Мислите ли че SUV са по-безопасни от леките автомобили?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Мислите ли че SUV са по-безопасни от леките автомобили?

Мнениеот samo_pechka » Сря 28 май 2025 15:17

Съгласен, да :th_up

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Сря 28 май 2025 15:20

Понеже сме във ФВ форум айде да кажеш колко е по-скъп Т-Рока от Г8 понеже били скъпи сувовете и недостъпни. Колко по-стабилен е колко по-сигурен е колко по-тежък е е от Г8. Все количествени мерки. Просто всеки си има приоритети и залага на неговите потребности. Тук говорим за безопасност. Тук не сравняваме Панамера с Ткрос или Кю 7ца с Поло. Читав Сув с нечитава кола и обратното. И какво означава читав Сув?

zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V 6

Мнениеот zdravkop64 » Сря 28 май 2025 16:57

cecoa1 написа:Или пък е нещо от сорта "гроздето е кисело", щото тия коли като цяло могат повече, ама и струват повече, и имат повече разходи.

Карам кола за 55 000 лв, платени кеш, дали според теб са ми скъпи тия подобия на коли?

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 28 май 2025 16:59

Темата не е за лична нападка към когото и да било.

Нека не се дъвчем излишно.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Сря 28 май 2025 17:37

Как точно го мерим колко е по-сигурен, в килограми ли, че иначе на звездички сигурно има доста с еднакъв брой и от леките и от сув?!
Хубаво, повдигнат голф сигурно отстъпва в стабилност на нормален, ама в повдигнатия може да видиш препятствие по-рано. Безопасността е от много фактори. Иначе давай ги тия количествени показатели, нямам против. Ако искаш да питаме Ауто мотор унд шпорт, да им направят сравнение и на писта, сигурно Голфа ще е малко по-бърз с еднакво тегло и двигател. И това пак ще докаже едно голямо нищо - първо, защото не всеки сув е направен от повдигната лека кола, на същата база и така нататък. Второ, защото безопасността не се мери на състезание на писта. Даже е много вероятно такъв тест да докаже точно, колко малка е всъщност разликата дори в пътното поведение при каране на предела на възможностите, въпреки височината на едното возило.
А читав, означава достатъчно читав за който го ползва - искаш стабилност на голф, обем на Пасат, динамика на спортен автомобил, плюс оффроад възможности някакви - ми колкото повече качества трябва да съчетае едно возило, толкова по-висока е цената му. Или искаш да кажеш, че няма сув, който да превъзхожда Голф 8 по всичко, дори и на писта, стига да можеш да си го позволиш?!
За цената на Т-рок, не ми се рови, всичко е маркетинг - за нормално каране по пътищата, а не по пистите няма разлика с аналогичен Голф. Безопасността е функция на толкова много неща, че тая разлика, където Голфа минал завой на писта със 130, пък сувчето със 120, ако някой си мисли, че ще го спаси, по-добре да си пусне фиш в тотото. Клиента е по-вероятно да си сецне кръста от сядане в по-ниската кола, отколкото тая някаква разлика в пътното поведение да му помогне с нещо, ако си кара нормално спазвайки правилата по пътищата. Отделно, като е паралия, вместо повдигнат Голф, си взима СУВ на Ауди, Порше, Мерцедес, или каквото там, при който и стабилност на писта е барем колко голф.

Последна промяна от cecoa1 на Сря 28 май 2025 19:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Сря 28 май 2025 18:04

Къде е radotom когато ти трябва, Ники пусна една бомба и остави народа да се избие... Хора, стига го приемали толкова лично защото някой друг не харесва това, което вие сте решили да карате, върши ви работа и ви харесва. Аз не съм чул една добра дума за пасата, само чичарски коментари слушам, да почна да прехранвам колегите на работа за тях ли? Ники пита за мнение, споделете своето, аргументирайте се и до там. Защо всеки път трябва да се стига до вегански тактики, не стига да си изложиш мнението, трябва всички да са на него... ми няма как, разни хора, разни идеали. Айде по-весело и идвайте в офф-топика да намерим Инжектопляктора.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Сря 28 май 2025 18:36

cecoa1 написа:Как точно го мерим колко е по-сигурен, в килограми ли, че иначе на звездички сигурно има доста с еднакъв брой и от лещите и от сув?!
Хубаво, повдигнат голф сигурно отстъпва в стабилност на нормален, ама в повдигнатия може да видиш препятствие по-рано. Безопасността е от много фактори.

Ти сериозен ли си? Извинявай но силно се съмнявам да имаш сериозен опит със Сувове и джипове. Ако с Трок ще видиш препятствие по-рано ти не трябва да си на пътя опасен си. Аз имам над 250х само на СУВ и офроуд високи машини, ежедневката ми е СУВ и това никога не ми е и минавало през ума. Сува има други предимства които не са много а някои въобще не са му и предимства по дифолт , но безопасноста не е сред тях. По-нестабилен е в завой. По-лесно се обръща Тръгне ли-по трудно се връща. Много по-нестабилен е при силни пориви на вятъра. Неопитен човек лесно може да го изпусне. При удар много по-лесно се обръща.За сметка на това факта че е подигнат не защитава в по-голяма степен хората в купето там е руска рулетка В общия случай не е по тежък от еквивалентен автомобил. Тогава кое му е по-безопасното.

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Сря 28 май 2025 19:05

Дай Боже никога на никой да не му се налага да разбира дали е. Според мен при удар СУВ челен в преден обект спрял/ниска скорост - камион, ремърке(въпреки защитната греда) и квото се сетите високо с пролука отзад. Допускам, че по-високата предница/СУВ като цяло няма да се наниже отдоле. При такъв тип удар, който хич не е да не се случва типичните седани и комбита. Се завират/нанизват и пасажерите стават на кайма вътре.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Сря 28 май 2025 19:26

Хипотетично има някаква логика и в частни случаи може да е в + на СУВа, но от много години всички камиони ремаркета и полуремаркета имат сертифицирани греди и/или рамки които да предотвратят подобни случаи и без които не се допускат на пътя.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 28 май 2025 19:28

Скоро гледах инцидент в Германия с SQ7
което било на ремонт и тези ,които го ремонтирали решили да го пробват движейки се с висока скорост губи контрол излиза извън пътя и се търкаля многократно накрая се възпламенява от кадрите не беше останало нищо от нея колко да е била сигурна ? и дали проблема 99% от случаите не в зад кормилото

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 28 май 2025 19:33

tdi fen написа:и дали проблема 99% от случаите не в зад кормилото

+1 :th_up Специално кю5 и 7 са бая широки коли и имат висок праг на преобръщане. Мисълта ми е , че надали са по-зле от един голф . А ес-ките носят на кофти маневри заради по-серт окачването си.
Тия за да не го овладеят и обърнат, са прекалили с експеримента си.
Олигофрени винаги ще има.

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Сря 28 май 2025 20:03

Бил съм в SQ7 на олигофренско каране. Това е безобразно стабилна и за мен безопасна откъм поведение и спирачки кола. Аз съм възпитан и отраснал(като манталитет шофьор) с руски возила и знам колко лесно се прескача границата на физиката. На база това винаги знам къде, колко и кога какво мога да очаквам от съвременна кола с адекватни системи. Обаче има младежи на пътя, които не знаят какво е кола без системи какво реално би била тя без тях. Ако знаеха може би нещата щяха да са различни.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Сря 28 май 2025 20:24

chifut написа:
cecoa1 написа:Как точно го мерим колко е по-сигурен, в килограми ли, че иначе на звездички сигурно има доста с еднакъв брой и от лещите и от сув?!
Хубаво, повдигнат голф сигурно отстъпва в стабилност на нормален, ама в повдигнатия може да видиш препятствие по-рано. Безопасността е от много фактори.

Ти сериозен ли си? Извинявай но силно се съмнявам да имаш сериозен опит със Сувове и джипове. Ако с Трок ще видиш препятствие по-рано ти не трябва да си на пътя опасен си. Аз имам над 250х само на СУВ и офроуд високи машини, ежедневката ми е СУВ и това никога не ми е и минавало през ума. Сува има други предимства които не са много а някои въобще не са му и предимства по дифолт , но безопасноста не е сред тях. По-нестабилен е в завой. По-лесно се обръща Тръгне ли-по трудно се връща. Много по-нестабилен е при силни пориви на вятъра. Неопитен човек лесно може да го изпусне. При удар много по-лесно се обръща.За сметка на това факта че е подигнат не защитава в по-голяма степен хората в купето там е руска рулетка В общия случай не е по тежък от еквивалентен автомобил. Тогава кое му е по-безопасното.

Сериозен съм, че не трябва да се обобщава. А за това кой какво е карал, което само по себе си не е аргумент, аз съм карал почти всички видове пътни превозни средства, и то с някои от тях съм си вадил хляба, та и километрите са ми в пъти повече, и в пъти по-високи и тежки возила. И измамно чувство за сигурност не бих казал, че съм изпитал, а реално си ги усещам докъде и колко. Измамно е само за хора, които явно нямат нужния усет и акъл в главата, за да са зад волана, без да искам да обиждам никого.
И,да, ако караш предимно СУВ, приемаш малко по-добрата видимост за даденост, и не се замисляш, че не е баш същото в некоя сапунерка.
Всички изброени недостатъци са си твое конкретно мнение, за определени машини, което никой не оспорва. Но не става да се обобщава за всичко и всички. Само това искам да кажа аз, че на въпроса от темата, не може и не е редно да се даде обобщен отговор.
И не, не карам за личен автомобил СУВ, за да имам причина да защитавам нещо. Просто има толкова много и различни возила в момента, че такива въпроси и отговори на едро са безпредметни. Щото на всеки недостатък описан горе, мога да питам ама за кой точно сув, срещу кой точно автомоби... И винаги ще има двойки за сравнение, при които може да се докаже едната или другата теза. Единственото общовалидно е, че сув е по-многофункционалното возило, и за достигане параметрите на лекия автомобил, в комбинация с другите му предимства, обикновенно струва по-скъпо.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 28 май 2025 21:04

thanis написа:Нека не забравяме, че краш тестовете се правят в диапазона 50-60км/ч. Ако се нацепиш със 120+ челно в каквото и да е - няма голямо значение, туарег ли е, пасат ли е, голф ли е, поло ли е, ъп ли е.

Има има голямо значение.
https://bntnews.bg/news/tezhka-katastro ... 2news.html

Това са писания на журналистите. Починалия не е шофирал.
Астрата е качена на мантинелата в лявата лента.
И "лекия автомобил" не е лек а е SUV Мерц и е с немска регистрация
Още тече следствие за подробности

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Чет 29 май 2025 6:59

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”