Годишен технически преглед - защо съществува?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Re: Годишен технически преглед - защо съществува?

Мнениеот Asko VW » Съб 27 юли 2024 11:49

railfan написа:Престъпление е да се пускат коли без изправни спирачки.
А за катализаторите - сега ще се отвори друга ниша - под наем.
По темата със спирачките да питам колегите с пасати от Б6 и нагоре: спазват ли в ГТП пунктовете процедурата за проверка на електронната ръчна или се кара 1 към гьотере? Понеже проверката чрез валовете направо може да счупи моторчетата, миналата година си спомням, че не я проверявахме на валовете, но все пак ми е интересно как го правят останалите?

Никога не са ме карали да активирам ръчната на валците. Като видят, че е електрическа ме карат втори път да натискам крачната (при проверката на задния мост).
Не съм запознат каква е разписаната процедура за тест на ел. ръчна, но ми се вижда логично това да се извършва със софтуерно пускане на тест/диагностика и съответно да се гледат данните от нея. Там си излизат данни за забавяне, ход, дисбаланс и др. на електромоторите.
Не съм пробвал, но до колкото знам, когато колелата се въртят при единично/кратко натискане на бутона, ръчната не се активира. Трябва да задържиш по дълго, но тогава се активира в режим аварийна спирачка, което е доста рязко и не би могло да послужи при тест на валците, защото там се изисква постепенно натягане. Отделно, че при такова активиране има риск от повреда по механизма на ръчната.
Та ако някой знае каква е разписаната/нормативната процедура (ако има такава), при ел. ръчна, може да каже, да знаем.

Потребителски аватар
lubomir911
Автомобил: vw Bora
Двигател: AJM 2000

Мнениеот lubomir911 » Съб 27 юли 2024 13:31

Asko VW написа:
А за катализаторите - сега ще се отвори друга ниша - под наем.
По темата със спирачките да питам колегите с пасати от Б6 и нагоре: спазват ли в ГТП пунктовете процедурата за проверка на електронната ръчна или се кара 1 към гьотере? Понеже проверката чрез валовете направо може да счупи моторчетата, миналата година си спомням, че не я проверявахме на валовете, но все пак ми е интересно как го правят останалите?

Никога не са ме карали да активирам ръчната на валците. Като видят, че е електрическа ме карат втори път да натискам крачната (при проверката на задния мост).
Не съм запознат каква е разписаната процедура за тест на ел. ръчна, но ми се вижда логично това да се извършва със софтуерно пускане на тест/диагностика и съответно да се гледат данните от нея. Там си излизат данни за забавяне, ход, дисбаланс и др. на електромоторите.
Не съм пробвал, но до колкото знам, когато колелата се въртят при единично/кратко натискане на бутона, ръчната не се активира. Трябва да задържиш по дълго, но тогава се активира в режим аварийна спирачка, което е доста рязко и не би могло да послужи при тест на валците, защото там се изисква постепенно натягане. Отделно, че при такова активиране има риск от повреда по механизма на ръчната.
Та ако някой знае каква е разписаната/нормативната процедура (ако има такава), при ел. ръчна, може да каже, да знаем.

Такъв тип ръчни не се изпробват!

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Съб 27 юли 2024 17:07

Asko VW написа:
........Не съм пробвал, но до колкото знам, когато колелата се въртят при единично/кратко натискане на бутона, ръчната не се активира. Трябва да задържиш по дълго, но тогава се активира в режим аварийна спирачка, което е доста рязко и не би могло да послужи при тест на валците, защото там се изисква постепенно натягане...............

Това не е вярно поне за колата която карам. Няколко пъти ми се е случвало по невнимание да дръпна в движение ръчната вместо палеца на ДСГто и колато веднага тръгва рязко за спира....

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Съб 27 юли 2024 19:22

group® написа:На повчето по-нови коли ДПФ и катализатор са в едно тяло.
Освен това, се свалят доооста трудно.
Освен това, няма толкова ценни метали в тях и не си струват.

samo_pechka написа:Добре де, тоя дпф какво го правят после?
Разбирам да е десетгодишен и повече катализатор на голям бензинов мотор ( и каран само на бензин ) .
ДПФ-а какво го правят ?

DPF-a го продават на старо, ако подлежи на чистене или за метал. Същината е катализатора, който е близо до DPF - може да се продаде като рециклиран катализатор (на хора с откраднат такъв) или заради ценните метали.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 27 юли 2024 20:19

Ок. Като знам колко е зор смъкването му ...
За бензиновите катализатори на коли с големи кубатури се търсят основно тия на години и км. Причината обаче не е толкова заради металите в него. Т.е. нов такъв няма кой знае каква цена. Употребяван обаче...особено на големи мотори и карани предимно на бензин десетки години... златни са.
Та да се върна отново на темата. Любопитно ми е какви ще са показанията , ако се сложи бензин Аспен. Щото ми излезе ся една рекламка у фейса : продавам бензин за ГТП цена 50лв 5кила и се замислих аджеба не става ли въпрос за бензин Аспен ( алкилат бензин за непознати с точно тоя бензин. )

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 28 юли 2024 8:36

И с какво е специален?

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Нед 28 юли 2024 14:25

Питай в ГТП-то, иначе кво да правиш, сложи си дискови като не става хаха.

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Нед 28 юли 2024 15:30

dmw1606 написа:
Vlad777 написа:И тук най-важното:
- Минават на спирачки почти всички. Ако не покрива ръчната симулираш, че я дърпаш и скачаш на педала да подпомогнеш. Не се ли получи прекратява прегледа или ако си тарикат и имаш голямо его като на селски полицай го спираш от движение.
- Някой не влизат и на крачна, това е лошото...
-Точно така. Ако не влиза и с подпомагане трябва задна. Вече няма мърдане.От понеделник до сега имам 3 върнати коли за спирачки и 4 върнати на емисии от 40-тина автомобила.

Един въпрос: старата ми Голф 3-ка откакто се помня няма задни спирачки. Барабани са. Сменяни са челюсти, цилиндърчета, обаче няма и няма. Предните държат, обаче отзад няма никой...някои казват, че е от кантара, други пък казват че било нормално да не сработват, щом е празно отзад. Е какво ще правя на ГТП-то, не могат ли да минат предните още веднъж и да ги пишат за задни? :Mr Green Fun

Моят Nissan e по същия начин. Преди 3-4 години като минавах преглед се опитах да обясня на един от работниците, че съм на кантар и че няма как да има силни задни спирачки на празен автомобил и той ми се изсмя. Обаче един от колегите му разбра, какво искам да кажа и даже му предложиха да се качат 2-ма човека отзад и да му покажат, че това, което казвам е вярно.

Та все пак ме пуснаха, помагайки си с ръчната. А ръчната ми действа като котва направо. Уцелиш ли технически грамотен служител - няма проблем.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Нед 28 юли 2024 15:47

Кантар имат повечето автомобили, не са то били наред нещо спирачките или не е бил настроен кантара. Спират по-слабо и със закъснение, но винаги трябва да сработят на валежите. В противен случай ти задни спирачки на практика нямаш, защото няма автомобил произведен да спира само ако има двама души отзад. Тогава спират повече, но трябва да спират и без товар. Има и друго при спиране , автомобила се накланя напред , задницата олеква и точно това върши кантара, да намали усилието назад , за да не се заврътиш.

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Нед 28 юли 2024 18:12

Никой не казва, че не работят. Напротив - работят си перфектно. На уреда се вижда спирачно усилие, но е значително по-слабо, когато няма товар. Прочети пак какво съм написал.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Нед 28 юли 2024 22:31

Много добре съм прочел имал си проблем със задните спирачки, за да се налага да ползваш ръчна спирачка, за да покриеш изискванията.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 28 юли 2024 22:43

DoH_KuXoT написа:Много добре съм прочел

Много добре четеш
:c010

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Пон 29 юли 2024 8:27

dmw1606 написа:
Един въпрос: старата ми Голф 3-ка откакто се помня няма задни спирачки. Барабани са. Сменяни са челюсти, цилиндърчета, обаче няма и няма. Предните държат, обаче отзад няма никой...някои казват, че е от кантара, други пък казват че било нормално да не сработват, щом е празно отзад. Е какво ще правя на ГТП-то, не могат ли да минат предните още веднъж и да ги пишат за задни? :Mr Green Fun

Същия случай съм, много странно, Голф 3, барабанни, всичко чисто ново, много странно, ръчната кове..

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Пон 29 юли 2024 9:06

според това видео https://youtu.be/MHrZzGFDUFs?si=DkVok4n-SiWVELjV&t=574 са заложили норма до 0,3 % за трета категория, но неговата кола е произведена с 0,5%. Цялата работа е че в една категория са групирани няколко евро норми. Евро 5 и 6 може да покрият нормата, но евро 3 и 4 няма. И моята е евро 4, СО е 0,48%. Поредната държавно административна некадърност, причинена от естествената тъпота на чиновниците и напъна им да покажат, че са по умни от производителите на автомобили :thumb_down

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 29 юли 2024 9:22

https://rta.government.bg/upload/633/nH32.pdf

Страница 44 са дадени стойностите за различните Евро категории към Еко категории за бензин и дизел - да не се бъркат стойностите за празен ход и за обороти.

Също така е записано, че като имаш газова си я тестват и нея, а не на бензин

(3) Когато МПС е оборудвано с уредба, която позволява работата на двигателя с ВНГ
или СПГ, за определяне на превозното средство към екологична група по ал. 1, т. 1
проверките се извършват при работа на двигателя с ВНГ или СПГ.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”