Какъв бойлер да избера?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Re: Какъв бойлер да избера?

Мнениеот fur1ous » Сря 18 юни 2025 10:54

Супер че даде мнение за аристон. Харесал съм един инверторен бойлер сплит система, точно Аристон и му се чудих, но вероятно ще заложа на него като му дойде времето.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 18 юни 2025 18:14

Два аристона Велис сменям-единият протече на 5 година и няколко месеца, купих същият нов, който протече на 4 година и 8 месеца и вече го покри гаранцията. Сега съм с 3 от същото....просто мястото ми е специфично и само той влиза като размер и в хоризонтално положение. Не знам дали е нормално водосъдържателя да се прецаква на 5 години

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Сря 18 юни 2025 18:42

Pichaga написа:Два аристона Велис сменям (...) Не знам дали е нормално водосъдържателя да се прецаква на 5 години

Няма как да е нормално щом обикновено теси за 200 лева не протича за същото и дори по-дълго време :icon_lol

Traytor написа: изключително икономични.

Как може един бойлер да е изключително по-икономичен от друг, когато всички представляват един тънък казан с бързовар вътре? Последния път питах в магазина има ли някой да е с 5-10 сантиметра по-дебела стена от другите, че да има реална топлоизолация, е нямаше такова нещо.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Сря 18 юни 2025 19:11

fur1ous написа:Соларна система на бош, за вила нямаш нужда от друго.
Може и по евтино колектор с бойлер на покрива, има и ел. нагревател ако няма слънце, но ако ползваш къщата от март до ноември, а зимата не, винаги ще имаш топла вода без да ти се налага да пускаш ел. нагревателя.

Тая система ще я изплащат децата му. Не знам колко трябва да си малоумен за да набиеш няколко хилки в подобна тъпотия.
Давам пример проточен бойлер на газ . Бутилка за 20лв на месец. Повече кара,но нека е месец. С 300лв на година за топла вода кога ще я избия тази голяма далавера при все че абсолютно безплатната вода е 6-7 месеца.Давам пример с газ защото нямам бойлер на ток , но се съмнявам че сметката ще е много по-различна. Отделно малко или много соларната система си иска подръжка а понякога и сервиз.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 18 юни 2025 19:28

paagrio написа:

Как може един бойлер да е изключително по-икономичен от друг, когато всички представляват един тънък казан с бързовар вътре? Последния път питах в магазина има ли някой да е с 5-10 сантиметра по-дебела стена от другите, че да има реална топлоизолация, е нямаше такова нещо.

Къде пита? Където продават Елдом и Теси ще ти кажат, че са еднакви. Виж Татрамат примерно.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Сря 18 юни 2025 20:30

MMX написа:
paagrio написа:

Къде пита? Където продават Елдом и Теси ще ти кажат, че са еднакви. Виж Татрамат примерно.

Питах в Технополис и Зора, те са съседни в кварталния ми ритейл парк. Сега погледнах набързо за този Татрамат, пише полиуретанова облицовка, ама цената му 1000 лева :h020 или три пъти по-скъпо от теси и меси.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Сря 18 юни 2025 23:07

Pichaga написа:Два аристона Велис сменям-единият протече на 5 година и няколко месеца, купих същият нов, който протече на 4 година и 8 месеца и вече го покри гаранцията. Сега съм с 3 от същото....просто мястото ми е специфично и само той влиза като размер и в хоризонтално положение. Не знам дали е нормално водосъдържателя да се прецаква на 5 години

Проблема идва от връзката между двете “туби” в бойлера. Поради някаква италиянско-инженерна причина, трябва да е сравнително тясна и е склонна към запушване и в момента в който се запуши, резервоара от към входящата тръба се пука, защото той е винаги пълен до горе(другия има малко аванс за да може като загрее водата в бойлера да се раздуе). Затова ако погледнеш ръководството, трябва поне веднъж годишно да се източва и да се прави почистващ цикъл.

Не съм пробвал на Теси и другите плоските бойлери, защото ги изкараха много по-късно, но и не съм сравнявал с друга марка, просто в къщи си имахме доста приличен режим преди да се появи малката, съдомиялна се пуска на всеки два дена, пералня на 3, двата компютъра и лаптопа работят в един диапазон от време, като минехме от централна топла вода на бойлер сметката за тока скачаше с по 14-15лв първите две години, на третата се отказахме да ползваме централна топла вода като цяло(идваше ни по-скъпо).

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 18 юни 2025 23:08

Traytor написа: Загряват изключително бързо

А моя бойлер загрява много бавно. Ако ги сложим двата на една и съща вода и ги отворим след 5 години, твоят ще е до половината пълен с котлен камък, а в моят ще има само една шепа. Основната причина за отделянето на котленият камък е твърде високата температура на повърхността на нагревателя. Тази температура лесно може да се смъкне при запазване на мощността и бързото загряване, ама бойлерът ще стане твърде траен, а тва не е добре за бизнеса. Моят е 53 годишен. Не ми пречи бавното загряване, щото никога не се изключва. И копче за изключване отдавна няма.
fur1ous написа: инверторен бойлер сплит система

Не знам ква е тая чудесия, ама подозирам, че трябва да се къпеш денонощно за да се изплати за 35 години, а не вярвам, че ще изкара повече време от бойлерите на Пичагата.
Pichaga написа:хоризонтално положение.

Хоризонтални бойлери не съществуват и не могат да съществуват. Ако си сложиш 20л вертикален бойлер и от него ще можеш да консумираш същото количество топла вода. Разбира се някаква друга марка, дето не прилага толкова стриктно планираното остаряване. А можеш да сложиш и няколко 20 литрови или проточен бойлер. Замяната на партидата с трифазна май вече е много лесно и евтино. А трифазен проточен е два порядъка удобен.
paagrio написа:Как може един бойлер да е изключително по-икономичен от друг

Лесно може, ама разликата ще е символична, от порядъка на 50ст на месец. Увеличаването на дебелината на изолацията не може икономиса повече от тези 50ст.
Последните 30 години май сичките слагат полиуретан, нито е по-скъп, нито е по-добър изолатор от ватата.
Сори, че пиша все такива заядливи постове. Не съм искал никой да обидя. Много се надявам поне малко да попреча на така успешните маркетингови стратегии.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Сря 18 юни 2025 23:51

Съгласен съм с теб за маркетинга, но не мисля че има планирано остаряване, както писах в предния пост проблема на пичагата е резултат от това как е проектиран самия бойлер и те са наясно и са дали инструкции какво и как да се поддържа, просто не му идва интуитивно на човек, че техника като бойлер има интервали на обслужване.
В крайна сметка всеки взема нещо спрямо финансови възможности, физически лимитации, понякога и маркетинг. И аз бих си взел елдом като тоя който имаме в Омуртаг, защото ми е набор(а може и по-стар да е, че дори като е купуван е бил втора употреба), ама първо няма къде да го събера(освен ако не искам да си удрям главата като ползвам тоалетна) и второ… няма вече такава техника.
Моя Аристон е на 8 години, но го отдавам на това че във вимакс ме предупредиха и си ги викам един път на 2 години да му правят профилактика(чистят котления камък и проблемния преход).

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 19 юни 2025 12:44

Traytor написа:но не мисля че има планирано остаряване, .............
техника като бойлер има интервали на обслужване...........
… няма вече такава техника.
.

Тая ,, техника", както вече отбеляза едн колега е един казан с реотан вътре. И няма някви чипове, дето Путин да ги обере да прави ракети в случай, че не му стигнат украинските перални. И никви технологии от НАСА няма вътре.
15 кила неръждевейка и грамотен нагревател и бойлерът ще си работи 50 години безпроблемно и без ,,обслужване".
И топлата вода е изобретена много преди моя милост да се появи на този свят, така че производителите знаят много добре как да направят читави бойлери, ама далаверата ще е по-скромна.
Тва важи за всичките артикули по магазините.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Чет 19 юни 2025 15:17

Какво общо има Путин и перални при тема за бойлери ?

Както и не е вярно, че бойлера няма чипове. Има си на пазара смарт бойлери, ама те не са за "стари кучета".

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Чет 19 юни 2025 16:40

chifut написа:
fur1ous написа:Соларна система на бош, за вила нямаш нужда от друго.
Може и по евтино колектор с бойлер на покрива, има и ел. нагревател ако няма слънце, но ако ползваш къщата от март до ноември, а зимата не, винаги ще имаш топла вода без да ти се налага да пускаш ел. нагревателя.

Тая система ще я изплащат децата му. Не знам колко трябва да си малоумен за да набиеш няколко хилки в подобна тъпотия.
Давам пример проточен бойлер на газ . Бутилка за 20лв на месец. Повече кара,но нека е месец. С 300лв на година за топла вода кога ще я избия тази голяма далавера при все че абсолютно безплатната вода е 6-7 месеца.Давам пример с газ защото нямам бойлер на ток , но се съмнявам че сметката ще е много по-различна. Отделно малко или много соларната система си иска подръжка а понякога и сервиз.

За пръв път чувам намек,че газта не иска поддръжка, то за т'ва гръмна къщата в Банкя. :mhihi

Иначе и аз се отказах от солара, не заради парите, а защото трябва и охлаждане да мисля и става излишно сложно.
За това се спрях на термопомпена сплит система с 200-300 литра бойлер ще е, отделна не към ТП за подовото, че и този вариант го имам, но.. "Разделяй и владей" е казал един човек.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Чет 19 юни 2025 17:23

И каква е подръжката? Превантивно се сменя 1м.маркуч и един редуцир вентил за 30лв веднъж на 5 години. А сега като знаеш какво представлява соларната система предполагам знаеш каква е подръжката и и дали е е сравнима с това дето написах. В къщата в Банкя не гръмна газова бутилка вързана за газов бойлер.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Чет 19 юни 2025 17:59

То с бутилка е по зле, налягането е в пъти повече там. Карай си на газ щом те кефи, аз нямам желание да ходя да наливам газови бутилки, щото не ми се занимава. Искам да пусна и за 5г. Да забравя, че тоя уред съществува.

П.с предишния ми солар на вилата, беше от първите в България, изкара 17 години, без поддръжка :mhihi. Но там е от по простите, всичко е на покрива и бойлера включително. То всъщност тези са най-евтини и прости, ако не те дразни визуално не са скъпи, аз просто на новата къща гоня фасада и няма как да го лепна т'ва на покрива. Бойлера трябва да е в котелното, което пък усложнява охлаждането ако съм на почивка или не ползвам лятото къщата

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 19 юни 2025 19:13

paagrio написа:Питах в Технополис и Зора, те са съседни в кварталния ми ритейл парк. Сега погледнах набързо за този Татрамат, пише полиуретанова облицовка, ама цената му 1000 лева :h020 или три пъти по-скъпо от теси и меси.

paagrio написа:Последния път питах в магазина има ли някой да е с 5-10 сантиметра по-дебела стена от другите, че да има реална топлоизолация, е нямаше такова нещо.

Давам ти пример, че има такова нещо. Цената е друга тема. То остава да е само с 20% по-висока, а иначе да е значително по-добър бойлер.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”