cecoa1 написа:И като са ги разместили, та от това не минават колите с премахнат катализатор... Смях в залата.
Но да, трябва да се опрости тази таблица, че метериалО си търси извинения с нея... Да вземат да задължат в талоните да има вписан Евростандарта на возилото, и да отпаднат свободните съчинения по темата. Е, може да се наложи да го платят отново собствениците на МПС, ама...то щото ни е такава държавата.
Колега, колите не минават И заради промените в таблицата. Просто сравнение показва, че ако до октромври миналата година за година на регистрация за ЕКО 2 бензинови автомобили се е гледал периода между 01.01.1996 и 01.01.1998, то сега се взима периода между 01.01.1993 и 31.12.2007. А същевременно според новата таблица за ЕКО 3 се гледат коли регистрирани след 01.07.2002. Тоест кола регистрирана примерно 01.01.2000 година може автоматично да е свалена от ЕКО 3 на ЕКО 2 при нов преглед на ГТП. И това е само от кратък поглед на таблицата. Като се погледнат и разместванията при категориите при дизелите става пълно мазало.
И за да не съм голословен ще дам личен пример. Един и същи автомобил, моя лична бензинка 2000-та година, ми дават ЕКО 2 при преглед, като при предишния собственик е била ЕКО 3. При въпрос защо ми е смъкната категорията провяряващият ми каза, че показателите са ми повече от прекрасни, но при тази ЕВРО категория и година нямало как иначе, това вадила системата. При което установявам, че при пререгистрация на автомобила след закупуване от КАТ не са ми вписали ЕВРО категорията в талона (след като тази ЕВРО категория е присъствала в предишния талон). След купища разправии включително официално писмо от вносител, успявам да впиша ЕВРО 4 в талона. В последващото след това ГТП изведнъж получавам ЕКО 4! Това са 3 различни ЕКО категории давани на автомобила ми в рамките на година и половина като автомобилът е без доработки и промени.
Истината е, че колкото и да злорадстват разни хора, че спирали били на гадния Ганя дрънгела, дето не го бил поддържал и му махал екологиите, цялата наредба и приложението ѝ е толкова произволно, променливо, некадърно, че за всеки, който не е обременен от екологични предразсъдъци, би трябвало да е ясно, че е направено нарочно така. Доста хора забравиха как преди години не се въведе по-висок данък за по-старите автомобили по социални съображения (а на практика политически). Когато обаче държава, министри, рейсъри и други знайни и незнайни герои се надпреварват да обясняват как нямало промени по наредбата (доказана и просто проверима лъжа), как всичко било точно, обикновеният човек трябва да провиди, че всичко това се прави по изцяло политически съображения.