Какъв бойлер да избера?
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Re: Какъв бойлер да избера?
Супер че даде мнение за аристон. Харесал съм един инверторен бойлер сплит система, точно Аристон и му се чудих, но вероятно ще заложа на него като му дойде времето.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
Два аристона Велис сменям-единият протече на 5 година и няколко месеца, купих същият нов, който протече на 4 година и 8 месеца и вече го покри гаранцията. Сега съм с 3 от същото....просто мястото ми е специфично и само той влиза като размер и в хоризонтално положение. Не знам дали е нормално водосъдържателя да се прецаква на 5 години
Pichaga написа:Два аристона Велис сменям (...) Не знам дали е нормално водосъдържателя да се прецаква на 5 години
Няма как да е нормално щом обикновено теси за 200 лева не протича за същото и дори по-дълго време

Traytor написа: изключително икономични.
Как може един бойлер да е изключително по-икономичен от друг, когато всички представляват един тънък казан с бързовар вътре? Последния път питах в магазина има ли някой да е с 5-10 сантиметра по-дебела стена от другите, че да има реална топлоизолация, е нямаше такова нещо.
fur1ous написа:Соларна система на бош, за вила нямаш нужда от друго.
Може и по евтино колектор с бойлер на покрива, има и ел. нагревател ако няма слънце, но ако ползваш къщата от март до ноември, а зимата не, винаги ще имаш топла вода без да ти се налага да пускаш ел. нагревателя.
Тая система ще я изплащат децата му. Не знам колко трябва да си малоумен за да набиеш няколко хилки в подобна тъпотия.
Давам пример проточен бойлер на газ . Бутилка за 20лв на месец. Повече кара,но нека е месец. С 300лв на година за топла вода кога ще я избия тази голяма далавера при все че абсолютно безплатната вода е 6-7 месеца.Давам пример с газ защото нямам бойлер на ток , но се съмнявам че сметката ще е много по-различна. Отделно малко или много соларната система си иска подръжка а понякога и сервиз.
paagrio написа:Traytor написа: изключително икономични.
Как може един бойлер да е изключително по-икономичен от друг, когато всички представляват един тънък казан с бързовар вътре? Последния път питах в магазина има ли някой да е с 5-10 сантиметра по-дебела стена от другите, че да има реална топлоизолация, е нямаше такова нещо.
Къде пита? Където продават Елдом и Теси ще ти кажат, че са еднакви. Виж Татрамат примерно.
MMX написа:paagrio написа:Traytor написа: изключително икономични.
Къде пита? Където продават Елдом и Теси ще ти кажат, че са еднакви. Виж Татрамат примерно.
Питах в Технополис и Зора, те са съседни в кварталния ми ритейл парк. Сега погледнах набързо за този Татрамат, пише полиуретанова облицовка, ама цената му 1000 лева

- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Pichaga написа:Два аристона Велис сменям-единият протече на 5 година и няколко месеца, купих същият нов, който протече на 4 година и 8 месеца и вече го покри гаранцията. Сега съм с 3 от същото....просто мястото ми е специфично и само той влиза като размер и в хоризонтално положение. Не знам дали е нормално водосъдържателя да се прецаква на 5 години
Проблема идва от връзката между двете “туби” в бойлера. Поради някаква италиянско-инженерна причина, трябва да е сравнително тясна и е склонна към запушване и в момента в който се запуши, резервоара от към входящата тръба се пука, защото той е винаги пълен до горе(другия има малко аванс за да може като загрее водата в бойлера да се раздуе). Затова ако погледнеш ръководството, трябва поне веднъж годишно да се източва и да се прави почистващ цикъл.
Не съм пробвал на Теси и другите плоските бойлери, защото ги изкараха много по-късно, но и не съм сравнявал с друга марка, просто в къщи си имахме доста приличен режим преди да се появи малката, съдомиялна се пуска на всеки два дена, пералня на 3, двата компютъра и лаптопа работят в един диапазон от време, като минехме от централна топла вода на бойлер сметката за тока скачаше с по 14-15лв първите две години, на третата се отказахме да ползваме централна топла вода като цяло(идваше ни по-скъпо).
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Traytor написа: Загряват изключително бързо
А моя бойлер загрява много бавно. Ако ги сложим двата на една и съща вода и ги отворим след 5 години, твоят ще е до половината пълен с котлен камък, а в моят ще има само една шепа. Основната причина за отделянето на котленият камък е твърде високата температура на повърхността на нагревателя. Тази температура лесно може да се смъкне при запазване на мощността и бързото загряване, ама бойлерът ще стане твърде траен, а тва не е добре за бизнеса. Моят е 53 годишен. Не ми пречи бавното загряване, щото никога не се изключва. И копче за изключване отдавна няма.
fur1ous написа: инверторен бойлер сплит система
Не знам ква е тая чудесия, ама подозирам, че трябва да се къпеш денонощно за да се изплати за 35 години, а не вярвам, че ще изкара повече време от бойлерите на Пичагата.
Pichaga написа:хоризонтално положение.
Хоризонтални бойлери не съществуват и не могат да съществуват. Ако си сложиш 20л вертикален бойлер и от него ще можеш да консумираш същото количество топла вода. Разбира се някаква друга марка, дето не прилага толкова стриктно планираното остаряване. А можеш да сложиш и няколко 20 литрови или проточен бойлер. Замяната на партидата с трифазна май вече е много лесно и евтино. А трифазен проточен е два порядъка удобен.
paagrio написа:Как може един бойлер да е изключително по-икономичен от друг
Лесно може, ама разликата ще е символична, от порядъка на 50ст на месец. Увеличаването на дебелината на изолацията не може икономиса повече от тези 50ст.
Последните 30 години май сичките слагат полиуретан, нито е по-скъп, нито е по-добър изолатор от ватата.
Сори, че пиша все такива заядливи постове. Не съм искал никой да обидя. Много се надявам поне малко да попреча на така успешните маркетингови стратегии.
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Съгласен съм с теб за маркетинга, но не мисля че има планирано остаряване, както писах в предния пост проблема на пичагата е резултат от това как е проектиран самия бойлер и те са наясно и са дали инструкции какво и как да се поддържа, просто не му идва интуитивно на човек, че техника като бойлер има интервали на обслужване.
В крайна сметка всеки взема нещо спрямо финансови възможности, физически лимитации, понякога и маркетинг. И аз бих си взел елдом като тоя който имаме в Омуртаг, защото ми е набор(а може и по-стар да е, че дори като е купуван е бил втора употреба), ама първо няма къде да го събера(освен ако не искам да си удрям главата като ползвам тоалетна) и второ… няма вече такава техника.
Моя Аристон е на 8 години, но го отдавам на това че във вимакс ме предупредиха и си ги викам един път на 2 години да му правят профилактика(чистят котления камък и проблемния преход).
В крайна сметка всеки взема нещо спрямо финансови възможности, физически лимитации, понякога и маркетинг. И аз бих си взел елдом като тоя който имаме в Омуртаг, защото ми е набор(а може и по-стар да е, че дори като е купуван е бил втора употреба), ама първо няма къде да го събера(освен ако не искам да си удрям главата като ползвам тоалетна) и второ… няма вече такава техника.
Моя Аристон е на 8 години, но го отдавам на това че във вимакс ме предупредиха и си ги викам един път на 2 години да му правят профилактика(чистят котления камък и проблемния преход).
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Traytor написа:но не мисля че има планирано остаряване, .............
техника като бойлер има интервали на обслужване...........
… няма вече такава техника.
.
Тая ,, техника", както вече отбеляза едн колега е един казан с реотан вътре. И няма някви чипове, дето Путин да ги обере да прави ракети в случай, че не му стигнат украинските перални. И никви технологии от НАСА няма вътре.
15 кила неръждевейка и грамотен нагревател и бойлерът ще си работи 50 години безпроблемно и без ,,обслужване".
И топлата вода е изобретена много преди моя милост да се появи на този свят, така че производителите знаят много добре как да направят читави бойлери, ама далаверата ще е по-скромна.
Тва важи за всичките артикули по магазините.
Какво общо има Путин и перални при тема за бойлери ?
Както и не е вярно, че бойлера няма чипове. Има си на пазара смарт бойлери, ама те не са за "стари кучета".
Както и не е вярно, че бойлера няма чипове. Има си на пазара смарт бойлери, ама те не са за "стари кучета".
- fur1ous
- Автомобил:
chifut написа:fur1ous написа:Соларна система на бош, за вила нямаш нужда от друго.
Може и по евтино колектор с бойлер на покрива, има и ел. нагревател ако няма слънце, но ако ползваш къщата от март до ноември, а зимата не, винаги ще имаш топла вода без да ти се налага да пускаш ел. нагревателя.
Тая система ще я изплащат децата му. Не знам колко трябва да си малоумен за да набиеш няколко хилки в подобна тъпотия.
Давам пример проточен бойлер на газ . Бутилка за 20лв на месец. Повече кара,но нека е месец. С 300лв на година за топла вода кога ще я избия тази голяма далавера при все че абсолютно безплатната вода е 6-7 месеца.Давам пример с газ защото нямам бойлер на ток , но се съмнявам че сметката ще е много по-различна. Отделно малко или много соларната система си иска подръжка а понякога и сервиз.
За пръв път чувам намек,че газта не иска поддръжка, то за т'ва гръмна къщата в Банкя.

Иначе и аз се отказах от солара, не заради парите, а защото трябва и охлаждане да мисля и става излишно сложно.
За това се спрях на термопомпена сплит система с 200-300 литра бойлер ще е, отделна не към ТП за подовото, че и този вариант го имам, но.. "Разделяй и владей" е казал един човек.
И каква е подръжката? Превантивно се сменя 1м.маркуч и един редуцир вентил за 30лв веднъж на 5 години. А сега като знаеш какво представлява соларната система предполагам знаеш каква е подръжката и и дали е е сравнима с това дето написах. В къщата в Банкя не гръмна газова бутилка вързана за газов бойлер.
- fur1ous
- Автомобил:
То с бутилка е по зле, налягането е в пъти повече там. Карай си на газ щом те кефи, аз нямам желание да ходя да наливам газови бутилки, щото не ми се занимава. Искам да пусна и за 5г. Да забравя, че тоя уред съществува.
П.с предишния ми солар на вилата, беше от първите в България, изкара 17 години, без поддръжка
. Но там е от по простите, всичко е на покрива и бойлера включително. То всъщност тези са най-евтини и прости, ако не те дразни визуално не са скъпи, аз просто на новата къща гоня фасада и няма как да го лепна т'ва на покрива. Бойлера трябва да е в котелното, което пък усложнява охлаждането ако съм на почивка или не ползвам лятото къщата
П.с предишния ми солар на вилата, беше от първите в България, изкара 17 години, без поддръжка

paagrio написа:Питах в Технополис и Зора, те са съседни в кварталния ми ритейл парк. Сега погледнах набързо за този Татрамат, пише полиуретанова облицовка, ама цената му 1000 леваили три пъти по-скъпо от теси и меси.
paagrio написа:Последния път питах в магазина има ли някой да е с 5-10 сантиметра по-дебела стена от другите, че да има реална топлоизолация, е нямаше такова нещо.
Давам ти пример, че има такова нещо. Цената е друга тема. То остава да е само с 20% по-висока, а иначе да е значително по-добър бойлер.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”