Обикновено картите имат лимит доста под 50хил. лв.
За такива транзакции си има банков превод. Всички банки вече работят с Blink и парите се получават при продавача веднага, ако има някакво бързане. Цената през Блинк е колкото през Бисера. 1-1.2лв при онлайн трансфер.
Покупка на нов внос автомобил
- nikolay_ss
- Автомобил: Touareg 7P6
- Двигател:
Re: Покупка на нов внос автомобил
Това, че даден автомобил струва 50 хил. лв, не означава че по документи ще е обявен за толкова. Идеята е сделките да могат да се минават за под 10 хил. лв за да се плаща кеш и да се укриват данъци(и не само).
Здравейте.
Бих искал да се присъединия към въпросите на авторката на темата с още няколко допълнителни върпоса, чийто правилни отговри биха били доста полезни за темата.
Каква е правилната процедура при покупка на автомобил, нов внос, от автокъща при следните условия - покупката с фактура, капаро, плащането с банков превод, цена доста над 10К лв?
Въпросът ми е свързан основно и единствено с правилните и правови стъпки и документации от харесването на автомобила до "прехвърляне на собствеността" (физическото получаването на автомобила).
Различни детайли, който ме интересуват - предварителен договор за капаро или разписка(кога се прави, как трябва да изглежда документа и какво изрично трябва да е упоменато в него като изрядност и валидност на данните в него), банков превод с какво точно основание трябва да е за легитимност, време за превода, договор за покупко-продажба - кога се сключва и какво е важно и задължително да бъде упоменато в него като детайли и прилежащи документи, в това число и извличение за банковия трансфер и капаро, гаранцията на автомобила как се оформя и какво е важно да се опише за нея според закона, всички документи, който трябва да получа от търговеца при извършване на покупко-продажбата?
Надявам се да се оформят полезни отговори, допълващи процеса на покупка на автомобил.
Бих искал да се присъединия към въпросите на авторката на темата с още няколко допълнителни върпоса, чийто правилни отговри биха били доста полезни за темата.
Каква е правилната процедура при покупка на автомобил, нов внос, от автокъща при следните условия - покупката с фактура, капаро, плащането с банков превод, цена доста над 10К лв?
Въпросът ми е свързан основно и единствено с правилните и правови стъпки и документации от харесването на автомобила до "прехвърляне на собствеността" (физическото получаването на автомобила).
Различни детайли, който ме интересуват - предварителен договор за капаро или разписка(кога се прави, как трябва да изглежда документа и какво изрично трябва да е упоменато в него като изрядност и валидност на данните в него), банков превод с какво точно основание трябва да е за легитимност, време за превода, договор за покупко-продажба - кога се сключва и какво е важно и задължително да бъде упоменато в него като детайли и прилежащи документи, в това число и извличение за банковия трансфер и капаро, гаранцията на автомобила как се оформя и какво е важно да се опише за нея според закона, всички документи, който трябва да получа от търговеца при извършване на покупко-продажбата?
Надявам се да се оформят полезни отговори, допълващи процеса на покупка на автомобил.
Капарото не е задължително и обикновено е 50-100лв. Каква да е разписка ти върши работа, но ако държиш да си стриктен може да опишеш VIN номера на колата и договорената крайна цена. В масовия случай автокъщата едва ли ще се откаже от сделка за скъпа кола за да те измами с едно капаро.
- zdravkop64
- Автомобил: Mercedes W213
- Двигател: E 400 V6
Минах по тоя път преди няколко месеца за, както казваш, "цена доста над 10К лв". Трябва да ти кажа, че е много важно автокъщата да не се занимава с изготвяне на документи с невярно съдържание. Като за начало не виждам защо ти е капаро. Какво направих аз- отиваш, гледаш автомобила, /като предварително го провериш по ВИН/,закачаш го на лицензирана /не китайска/ диагностика, гледаш живи данни, тестваш го и ако всичко е наред, го взимаш. Отиваш да купуваш автомобил, а не да го платиш след, да речем: една- две седмици. Собственикът на автокъщата ми издаде абсолютно всичко, както е по закон- фактура с РЕАЛНАТА стойност на автомобила, не със занижена, за да не се плащат данъци и осигуровки, даде ми един документ с платени суми на хазната /не помня как се казваше/, даде ми документите на единствения собственик на автомобила, помощникът му отиде в КАТ, за да вземе временни номера, плати ГО за 3 месеца, за да мога да се прибера с колата, а аз му преведох парите по банка до стотинка /важно е да не се дават пари на ръка/. Това е. Няма капаро, няма "ще дойда след месец да взема колата" и т.н. Прибрах се, след две седмици отидох в КАТ, платих еко таксата, регистрирах колата, платих данъка на общината и това е.
П.С. Пишеш за гаранция? Не съм искал гаранция, защото след обстойната проверка с лицензирана диагностика, няма какво повече да искам. Колата си беше такава, каквото беше в обявата- без никакви манипулации и преработки. Минах вече 6-7 000 км и само се наслаждавам на удоволствието да караш нескопен автомобил с 333 к.с.
П.С. Пишеш за гаранция? Не съм искал гаранция, защото след обстойната проверка с лицензирана диагностика, няма какво повече да искам. Колата си беше такава, каквото беше в обявата- без никакви манипулации и преработки. Минах вече 6-7 000 км и само се наслаждавам на удоволствието да караш нескопен автомобил с 333 к.с.
Гаранция на кола може да ти даде производителят. Някаква автокъща в България може да ти дава празни обещания или в най-добрия случай да имаш "реална" гаранция на принципа на застраховките - ще ти вдигнат цената с 10-15% и ако вземе да се повреди ще ти платят "застраховката" (с идеята, че статистически ще са на плюс или на нула). Занижената цена освен за пестене на данъци е удобна за търговците - ако стане фал и някой клиент се заинати да ги съди, че двигателят е блокирал още на другия ден, може да предложат да му върнат парите... ама по заниженото плащане.
Това не е вярно, защото дори Das Welt Auto са си проста "автокъща" и те дават "гаранция", която може да се прочете какво включва тук https://www.dasweltauto.bg/c/uslovia
Всяка една автокъща може да ти направи каквато искаш и се разберете гаранция, стига това да е описано в договор и/или в допълнително споразумение, за да има някаква обвързваща стойност.
Също така гаранцията от производителя пак може да бъде отказана по ред причини.
Винаги е въпрос на договорка и винаги има значение какво пише черно на бяло, а не какво сте се "разбрали".
Всяка една автокъща може да ти направи каквато искаш и се разберете гаранция, стига това да е описано в договор и/или в допълнително споразумение, за да има някаква обвързваща стойност.
Също така гаранцията от производителя пак може да бъде отказана по ред причини.
Винаги е въпрос на договорка и винаги има значение какво пише черно на бяло, а не какво сте се "разбрали".
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
thanis написа:Също така гаранцията от производителя пак може да бъде отказана по ред причини.
Както Тойота отказа на хората с изгорели Короли ГР гаранционно обслужване, защото някъде в живота на колата се е движила с 85 мили в час, масово се отказват от различни производители гаранции заради подобни неща.
Гаранцията от дас велт е просто хартийка да те кара да се чувстваш ок че си платил 2-5к отгоре на пазарна стойност, проверките които правят са също толкова безполезни.
Няма отказани гаранции от тойота, защото си карал 85 мили в час - а ако си имал писта и/или колата е прегрявана(което не става чак толкова трудно, защото е много силно термично натоварен двигател 3-4 цилиндъра с 300к.с.), както и неспазване на сервизни интервали, но идеята е същата.
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Тука си в грешка.
Toyota's response from the Brand Engagement Center was, in a word, strange. Banks received a letter from a "Legal Claims Analyst" that, aside from a friendly but clear refusal to offer any assistance on the matter, mentioned CarFax reports and lectured him on the perils of exceeding 85 mph. It suggests Toyota will deny warranty coverage if you simply dip into the throttle of its 300-hp hot hatch—one that comes with a complementary day at a race track.
https://www.motor1.com/news/729265/toyo ... d-reasons/
моля да се цитират източниците
Тук става въпрос за пожар на автомобила и последвало обезщетение от застраховател и последвал евентуален отказ от тойота по заявление по гаранция, като трета страна цитира някакво превишаване на скорост.
Абсолютно нищо общо няма с експлоатацията на автомобила при скорости от 136км/ч. Няма отказана гаранция, защото си карал със 136км/ч
Ако искаш - нека минем на лично да не разводняваме темата.
моля да се цитират източниците
Тук става въпрос за пожар на автомобила и последвало обезщетение от застраховател и последвал евентуален отказ от тойота по заявление по гаранция, като трета страна цитира някакво превишаване на скорост.
Абсолютно нищо общо няма с експлоатацията на автомобила при скорости от 136км/ч. Няма отказана гаранция, защото си карал със 136км/ч
Ако искаш - нека минем на лично да не разводняваме темата.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Не минавайте на лични. И ние искаме да знаем дали Тойота са измамници, криещи се зад трети страни.
ПС Преди десетина години си купих акумулатор, гаранцията беше към Фулда България. Обстоятелствата около заверката на гаранцията, както и текста в самата гаранция вкараха завинаги Фулда в черния ми списък. Идея си нямам дали от Фулда имат представа как се използва името им в България, но факта, че са допуснали такава злоупотреба за мен е достатъчен да ги отпиша. Гаранцията така и не ми потрябва, ама това не е важно.
ПС Преди десетина години си купих акумулатор, гаранцията беше към Фулда България. Обстоятелствата около заверката на гаранцията, както и текста в самата гаранция вкараха завинаги Фулда в черния ми списък. Идея си нямам дали от Фулда имат представа как се използва името им в България, но факта, че са допуснали такава злоупотреба за мен е достатъчен да ги отпиша. Гаранцията така и не ми потрябва, ама това не е важно.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Гледам че сте писали за границата от 10000лв за плащане в брой. В момента законът е така направен, че нотариуса е длъжен да изповяда сделката по застрахователната оценка, т.е. данък прехвърляне и нот. такса се дължат върху нея. Така че ако оценката на колата е примерно 20000лв, данъци ще платиш върху тази сума, а с плащането е друг въпрос. Ако в договора пишете, че я купуваш за 9500лв, ще можеш да я платиш в брой, и остатъка до реалната цена също /без разписка за остатъка/. Друг е въпросът дали автокъщата ще се съгласи на това. А някои пък може да го предпочитат този вариант. Всичко е въпрос на това, дали продавачът е на светло, или не. Още по-интересен е въпросът как НАП гледа на такива големи разлики между застрахователната оценка, и цена по договор и дали това не буди съмнения за измами и да е повод за бъдещи проверки. Така че както казах, въпросът с плащането в брой е строго индивидуален, и зависи от нагласата на продавача.
- zdravkop64
- Автомобил: Mercedes W213
- Двигател: E 400 V6
При покупка от автокъща няма нотариус, така че няма и застрахователна оценка. Аз не бих купил кола от автокъща за доста над 10 000 лв, да дам парите на ръка, а във фактурата да пише примерно 9800 лв. Контрата винаги ще е в купувача. Въпреки че има доста хора, които го правят.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Ако не е регистрирана да, ама ако е - има.
Има доста хора, които и апартаменти купуват така, на наполовина занижена цена. Ама както се казва, всеки сам си преценя. Тези пари все пак трябва да се изперат преди еврото
Има доста хора, които и апартаменти купуват така, на наполовина занижена цена. Ама както се казва, всеки сам си преценя. Тези пари все пак трябва да се изперат преди еврото

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”