Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот MMX » Нед 10 ное 2024 19:37

Spikul написа:Безсмислено е да се дава мнение март месец, когато никой няма тепърва да слага зимни гуми.

Кое му е безсмисленото - няма да има следваща зима или няма да се купуват повече зимни гуми? Не съм забелязвал темата да е недостъпна през март или през лятото, може да се коментира винаги. Можеше да изчакаш да навъртиш един месец и тогава да констатираш качества.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Нед 10 ное 2024 21:57

Spikul написа:Да дам и моето мнение по темата, защото все още е в началото на зимния сезон и ако някой се колебае, може да му е полезно.
Та от една седмица търкалям вече BRIDGESTONE BLIZZAK LM005 в размер 265/50/19 и очаквано гумата е перфектна като усещане и управление, макар и все още да няма сняг и лед. За сега е тествана само при -1 градус и основно из софийския трафик.
Преди това доизносвах старите CONTINENTAL WinterContact TS 850 P само, че в размер 255/55/19, обаче те бяха с DOT 2020 и с около 4 мм грайфер. Но последните няколко седмици имаше доста сутрини с температури около 0 градуса и добих някаква представа и за тяхното повечедение за моята кола.
То е и доста относително каква е колата и размерът на гумите и е вярно, че е стар модел 850, но Continental отстъпват като пътно поведение и комфорт.

Зимна гума с 4 mm грайфер има по-добро поведение и по-добра стабилност от която и да е друга зимна чисто нова гума, ако пътната настилка е суха или мокра (но не оводнена). Само измамното чувство за комфорт е по-силно при чисто новата гума, заради мекотата и. Но като гледам разликите в размерите на двата модела и това не се усеща. По-широката гума с по-нисък профил има по-добра стабилност на суха и мокра настилка. Абсурдно е да се сравняват ябълки с круши.

Spikul

Мнениеот Spikul » Пон 11 ное 2024 9:22

MMX написа:Кое му е безсмисленото - няма да има следваща зима или няма да се купуват повече зимни гуми? Не съм забелязвал темата да е недостъпна през март или през лятото, може да се коментира винаги. Можеше да изчакаш да навъртиш един месец и тогава да констатираш качества.

Аз не съм забелязал някой да чете миналогодишни отзиви и така да избира, но пък мога да пиша и в края на зимата.
Както казах, в нета е пълно с ревюта на гуми, но никое от тях не се прави след седмици или месеци опит с гумите. Или стават или не и това се определя с няколко часа тестове. Вярно, че я тестват на всичко като сняг и лед.
telefunken написа:Зимна гума с 4 mm грайфер има по-добро поведение и по-добра стабилност от която и да е друга зимна чисто нова гума, ако пътната настилка е суха или мокра (но не оводнена). Само измамното чувство за комфорт е по-силно при чисто новата гума, заради мекотата и. Но като гледам разликите в размерите на двата модела и това не се усеща. По-широката гума с по-нисък профил има по-добра стабилност на суха и мокра настилка. Абсурдно е да се сравняват ябълки с круши.

Една и съща кола със зимни гуми на едни и същи джанти и било ябълки с круши?!
Сам казваш, че е илюзорно усещането за комфорт, пък няма да е илюзорен спомен за поведение на нова зимна гума преди 4 години?
Малко си противоречиш, но всеки си има мнение.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Пон 11 ное 2024 12:02

Точно това казвам. Имам 5 годишен опит с едни и същи джанти, както си споменал. Сравняваш ябълки и круши.

Spikul

Мнениеот Spikul » Пон 11 ное 2024 14:21

telefunken написа:Точно това казвам. Имам 5 годишен опит с едни и същи джанти, както си споменал. Сравняваш ябълки и круши.

Щом казваш :mhihi

Stroisnab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stroisnab » Сря 19 фев 2025 9:35

Едно бързо и неангажиращо мнение за зимни гуми Petlas SNOWMASTER 2 SPORT 18- ки, закупени от Примекс.
Ами с две думи- не стават. Нестабилни на сняг около 1-2 см, след 1 сезон - балони и в кофата.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 19 фев 2025 12:49

От евтините debica са добри служебната е с такава нямам забележки по не изчистените улици

humanic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот humanic » Сря 19 фев 2025 13:13

Тия дни каране в София по непочистени улици + лед по баирите ми се потвърди доброто мнение за Semperit Speed Grip 5 във втория сезон от животът им.

batjoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batjoro » Сря 19 фев 2025 16:43

В понеделник срещу вторник, през нощта когато почна снега, "Хемус" не беше пипната - утъпкан заледен сняг.
На изкачването след Правец към Витиня имаше закъсали тирове, буксуващи (дрифтещи) тирове, абе ужас. Е в тази обстановка се наложи многократно да спирам и тръгвам и ускорявам и нямах никакъв проблем с гумите:
Континентал ТС870, втори сезон, размер 205/55/16.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 20 фев 2025 18:23

Stroisnab написа:Едно бързо и неангажиращо мнение за зимни гуми Petlas SNOWMASTER 2 SPORT 18- ки, закупени от Примекс.
Ами с две думи- не стават. Нестабилни на сняг около 1-2 см, след 1 сезон - балони и в кофата.

Затова не е хубаво човек да слага евтини брандове гуми на колата си. Заложи на поне среден клас марка следващия път и ще си по-доволен :th_up

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 20 фев 2025 20:27

Дойде време да дам личното си, неангажиращо и непрофесионално мнение за следните два модела (прилагам и размер, и модификация):
- CONTINENTAL WinterContact TS 870 185/65R15 92T XL
- MICHELIN ALPIN 6 185/65R15 92T XL

Правя важна уговорката, че става дума за Зое, а то си е тон и половина icon_idea Също така, отново казвам, че за мен основно водещо за зимни гуми ми е сняг и лед! (А и аз само в тежки атмосферни условия го карам тва Зое, защото за мотор не става, а на жената давам пасата :icon_lol ).
Затова и точно тези параметри гледах в разните ревюта и класации на гуми, когато ги избрах пред Конти. Оказа се грешка.

Мишелина го купих миналата зима и макар да нямаше много сняг казах, че 2ра зима няма да има (не помня дали го разписах назад в темата). Цялостно ужасно поведение на сняг и лед:
//Скала от 1 (ужасТ) до 5 (супер):
Спиране - 2.
Странично сцепление - 3.
Зацепване - ужасТ - 1!

Тази година и взех Континентала. Значителна и огромна разлика в полза на TS870 за сняг и лед!
Спиране - 4 - както казах, самата кола е с тежестта на пасата, но контактната площ на гумата е по-малка. Това води до някакво изкривяване в оценката. Вероятно на нормална кола бих дал 4.5
Странично сцепление - 3.5 - определено имам контрол над колата въпреки теглото.
Зацепване - 4.5 - тук най-вече се усеща разликата.

На сухо разлика осезаема не мога да кажа, че има. Континетала със сигурност печели за странично сцепление и се чувствам по-уверен в завои. Има и по-добра обратна връзка за пътя.

На черен лед и мъгливата лиготия с примесена мръсотия - тук Алпина има известен превес най-вече при спиране.

За дъжд нямам достатъчно наблюдения над Континентала, защото е суша. Мишелина беше средна работа, но и него не съм тествал значително в дъжд.

В заключение, догодина вероятно ще сменя Купъра на Пасата с Континентала. Принципно не бих си заменил Купъра, от който съм супер доволен последните близо 10 зими и доста коли, но ми се отдава шанс да направя директно сравнение на един модел в различни размери и еднакво тегло.
Повечето, с които се знаем отдавна тук, вероятно помнят, че изобщо не съм фен на Конти, но сега ще се окажа с летни и зимни такива :mhihi Имам ужасен опит с нови (тогава) TS850 на Лендкрузера, които свалих и замених насред зима :horror TS870 ме блазнят да пробвам на пасата.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 21 фев 2025 8:03

TS 860 и 870 за мен са най добрите зимни гуми откъм сцепление, странична устойчивост и спиране в мокри условия и киша. Откакто карам с такива гуми не се притеснявам, че ще ми тръгне колата в страни минавайки през кишавите коловози, върви си направо без никакви притеснения. За съжаление тая година не си купих континентал заради цената. В моя размер 205/55/16 са около 200 и отгоре лв за цена на гума, а в случая за 480 лв взех 4 бройки компромисно Кумхо, което не се оказа никак лошо. По слабо е от континентала на мокро и киша, но сякаш на сняг и сухо не му отстъпва, тихи са гумите и за сега съм доволен от тях

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пет 21 фев 2025 8:36

Ханкук с ДОТ 20, с които купих колата, грайфер около 6мм. Вчера и днес из Варненските непочистени улици, спират и тръгват без никакъв проблем на чист лед. Чудех се есента дали да не ги хвърлям, но ме изненадаха приятно. Е за догодина няма да са те.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пет 21 фев 2025 16:33

+1 за Кумхо като цена/качество.

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Пет 21 фев 2025 18:29

Аз мога да дам добър отзив за Goodyear Ultragrip Performance 3 в размер 205/55/16, които карам за втора зима на Турана - Имат много добро сцепление при потегляне, ускорение и спиране при всякакви условия. Стабилни са и при странично натоварване.
Единствената ми забележка към тях е, че при каране по павета са шумни, сравнено с предишните ми гуми Конти TS860. Иначе на нормална настилка не са шумни.

Другите гуми за които мога да дам добър отзив и като поведение и като шум са Конти TS870P в размер 235/60/18, които се карат на Мерцедес GLC.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”