Обикновено картите имат лимит доста под 50хил. лв.
За такива транзакции си има банков превод. Всички банки вече работят с Blink и парите се получават при продавача веднага, ако има някакво бързане. Цената през Блинк е колкото през Бисера. 1-1.2лв при онлайн трансфер.
Покупка на нов внос автомобил
- nikolay_ss
- Автомобил: Touareg 7P6
- Двигател:
Re: Покупка на нов внос автомобил
Това, че даден автомобил струва 50 хил. лв, не означава че по документи ще е обявен за толкова. Идеята е сделките да могат да се минават за под 10 хил. лв за да се плаща кеш и да се укриват данъци(и не само).
Здравейте.
Бих искал да се присъединия към въпросите на авторката на темата с още няколко допълнителни върпоса, чийто правилни отговри биха били доста полезни за темата.
Каква е правилната процедура при покупка на автомобил, нов внос, от автокъща при следните условия - покупката с фактура, капаро, плащането с банков превод, цена доста над 10К лв?
Въпросът ми е свързан основно и единствено с правилните и правови стъпки и документации от харесването на автомобила до "прехвърляне на собствеността" (физическото получаването на автомобила).
Различни детайли, който ме интересуват - предварителен договор за капаро или разписка(кога се прави, как трябва да изглежда документа и какво изрично трябва да е упоменато в него като изрядност и валидност на данните в него), банков превод с какво точно основание трябва да е за легитимност, време за превода, договор за покупко-продажба - кога се сключва и какво е важно и задължително да бъде упоменато в него като детайли и прилежащи документи, в това число и извличение за банковия трансфер и капаро, гаранцията на автомобила как се оформя и какво е важно да се опише за нея според закона, всички документи, който трябва да получа от търговеца при извършване на покупко-продажбата?
Надявам се да се оформят полезни отговори, допълващи процеса на покупка на автомобил.
Бих искал да се присъединия към въпросите на авторката на темата с още няколко допълнителни върпоса, чийто правилни отговри биха били доста полезни за темата.
Каква е правилната процедура при покупка на автомобил, нов внос, от автокъща при следните условия - покупката с фактура, капаро, плащането с банков превод, цена доста над 10К лв?
Въпросът ми е свързан основно и единствено с правилните и правови стъпки и документации от харесването на автомобила до "прехвърляне на собствеността" (физическото получаването на автомобила).
Различни детайли, който ме интересуват - предварителен договор за капаро или разписка(кога се прави, как трябва да изглежда документа и какво изрично трябва да е упоменато в него като изрядност и валидност на данните в него), банков превод с какво точно основание трябва да е за легитимност, време за превода, договор за покупко-продажба - кога се сключва и какво е важно и задължително да бъде упоменато в него като детайли и прилежащи документи, в това число и извличение за банковия трансфер и капаро, гаранцията на автомобила как се оформя и какво е важно да се опише за нея според закона, всички документи, който трябва да получа от търговеца при извършване на покупко-продажбата?
Надявам се да се оформят полезни отговори, допълващи процеса на покупка на автомобил.
Капарото не е задължително и обикновено е 50-100лв. Каква да е разписка ти върши работа, но ако държиш да си стриктен може да опишеш VIN номера на колата и договорената крайна цена. В масовия случай автокъщата едва ли ще се откаже от сделка за скъпа кола за да те измами с едно капаро.
- zdravkop64
- Автомобил: Mercedes W213
- Двигател: E 400 V6
Минах по тоя път преди няколко месеца за, както казваш, "цена доста над 10К лв". Трябва да ти кажа, че е много важно автокъщата да не се занимава с изготвяне на документи с невярно съдържание. Като за начало не виждам защо ти е капаро. Какво направих аз- отиваш, гледаш автомобила, /като предварително го провериш по ВИН/,закачаш го на лицензирана /не китайска/ диагностика, гледаш живи данни, тестваш го и ако всичко е наред, го взимаш. Отиваш да купуваш автомобил, а не да го платиш след, да речем: една- две седмици. Собственикът на автокъщата ми издаде абсолютно всичко, както е по закон- фактура с РЕАЛНАТА стойност на автомобила, не със занижена, за да не се плащат данъци и осигуровки, даде ми един документ с платени суми на хазната /не помня как се казваше/, даде ми документите на единствения собственик на автомобила, помощникът му отиде в КАТ, за да вземе временни номера, плати ГО за 3 месеца, за да мога да се прибера с колата, а аз му преведох парите по банка до стотинка /важно е да не се дават пари на ръка/. Това е. Няма капаро, няма "ще дойда след месец да взема колата" и т.н. Прибрах се, след две седмици отидох в КАТ, платих еко таксата, регистрирах колата, платих данъка на общината и това е.
П.С. Пишеш за гаранция? Не съм искал гаранция, защото след обстойната проверка с лицензирана диагностика, няма какво повече да искам. Колата си беше такава, каквото беше в обявата- без никакви манипулации и преработки. Минах вече 6-7 000 км и само се наслаждавам на удоволствието да караш нескопен автомобил с 333 к.с.
П.С. Пишеш за гаранция? Не съм искал гаранция, защото след обстойната проверка с лицензирана диагностика, няма какво повече да искам. Колата си беше такава, каквото беше в обявата- без никакви манипулации и преработки. Минах вече 6-7 000 км и само се наслаждавам на удоволствието да караш нескопен автомобил с 333 к.с.