Дойде време да дам
личното си, неангажиращо и непрофесионално мнение за следните два модела (прилагам и размер, и модификация):
- CONTINENTAL WinterContact TS 870 185/65R15 92T XL
- MICHELIN ALPIN 6 185/65R15 92T XL
Правя важна уговорката, че става дума за Зое, а то си е тон и половина

Също така, отново казвам, че за мен основно водещо за зимни гуми ми е сняг и лед! (А и аз само в тежки атмосферни условия го карам тва Зое, защото за мотор не става, а на жената давам пасата

).
Затова и точно тези параметри гледах в разните ревюта и класации на гуми, когато ги избрах пред Конти. Оказа се грешка.
Мишелина го купих миналата зима и макар да нямаше много сняг казах, че 2ра зима няма да има (не помня дали го разписах назад в темата). Цялостно ужасно поведение на сняг и лед:
//Скала от 1 (ужасТ) до 5 (супер):
Спиране - 2.
Странично сцепление - 3.
Зацепване - ужасТ - 1!
Тази година и взех Континентала. Значителна и огромна разлика в полза на TS870 за сняг и лед!
Спиране - 4 - както казах, самата кола е с тежестта на пасата, но контактната площ на гумата е по-малка. Това води до някакво изкривяване в оценката. Вероятно на нормална кола бих дал 4.5
Странично сцепление - 3.5 - определено имам контрол над колата въпреки теглото.
Зацепване - 4.5 - тук най-вече се усеща разликата.
На сухо разлика осезаема не мога да кажа, че има. Континетала със сигурност печели за странично сцепление и се чувствам по-уверен в завои. Има и по-добра обратна връзка за пътя.
На черен лед и мъгливата лиготия с примесена мръсотия - тук Алпина има известен превес най-вече при спиране.
За дъжд нямам достатъчно наблюдения над Континентала, защото е суша. Мишелина беше средна работа, но и него не съм тествал значително в дъжд.
В заключение, догодина вероятно ще сменя Купъра на Пасата с Континентала. Принципно не бих си заменил Купъра, от който съм супер доволен последните близо 10 зими и доста коли, но ми се отдава шанс да направя директно сравнение на един модел в различни размери и еднакво тегло.
Повечето, с които се знаем отдавна тук, вероятно помнят, че изобщо не съм фен на Конти, но сега ще се окажа с летни и зимни такива

Имам ужасен опит с нови (тогава) TS850 на Лендкрузера, които свалих и замених насред зима

TS870 ме блазнят да пробвам на пасата.