От коя бензиностанция зареждате нафта?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...

От къде?

Еко
424
20%
ОМВ
457
21%
Шел
171
8%
Лукойл
512
24%
Ромпетрол
357
17%
Другаде, и напишете защо.
236
11%

Общо гласове: 2157
Потребителски аватар
AFN98
Автомобил: Golf mk4
Двигател: ARL

Re: От коя бензиностанция зареждате нафта?

Мнениеот AFN98 » Вто 11 фев 2025 10:03

MamaMy написа:Тази сутрин ми замръзна хидравликата и нафтата. Стартера не пожела да превърти мотора и се принудих да запаля с бутане. Запали трудно, с неравномерна работа, а отдолу шурна хидравлично масло. Изчаках на място да позагрее и тръгнах. След 500м угасна. Пак на бутане запали много трудно и работеше неравномерно като педала на газта почти не му влияеше. Този път изчаках почти половин час на място като се опитвах да държа оборотите около 1500. Като отлепи стрелката тръгнах бавно и повече не съм имал проблеми. Това беше около 8ч и температура -12. Нафтата е повече от половин резервоар от евтината на бензиностанцията до блок "Марс и Венера".

Щях да сменям Ромпетрола ама уви, навик още карам с тяхната нафта. През ноща бях на работа намирам се на 10 км от Кнежа. Около река Искър. Минус 15.5 градуса на таблото, два пъти подгрях и запалих. Добре запалих, малко неравномерно може би, според колегата много добре. Може и да си въобразявам. Проблема ми беше, че докато загря колата, имах проблем. Геометрията на турбината не отваряше. Явно беше замръзнал клапан n75. Когато загря заработи и тя. Много странна работа. Клапана е нов на пиербург. Нафта от Ромпетрола. 4 нови подгревни свещи. Акумулатор 77 ампера. На 1 година. Всяка есен сменям горивен филтър щом почнат да падат температуите. След като го сменя режа стария, не виждам нищо едро, като боклучета и налепи. Филтър ман, аман и заман от тоя ман :D.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 11 фев 2025 16:35

MamaMy написа: Запали трудно, с неравномерна работа, а отдолу шурна хидравлично масло.

А откъде е шурнало хидр.масло?
От тръбичката пред радиатора?
Това с неравномерната работа- сигнал за "лятна" нафта...
Хубава работа , ама българска, както винаги.
Не знам точно откога трябва по веригите да е зимното гориво , но са за тепане тия .
Или то като са топли месеци-карай, ма кой да ти очаква , че като е януари/февруари , може да стане яко минус нали...
Ако това се случва ( дори и инцидентно ) с тия новите тди-та , значи още една "идея" що умре помпето за високото налягане преждевременно

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 11 фев 2025 17:42

samo_pechka написа:
MamaMy написа: Запали трудно, с неравномерна работа, а отдолу шурна хидравлично масло.

А откъде е шурнало хидр.масло?
От тръбичката пред радиатора?

Не е правил ремонт на рейка още :screwy

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Сря 12 фев 2025 1:46

Нямам идея от къде изтече маслото. Някъде от района под акумулатора. Може и от казанчето да е, но явно хидравличното масло на курника е за смяна. Има вода в него щом замръзва. Хидравличната помпа пък започна да гъргори на място и на ниски обороти.
Нафтата замръзна най-вероятно в горивния филтър. За смяна е и той, но от няколко седмици не мога да намеря време за обслужване. Трябва да се сменя масло, филтри и помпата за чистачките. Има нужда и от други дребни корекции, но моето здраве е по-важно от всичко останало и за това съм я позарязал.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 12 фев 2025 14:07

Надали има вода в хидр.течност. По-скоро с времето се скапват съединения, скоби , маркучи.
Изскача маркуч , скоба се олуфтила, щуцер се счупва и т.н.
За филтъра има леснина , бях правил една серпентина от медна тръба с подходящо ф . нахлузва се на филтъра и подгряването е от маркученцето дето е за обезвъздушването . На разш. казанче е подвързано. Първо влиза в серпентината и оттам пак в казанчето.
Трябва го издиря де е в гаража подхвърлено .....
MamaMy написа:но моето здраве е по-важно от всичко останало и за това съм я позарязал.

:th_up
Желязото - майната му.
Гледай здравето си.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 12 фев 2025 14:15

Затова превантивно зимата особено студенти месеци си вземам добавка за дизел досега засечки не съм имал

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 12 фев 2025 15:14

Ами то и самите бензиностанции превантивно си слагат, но доколко се спазва ...
Отделно, че и самия дизел се води зимен.

diwaka
Автомобил: MB w202 VW Passat b5
Двигател: C180 122hp Vw Passat B5 101 tdi

Мнениеот diwaka » Сря 12 фев 2025 17:05

Трети ден паля на -8 -9 само с един подгрев, пали от половин оборот без да се замисля! Оборотите ги кове веднага п.д 101 коня ..В момента съм с лукойлския дизел обикновен + Бардал Бдц за гориво.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 12 фев 2025 20:15

Карах доста време на Ромпетрол, но минах на Шел. От Ромпетрол нямам оплаквания, но са на доста по-неудобно място.

Diliyan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Diliyan » Сря 12 фев 2025 21:13

Аз искам да споделя мнението си за efix S дизела на Ромпетрол.
Не е лош, но е и от най-добрите. Като динамика мога да кажа, че има прилична, разхода по борд компютър при един и същи маршут е една идея малко по-висок, но приемам, че е заради студеното време тези дни. Двигателя работи една идея по грубо и шумно на едно място.
Преди него колата беше с Авио дизела на Еко и от него
останах доста очарован.... двигателя не се чуваше с него, за динамиката на колата няма какво да коментирам. Единствено кофти при екото е че по борд разхода е нисък, но действително минавам с един резервоар по-малко километри.
Ако трябва да ги сравня двете, Авиото бие по качество Efix S, но с изминат пробег с един резервоар, не.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Чет 13 фев 2025 8:17

Не знам дали е внушение, но на Петрол с по-скъпия дизел (грийн форс) колата някак е по-мудна, отколкото с нормалната нафта. Всъщност единствената осезаема разлика намирам когато заредя пълен резервоар с Екто-то на Лукойл.

Diliyan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Diliyan » Чет 13 фев 2025 8:27

Lupender написа:Не знам дали е внушение, но на Петрол с по-скъпия дизел (грийн форс) колата някак е по-мудна, отколкото с нормалната нафта. Всъщност единствената осезаема разлика намирам когато заредя пълен резервоар с Екто-то на Лукойл.

Решил съм и него да пробвам само заради вас тук в групата :mhihi. След efix S-a мисля да пробвам GT-maxa na insaoil, тъй като имат доста примамлива отстъпка петък,събота и неделя и зареждаш уж премиум нафта на цената горе долу на обикновена нафта по другите по-големи вериги. А след него ще е Еcto на лукойл

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 13 фев 2025 10:26

Аз вече 10 години, почти само на Круиз. Много доволен, никаква разлика не намирам между различните вериги (когато се е налагало да зареждам другаде), а и пълни резервоари от Румъния, Унгария и Чехия. Няма и разлики в разхода - съществени. Волвото ми гори около 8.5 смесено, а голфа 6-7 градско, като 7 е зимата.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 13 фев 2025 11:24

Тия премиум дизели... ако се усети нещо, въобще, ще е на КР мотори и то само на някои.
Но има и един момент , че не всеки път ще е усещането за по-добра работа, по-динамична кола.
Просто причината е следната: понякога , като по-скъпо гориво, се зарежда рядко с него.
И става така, че малко или много то залежава...
Не е само бензина дето се скапва от стоене.
И при нафтата го има, разбира се по-слабо .
А вече на кои мотори ще даде отражение....
На старите с ГНП - не. На ПД-не. На КР обаче вероятно да.

Diliyan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Diliyan » Чет 13 фев 2025 11:45

samo_pechka написа:Тия премиум дизели... ако се усети нещо, въобще, ще е на КР мотори и то само на някои.
Но има и един момент , че не всеки път ще е усещането за по-добра работа, по-динамична кола.
Просто причината е следната: понякога , като по-скъпо гориво, се зарежда рядко с него.
И става така, че малко или много то залежава...
Не е само бензина дето се скапва от стоене.
И при нафтата го има, разбира се по-слабо .
А вече на кои мотори ще даде отражение....
На старите с ГНП - не. На ПД-не. На КР обаче вероятно да.

Има доза истина в казаното от теб.Аз лично съм с комън рейл и може би затова усещам разликата на различните бензиностанции.

Върни се в “Дизелови агрегати”