Възможно ли е да се носи собствено масло при смяна?

Оплачете се от неграмотни майстори или похвалете някой, който си разбира от работата ... Споделете от къде купувате части за вашят VW
bers
Автомобил:
Двигател:

Възможно ли е да се носи собствено масло при смяна?

Мнениеот bers » Вто 12 авг 2025 20:04

Здравейте,
собственик съм на нов Passat B9. Дойде време за смяна на масло.
Останах много изненадан колко висока е цената на двигателното масло VW при дилъра (почти 4 пъти по-скъпо).

Възможно ли е да донеса собствено масло при смяната в официален сервиз? Какъв е вашият опит?
Аз съм чужденец и за мен такива разлики в цените изглеждат странни.
Ще се радвам на вашите съвети.

Благодаря!

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Възможно ли е да се носи собствено масло при смяна?

Мнениеот samo_pechka » Вто 12 авг 2025 23:16

Не. Не е възможно. Отидете с маслото си в квартален/неофициален сервиз. Ще ви го сменят без проблем.

Потребителски аватар
jordan17772
Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
Двигател: BCB + CAWB

Мнениеот jordan17772 » Сря 13 авг 2025 20:13

Как така имаш 100 хилки за нова кола, а нямаш пари да и смениш малсото в дилъра на марката? :gruebel Кажи им да ти сложат Кастрол или Мобил 1. Те са двойно по-евтини от оригиналното масло. Гаражния майстор няма да може да ти занули сервизния интервал и ще ти свети лапата на километража да те дразни.

zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V 6

Мнениеот zdravkop64 » Сря 13 авг 2025 20:29

jordan17772 написа:Как така имаш 100 хилки за нова кола, а нямаш пари да и смениш малсото в дилъра на марката? :gruebel Кажи им да ти сложат Кастрол или Мобил 1. Те са двойно по-евтини от оригиналното масло. Гаражния майстор няма да може да ти занули сервизния интервал и ще ти свети лапата на километража да те дразни.

1. Ти кой си, че ще правиш сметка на хората за какво имат пари и за какво нямат? Колата си е негова и където иска там ще си сменя маслото и там ще си дава парите!
2. "Гаражният" майстор, въпреки че не е официален сервиз на марката, не само че може да занули сервиза, но и да свърши много по- качествена работа от лицензирания сервиз! Може не всички гаражни майстори да го правят, но определено вече има доста, които се справят не само по- добре, но и на по- ниски цени от уж големите специалисти в лицензираните сервизи!

Потребителски аватар
jordan17772
Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
Двигател: BCB + CAWB

Мнениеот jordan17772 » Сря 13 авг 2025 21:29

Малко си смекчи тона, може ли? Колите след 2020 вече не са за "гаражни" гурота, като тебе :dummy . По тях се пипа с кодирани ключове. Не става само с инструменти от Lidl.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 13 авг 2025 22:24

Чувал съм, че има изключения и случаи, при които маслото е сменяно в официален сервиз, но с масло на клиента, което отговаря на спецификациите. Смяната в официален сервиз е едно от условията, за да важи гаранцията на двигателя.

Друг е въпроса, че по мое виждане маслото трябва да се сменя много по-често от предписанията на производителя - на 8-15 хил км. Така че най-разумно е да се смени "междинно" в неофициален сервиз, а дори може и без смяна на маслен филтър и без нулиране.

Тоест ако колата иска да го смениш на 30к или 2 години, но ти караш по 12к на година, ще дойде време за смяна (по компютъра на колата) в официален сервиз на 2 г и 24000 км, обаче междинно го сменяш на 1 г и 12000 км сам.

Ако караш по 20к на година, 30к ще ги навъртиш за 18 месеца - сменяш междинно на 9 месеца и 15к км.

Има и слухове, че в Европа някои дилърства слагат оцветител в маслото, уж да видят ако някъде има теч и ако стане щета с мотора, проверяват маслото дали има този оцветител и ако го няма - значи е сменяно и отказват гаранционни ремонти. Доколко е вярно - не знам.

Аз лично на моите коли като е трябвало да се сменя маслото в Порше съм им казвал да ми сложат най-евтиното, което предлагат. Слагат ми Shell, което всъщност е и оригиналното, но нямам притеснения, защото знам, че ще го сменям скоро.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Чет 14 авг 2025 6:38

jordan17772 написа:Как така имаш 100 хилки за нова кола, а нямаш пари да и смениш малсото в дилъра на марката? :gruebel Кажи им да ти сложат Кастрол или Мобил 1. Те са двойно по-евтини от оригиналното масло. Гаражния майстор няма да може да ти занули сервизния интервал и ще ти свети лапата на километража да те дразни.

Не си прав. Това че си си купил нов автомобил, не означава че не можеш да си правиш сметката. За да имаш добро финансово положение далеч по-важно е да не харчиш неразумно отколкото да изкарваш супер много пари. Зануляването на сервизния интервал може да го направи всеки със VCDS, на чисто нов пасат все още можеш да го занулиш по абсолютно същия начин като на голф 4 със VCDS, дори със доста стар кабел. Гаражните майстори могат да бъдат в пъти по-добри механици от служителите в Порше, особено ако ти се падне стажант да работи върху колата ти(винаги можеш да си запазиш час избирайки си приемника, но доколкото знам пак няма гаранция, кой точно ще работи върху нея).
За съжаление обаче трябва да отидеш при тях, поне докато трае гаранционния период, защото на фона на всички недостатъци, нашите тук изключително рядко(спрямо в световен мащаб) отказват гаранция, но трябва да се спазват гаранционните условия. Оцветител в маслото СЕ слага, не само в Европа. Как седят нещата в България не съм сигурен. Най-лесно е да се пита на място дали ще обслужат колата с твое масло, като им кажеш точно какво масло ще е. Нищо няма да загубиш и всеки дилър има право по тяхна преценка да се съгласи или откаже.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 14 авг 2025 6:54

Напоследък няколко клиента с форд, шкода и фолксваген се оплакват, че отиват в дилърството и искат смяна на маслото на мотора на 10-15 хил км и на трите места им отказват смяна преди да са изминали 2 години или 30 хил км. Било по рано и не било нужно. Трудно ми беше да повярвам, но така се оказа, и на тримата им отказаха смяна с оригинално масло преди определения интервал, та няма шанс да го сменят преди интервала с донесено масло. Ако е настъпило време, не знам може и да се съгласят ама....

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Чет 14 авг 2025 7:27

Един от факторите е големия недостиг на механици. Ако цъкнете календара на Порше Изток/Запад/Юг няма часове за общи ремонти за по месец напред. Long life интервалите при VW са всъщност PR code, тоест при поръчката на автомобила(на теория) би трябвало да може да се избере фиксиран интервал(1 година, 15 000км). Ако колата е на Long Life и сервиза е затрупан, не че могат да откажат, но със сигурност ще убеждават да не се прави. Тук идва момента, човек просто да не се поддава.

Потребителски аватар
redline.plus
Автомобил: Skoda Octavia vRS 20 TSI MK4
Двигател: DNPA 2023

Мнениеот redline.plus » Чет 14 авг 2025 11:57

Аз от личен опит мога да говоря за Еуратек Пловдив ( Skoda Octavia RS 2024-та ). Първия път маслото си го смених сам ( с мой човек, който тогава работеше в Еуратек ) на 5000км. След, което на 10 000км си запазих час и отидох в Еуратек за смяна. Като чуха,че колата е на 10 000км ме питаха дали съм сигурен,че искам да сменя маслото, при което аз им дадох положителен отговор. Всички филтри и маслото бяха предоставени от мен и нямаше проблеми, стига да отговарят на предписанията на производителя. След това, на всеки 8 000 - 10 000км си сменям маслото отново сам при моя човек и като дойде време да направя "30 000"-те, които са по предписание ще отида в Еуратек отново. По 15 000км на година, това са точно две години.

Едно лирическо отклонение, виждал съм доста други марки: VW, Audi да си правят обслужванията в Еуратек. Там последно не правеха проблем за масла и филтри докарани от клиента, не знам дали се е променило нещо от последната година. И цените им последно бяха по-евтини в сравнение със сервиза на VW / Audi.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Чет 14 авг 2025 13:45

Това е нещо което чувам за пореден път. Всички които имаме вземане даване с Порше сме имали драми или не сме доволни, повечето хора с които говоря обаче за грижа и отношение в Еуратек са с позитивни впечатления.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 14 авг 2025 14:04

На мен в Еуратек надежда преди няколко години ми казаха, че не могат да се оправят с техните коли и затова сервиза не приема друго освен Шкода. Друг е и въпроса какво се случва със сервизната книжка и история при обслужване там, при положение, че при VW е изцяло дигиална.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Чет 14 авг 2025 14:47

Губи се сервизната история ако ходиш при тях. Не са признати от VW и не могат да добавят информация в сервизната книжка на VW и Ауди. Аз си направих калкулациите, стойността която ще изгубя от колата при продажба ще е доста по-ниска от парите които ще тряба да платя отгоре за всеки ремонт и обслужване спрямо моя майстор на който имам доверие. Да не говорим, че до сега с Порше изток по телефона успях да се свържа точно веднъж и ми обещаха, че ще ми върнат обаждане до 2 седмици... Това беше преди 3 месеца.

Ама не всичко е крайно зле, от магазина и хората в отдел части съм много доволен, обръщат ми внимание като отида, проверяваме цени, време за доставка, те си ми звъннаха като дойдоха нещата.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 14 авг 2025 15:28

порше са ми сменяли масло на всякакви интервали, случвало се да сипват и мое масло. всичко става, но иска малко кандърдисване.

онзи ден ги питах дали може да си сменя маслото на 7-8к, никакви проблеми, само да им се обадя по отрано

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Чет 14 авг 2025 15:42

bers написа:Здравейте,
собственик съм на нов Passat B9. Дойде време за смяна на масло.
Останах много изненадан колко висока е цената на двигателното масло VW при дилъра (почти 4 пъти по-скъпо).

Възможно ли е да донеса собствено масло при смяната в официален сервиз? Какъв е вашият опит?
Аз съм чужденец и за мен такива разлики в цените изглеждат странни.
Ще се радвам на вашите съвети.

Благодаря!

Здравей!
За да получиш точен отговор на това, което питаш, е необходимо да споделиш дали автомобилът ти е още гаранционен и дали имаш валидна гаранция мобилност. Ако да, на всеки 30 000 км или на 2 години сменяш масло и маслен филтър в оторизиран от VW сервиз, ако мислиш да върнеш (продадеш) колата след 5 години. Ако мислиш да я ползваш по-дълго, правиш като мен:
- купуваш си евтина помпа за масло и нафта, с която изпомпваш старото масло през отвора на щеката на всеки 8000 км и си наливаш сам ново масло LIQUI MOLY Top Tec 6200 0W-20. Правиш го на равно място до вас, където колата нощува. Преди началото на процедурата, до наливането на новото масло, не трябва да включваш запалването (да даваш на контакт). Това е много важно, заради ECU-то. Масленият филтър го оставяш стария, него сменяш само в оторизиран сервиз. Там наливай и най-евтиното масло, което ти предложат. Аз ходя веднъж годишно при тях, на около 16 000 километра, защото колата ще ми трябва по-дълго време. Това е моя съвет. Ако гаранцията за мобилност е вече нарушена, можеш да ползваш услугите на който и да е сервиз, където ти е удобно и изгодно.
Успех!

Върни се в “Сервизи, магазини и части за VW”