:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Добавки за дизел

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
AFN98
Автомобил: Golf mk4
Двигател: ARL

Re: Добавки за дизел

Мнениеот AFN98 » Пон 24 мар 2025 19:45

Кайзен написа:
AFN98 написа:Излиза, че от добавките които можем да си закупим па родния пазар основно са на керосинова основа ?

Ако въпросите са към мен, то аз не мога да дам еднозначен отговор. Нямам цялостен поглед върху българския пазар, но има поне една добавка, която не е на керосинова основа и я има на българския пазар - https://autobox.bg/bg/erc-dobavka-za-po ... trirana-1l
https://carpartsplatform.de/atp/doc/inf ... 669850.pdf
Може да има и други, за които сега не се сещам (напр. BG). Избора на добавки е голям.
AFN98 написа:Освен тези трите добавки, дет ги няма на родния пазар и трябва да ги поръчаме отвън ?
За кои три става дума? Какъв е проблема с "поръчването отвън"? Вече в България се доставя всичко от европейския пазар.

Това са трите добавки които си мисля, че са най-добри според темата.

"В момента като качество се намира между двамата си събратя Oilsyn Diesel Power DNA > Archoil AR6900-D > Oilsyn Diesel Race DNA."

Иначе какво е мнението ви за бардал бдц? Ползвам, го понеже е достъпен. Иначе в амазон видях страницата на арчоил и пишеше, че не доставят до България.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 24 мар 2025 19:57

Някой по-запознат ако може да даде анализ на тази добавка за почистване на Бардал "Diesel 5 in 1 CLEANER" - 500 ml - реф номер 9357

https://www.atu.de/produkt/5-in-1-diesel-additiv-von-bardahl-500-ml-ba0002

Ето го листа с данните

Потребителски аватар
lubomir911
Автомобил: vw Bora
Двигател: AJM 2000

Мнениеот lubomir911 » Вто 25 мар 2025 9:36

AFN98 написа:
Кайзен написа:
AFN98 написа:Излиза, че от добавките които можем да си закупим па родния пазар основно са на керосинова основа ?

Ако въпросите са към мен, то аз не мога да дам еднозначен отговор. Нямам цялостен поглед върху българския пазар, но има поне една добавка, която не е на керосинова основа и я има на българския пазар - https://autobox.bg/bg/erc-dobavka-za-po ... trirana-1l
https://carpartsplatform.de/atp/doc/inf ... 669850.pdf
Може да има и други, за които сега не се сещам (напр. BG). Избора на добавки е голям.
AFN98 написа:Освен тези трите добавки, дет ги няма на родния пазар и трябва да ги поръчаме отвън ?
За кои три става дума? Какъв е проблема с "поръчването отвън"? Вече в България се доставя всичко от европейския пазар.

Това са трите добавки които си мисля, че са най-добри според темата.

"В момента като качество се намира между двамата си събратя Oilsyn Diesel Power DNA > Archoil AR6900-D > Oilsyn Diesel Race DNA."

Иначе какво е мнението ви за бардал бдц? Ползвам, го понеже е достъпен. Иначе в амазон видях страницата на арчоил и пишеше, че не доставят до България.

Archoil AR6900-D MAX Намирам го в Полша за 34.18 евро 1 литър и доставка до България 12.46 евро. Ако искаш мога да поръчам, да се комбинираме и да разделим доставката?

Потребителски аватар
AFN98
Автомобил: Golf mk4
Двигател: ARL

Мнениеот AFN98 » Вто 25 мар 2025 9:46

Писах на лично.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 25 мар 2025 10:32

AFN98 написа:Това са трите добавки които си мисля, че са най-добри според темата.

Страхувам се, че съм бил грешно разбран. Тези трите не са най-добрите добавки. Има по-добри, като например някои показани във видеото в този пост - viewtopic.php?p=4884447#p4884447

Според мен гореописаните три добавки имат едно от най-добрите съотношения цена-качество и се намират сравнително лесно в Европа. Начини за поръчка/покупка съм описал тук - viewtopic.php?p=4821025#p4821025

На пазара има толкова много производители на добавки, че е невъзможно да се проверят всички и точно за това всеки си избира някоя и започва да я използва. Аз например никога не съм ползвал и може би не бих ползвал добавка на Bardahl. Не виждам нещо, което да изключително за парите си.
Vlad777 написа:Някой по-запознат ако може да даде анализ на тази добавка за почистване на Бардал "Diesel 5 in 1 CLEANER"
Аз анализ не мога да дам, но ето типичния пример - керосин или подобни, 1-5% подобрител на цетановото число (задължително се добавя при добавки, които имат смазващ ефект, защото смазващата компонента намаля цетаново число на дизеловото гориво) и <1% почистващ компонент. И всичко това на цена от 30€, като се препоръчва използването на две дози. Но пък не е ясно през какъв интервал от време да се прави процедурата.
И сега ако трябва да сравня някои от горните три добавки и този Bardahl - ако за 32,45€ си купиш 1л Archoil AR6900-D и сипваш по 50мл на всеки резервоар, то е имаш за 20 резервоара. Ако с един резервоар изминаваш 1000км, то за 20 000км ще си доплатил за добавка 65лв/32,45€. Ако си вземеш два Bardahl-а и ги използваш последователно с по 20-25л дизел, то само за един резервоар (общо 50л) ще си платил 60€ и ще караш следващите 19 резервоара без добавка. Аз бих предпочел предимствата на добавката да ги използвам с всеки резервоар.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 25 мар 2025 10:54

В случая добавката е за почистване. За смазване ползвам BDC.

Ценовото сравнение при мен не работи, защото когато купувам от България и особено от Bardahl - не плащам доставка, имам отстъпка и в много от случаите мога да ползвам ДДС. Все неща, които от магазин в UK не мога да ползвам.

Така че за мен сравнението би било за този Бардал при цена не 30 евро, а 15 евро.

Също и за BDC-то, което с отстъпка и без ддс е малко над 30 лв за литър.

Тоест да кажем, че за 50 евро мога да сложа 2 добавки за прочистване 5-в-1 и през другото време да карам с добавка BDC която третира 1000 литра.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 25 мар 2025 11:18

Vlad777 написа:Тоест да кажем, че за 50 евро мога да сложа 2 добавки за прочистване 5-в-1 и през другото време да карам с добавка BDC която третира 1000 литра.
А какъв е смисъла?
Нямаш вяра на "BDC която третира 1000 литра" и затова трябва да използваш "2 добавки за прочистване 5-в-1"? Ако "BDC която третира 1000 литра" е достатъчно добра, то няма нужда от "2 добавки за прочистване 5-в-1" и обратното.

Въпроса не е само до парите, а и до ефекта/резултата, който се иска да се постигне.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 25 мар 2025 12:10

Бардал никога не са били нещо кой знае какво.
Виждам, че си имат клиенти,няма лошо.
И аз съм си купувал техни продулти , както и антигел добавка ( която м/у другото след мой тест се оказа пълна скръб) . Също и такива за стабилизиране на гориво за бензин , от нея имаше ефект, но тъй като не съм ползвал на друга фирма, нямам база за сравнение.
Както и добавка с/у бактерии в нафтата ( пак на бардал ) , тя върши работа , но препоръчителната доза е ниска, поне двойно трябва за да има ефект.
Бардал си имат фенове, но реално.... имат силна реклама.
Продължавам да купувам предимно тая с/у бактерии в нафтата, поради липса на други алтернативи в Бг. От време на време и стабилизатора за бензин.
Други обаче ( на бардал) .. но мерси.
Мое мнение и не е проблем да не съвпада с ваше :)

Потребителски аватар
nikolay_ss
Автомобил: Touareg 7P6
Двигател:

Мнениеот nikolay_ss » Вто 25 мар 2025 12:10

Руснаците хвалят тази добавка
https://miksent.ru/protivoiznosnaya-prisadka/
https://miksent.ru/stati/informatoriy/m ... estva.html миксент 2030
която казват че се използва в рафинериите при производство на гориво. Промишлена добавка е.
Въпросът е има ли нещо на пазара което се доближава до свойствата й и е достъпно за поръчка, предполагам ще даде доста добри резултати.
Прилагам още един линк за информация по темата в който има видеа в ютуб на руски, но може да се ползва опцията за автоматичен превод и да се пуснат субтитри.
https://www.drive2.ru/l/582086679498644504/

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 25 мар 2025 12:17

Кайзен написа:А какъв е смисъла?
Моето разбиране е, че BDC е добавка за ежедневна грижа - подобрител на горивото, която предотвратява отлаганията и подобрява изгарянето, докато другата е за по-концентрирано целенасочено почистване на горивната система и DPF. Дали има смисъл - не знам, но не ми пречи да пробвам, тъй като имам доверие на продуктите. Като цяло нямам проблеми с колата, които да решавам. Тя е на 67000 км и за момента единствено ме напрягат честите регенерации при градско каране (на около и под 200 изминати км със средна скорост 21-23 км/ч и разход около 11-12/100 особено зимата) и заради тях искам да ползвам добавка за прочистване, главно на DPF-a, който да се запази по-дълго време в кондиция.

Ползвал съм добавката на MARLY Ultra Cleaner Diesel Injection / Turbo / DPF 1.5 л. и съм доволен от нея, защото след употребата й, колата минава повече километри между регенерациите (+10-15%). Въпреки това искам да ползвам и на Bardahl и да видя дали ще има ефект.

Преди на Bardahl съм ползвал доста различни добавки, като за голяма част от тях е трудно да се усети разлика, без да се разглобява двигателя и да се мерят/тестват различни компоненти. Но доброто ми мнение за марката се формира на база на личен опит с тези, при които се видя очевидна разлика:
- Diesel injection restorer 11 - значително подобри и вкара в норми дюзите на предишна кола на брат ми Passat 1.9 TDI PD 131 к.с. Там гледахме с VCDS преди и след и определено помогна.
- FULL METAL - на 1.8 8v в Голф 2, който предеше и пушеше във високите обороти - след добавяне на тази добавка, двигателят коренно се промени. Естествено в последствие му беше направен основен ремонт, но беше факт, че добавката прави това, което пише на нея.
- Bardahl – BSF/Octane Booster - макар и на цена от близо 300 лв за литър познавам доста професионални състезатели в рали шампионата, които я използват за да намалят детонациите и да повишат мощността на състезателните си автомобили. Това се усеща и по специфичната миризма на изгорелите газове на автомобили, които ползват тази добавка.

Та така - аз добавките вече съм ги купил - чакам да ми намалее горивото в резервоара, за да ги ползвам. от любопитство намерих продуктовия лист със спецификация на съставките и мо беше интересно да се сравни с други, конкурентни добавки.

Потребителски аватар
PzKpfW
Автомобил: Golf 6
Двигател: CAYC
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Вто 25 мар 2025 22:57

В началото на зимата аз третирах двете си коли (Голфа от профила ми и Пежо 307) с Bardahl common rail injection cleaner. Сложих по две опаковки на изпразнен до лампа резервоар и след това напълнен до гърловината. При Голфа разлика нямаше абсолютно никаква, докато при Пежото се усети разлика, но не веднага. Най-вече стана по-тих двигателя. Пежото преди мене се караше от баща ми и той не му е слагал никакви добавки. Докато аз на Голфа още от чисто нов в началото му слагах Castrol TDA след това като го спряха от производство сипвах на Ромпетрол, където уж слагали Keropur, и след това започнах да му слагам Bardahl BDC. Минал е 340000км почти винаги с добавка, от които около 100000 с BDC.

Според мен добавките за ежедневна употреба вършат някаква работа, защото при лошата слава на 1.6TDI и неговите пиезодюзи аз карам вече 15-та година и 340000км без да ми се е налагало да сменям компоненти по горивната система. Като дори съм вършил издевателства опитвайки се след обслужване да паля на празен горивен филтър заради блокирал горивен термостат.

А иначе ако говорим за ефект аз бях най-доволен от Keropur на BASF, която карах един приятел да ми я поръчва от Amazon.de. Взимах си по 6 или по 8 флакона на веднъж и с тях карах цяла зима. Но за съжаление тази зима не можах да намеря никъде Keropur. Вероятно е спрян от производство.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Сря 26 мар 2025 8:28

Вижте, това за усещането как работи даден мотор е много относително и субективно и не искам да го коментирам. Важни са стойностите на дюзите по ваг ком. От човек, който работи в дизел сервиз знам, че добавката на Бардал за почистване на дюзите наистина работи и я ползват. Имали са случай на дюзи за в коша, с големи отклонения, направили са си експеримент в една туба наливат 25л дизел с една добавка, вкарват директно маркуча за входящо гориво в тубата и газ, докато свърши. Дюзите след това са били в норма. Е естествено не всеки път ще се получи, зависи ако са износени, няма да стане. Но факт е че почиства. Докато за BDC имат негативно мнение, че по скоро са пари на вятъра. По-важна е профилактиката с 5 в 1, и от къде зареждаш дизел. Та аз слушам тях.

Потребителски аватар
PzKpfW
Автомобил: Golf 6
Двигател: CAYC
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Сря 26 мар 2025 9:07

Моя опит е само с тежкотоварни дизели и там обикновено (в над 90% от случаите) проблемите започват когато дюзите вече не могат да задържат налягане и съответно си увеличат дебита на обратна нафта до толкова, че помпата да не може да насмогне. Имаше сервизна информация, която показваше снимки под електронен микроскоп на малката сачма и нейното легло, които се явяват управляващия клапан, чрез който се командва впръскването. Проблемите там са в следствие на корозия, а не на механични примеси или отлагания. Особено капризни бяха първите системи EDC-7C3 при Евро-3. В най-екстремните случаи въпросната двойка сачма и легло е износена до толкова, че дюзата впръсква гориво постоянно, което води до дупки в буталата или до задиране в цилиндъра. Втория по важност проблем при тези системи е механичното износване на помпата поради недостатъчни смазващи свойства на използваното гориво.

Така че ако добавката за ежедневна употреба има антикорозионно и смазващо действие (каквото пише за BDC) тя би трябвало да удължи с много живота на компонентите в горивната система. Ако не променя изгарянето на горивото човек едва ли би усетил разлика във вървене и разход, но това не означава, че няма ползи.

В моя случай аз смятам, че липсата на разлика при Голфа след почистващата добавка е защото просто не е имало какво да почиства.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Сря 26 мар 2025 10:41

ОК, съгласен съм, ама от би трябвало, до удължава има голяма разлика. За мен по-важно е качеството на горивото, защото хомеопатичната доза на това лекарство няма да го направи по-добро за двигателя. Освен това има бензиностанции, които го добавят в обикновения си дизел, писал съм коя е точно виригата, така че и аз го ползвам без да го добавям лично, но не заради него зареждам там.

Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Пет 28 мар 2025 11:25

Бардал има изключително силна реклама. Много са скъпи. Пробвал съм я на много автомобили включително и сега на голфа, никога не е имала ефект. От 7 000км нямам вече тресене на двигатела, от една друга аз я спомнях коя е и два пъти по-ефтина.

Върни се в “Дизелови агрегати”