задача или постоянно назначен на работа си преценява сам за себе си - колко да му даде като възнаграждение. Съответно после бере плодовете на това.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 05 апр 2023 22:06

Ето ви още един нюанс.
Говоря за железа, защото от това разбирам.
Нови, читави струг + фреза + лазер са 1.2 милиона евро. За 10 години това са 10к евро на месец, без лихвите и другите разходи. Чорбаджията трябва да СПЕЧЕЛИ поне 10к евро всеки месец, само за да не му вземат машините. За тези машини трябват 5 човека, които му струват да кажем още толкова. Ток, части, наем и тн, още толкова. Станаха 30к евро печалба, по 6к евро на калпак.
Да не забравяме, на чорбаджията децата още не са яли.

Та, колко от вас знаят как да изкарват по 12 000 лева на месец, всеки месец, 10 години

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Сря 05 апр 2023 22:23

Има го и това - сития на гладния да не вярва. Като човек, който дава хляб на 8 души, мога да кажа, че нюансите на Petrolhead не са просто нюанси, а бруталната истина. След 23 години работа, все още не съм я докарал до собствен автомобил и едва сега стигнах да се изнеса в собствен офис. При микро и малките фирми, не говорим за чорбаджия, газда, патрон, управител, президент или нещо друго такова "авторитетно" и предизвикващо завист, а за общ работник в чист вид (вършещ всичко, кеото някой не знае, не може, или не иска). Само такива управители (общи работници) знаят какво е на числото да платиш заплати, осигуровки, наеми, електроенергия, да се разплатиш с доставчици и накрая ако остане нещо за тебе, а често не остава почти нищо... Е, когато има - има, но него (управителя - общ работник) никой и нищо не го защитава - няма КТ, няма синдикати, да не говорим, че няма събота, няма неделя. А що се касае до кадрите, там е много сложно, особено ако не става въпрос за продавачка на гевреци, а за високо специализирана и експертна работа, при която обучението отнема минимум година, а възвращаемост може да се очаква чак след три... Да, нюансите са много важни!

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 06 апр 2023 5:15

Ако беше лесно - всички щяха да са чорбаджии :c020 Нюасите са доста интересни - особено тези, които се нуждаят от скъпоструваща машина, за да продължи бизнесът им да върви нагоре (или дори само да се задържат на пазара).
Но тоя лаф "давам хляб"... Бих го коментирал по следния начин:
Трудовият договор е вид СДЕЛКА. Някой продава знанията, уменията и времето си на юридическо лице. Щом има подписана сделка между две страни по презумпция и двете страни са УДОВЛЕТВОРЕНИ. В този ред на мисли, никой никому не "дава" нищо даром. Всеки изпълнява своята част от подписаната сделка. Когато нещата станат неизгодни за някоя от страните - договорът се прекратява.
Виждам и съм наясно с обстановката в страната (и не само в нея, навсякъде стана по-трудно), живеем в кофти времена - доста несигурни откъм всичко. Съгласен съм, че на всички ни е трудно - и на чорбаджии, и на управители всичкоправещи и можещи, и на работници. Трудно е при всеки, решил да си изкарва прехраната по ЧЕСТЕН начин. Неслучайно го пиша с големи букви. Както виждам на някои даже им е ОСОБЕНО ТРУДНО :rolleyes
Като сме започнали да си споделяме - да си кажа и аз - вече работя и Събота. Нещо, което беше недопустимо за мен допреди да стана началник на себе си :eek Моето мнение е, че работната седмица трябва да НЕ е повече от 5-дневна, даже да не кажа, че 4-дневна е по-добрият вариант. И друго - нямам вече обедна почивка - ям на крак за 1 мин (понеже се храня бързо по принцип). Но това сам си го избрах, а аз НИКОГА не съжалявам за избора си, дори и впоследствие да се окаже неправилен. :beer Както обичаше да казва един мой приятел, дето се занимаваше с 15 неща - важното е да си в играта (не може да си на далавера винаги) :icon_lol

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 06 апр 2023 7:49

Ние сме двама, аз съм работник, братчеда е началник, работим един до друг, дори се преработваме и двамата, това се промени последния месец щото в крайна сметка и здраве трябва да остане. Последно за заплата говорихме когато почнах при него преди 7 години. Тогава беше 40 лв на ден, въпреки че не сме говорили повече за пари не работя още за толкова. Човекът се съобразява спрямо условията и ми държи адекватна заплатата и винаги казва, че ако изкараме ще има за всички. Плаща ми се в края на всяка работна седмица. За 7 години веднъж не ми се е наложило да му кажа, че днес е време за заплата, плаща се на момента. Винаги при добра седмица с изкарани повече пари има бонус. Моята заплата е чиста, осигуровките са от него, разходите за сервиза са от него, разходите за строеж на новия също са от него.
Имаме разбирателство, работим здраво, изкарваме добре и се държим повече от коректно един с друг. Аз не гледам да клинча от работа, той не клични със заплащането и всичко е точно. Отдавна имаме нужда от трети човек, още не сме търсили защото сервизът е тесен и няма да има място, а и трети човек с неговите разходи за заплата и осигуровки поне първата година няма да може да ги изкарва и ще трябва да се преглътне загуба и дано този третия не напусне тъкмо като вземе да си изкарва заплатата

Върни се в “ОФФ-Топик - други”