Фарове за мъгла

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
chifut
Автомобил:
Двигател:

Re: Фарове за мъгла

Мнениеот chifut » Сря 17 сеп 2025 11:31

Аз също не съм карал с матрични. Просто прецених, че вече страшно малко карам по тъмно като изключим зимния сезон когато се стъмва рано но и тогава е почти само градско. Понякога малко съжалявам но на предишната ми кола(2018) бях с ксенон и фаровете за мъгла за 5 г, да съм ги включвал 5 пъти и честно казано с тях без тях все тая. На сегашната просто ги няма. Има някаква опция лоша видимост на основния фар но не ми се е налагало да я ползвам.

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Сря 17 сеп 2025 13:04

Основно ги ползвам в комбинация с дългите светлини,в сухо и ясно време,срещу някой,който е решил,че ще ползва неговите.Уви,никой не се усеща защо му ги пускам...
Ползва от тях има,но както каза колегата по-горе,трябва да светят жълто.Не проумявам защо хората си слагат лед крушки 6000 келвина на халогените.Правил съм си експерименти в мъгла с такива-прави стена срещу теб,отделно,че и самата цветова температура ти напряга очите.На всичките ми коли си ги правя жълти и при мъгла е кеф да караш с тях.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 17 сеп 2025 14:29

не е задължително да светят в жълто, за да помагат в мъгла. достатъчно е да са по-ниско от основните. рядко се ползват, но при нужда са незаменими.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Сря 17 сеп 2025 15:46

За да са "незаменими" фарове за мъгла, трябва да светят жълто и изобщо не е достатъчно "да са по-ниско". В противен случай са си просто допълнителни фарове за лоша пътна настилка, а не фарове за мъгла.

batjoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batjoro » Сря 17 сеп 2025 18:12

На всичките ми коли си ги правя жълти и при мъгла е кеф да караш с тях.

Аз също правих такива опити, но не намерих жълти крушки. Сложих Осрам ол сезон, но те въобще не са жълти. Ти жълто фолио ли слагаш?

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: CFFB

Мнениеот goppa » Сря 17 сеп 2025 19:21

Напредна доста технологията на автомобилните фарове сега късите отсичат така ---- апреди беше така _/_/ т.е светеха и нагоре. Сега светят само надолу. Когато има мъгла све4неш ли срещу нея виждаш само бяло перде. Едно време слагаха жълти лампи в бронята защото основните фарове правят бяло перде, разликата в цвета подобрява разпознаването на формите. Сега няма нужда от тях, защото поради перфектното отсичане няма ефекта на пердето.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 17 сеп 2025 19:41

goppa написа:Напредна доста технологията на автомобилните фарове сега късите отсичат така ---- апреди беше така _/_/ т.е светеха и нагоре.

Нещо бъркаш.
---- е американски стандарт.
_/_/ е европейския.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Сря 17 сеп 2025 19:42

Само десния е _/

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 17 сеп 2025 19:45

Бъркаш, и двата са. Левия сноп стъпва в десния. Спри близо до стената и гледай отново.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 17 сеп 2025 19:47

telefunken написа:За да са "незаменими" фарове за мъгла, трябва да светят жълто и изобщо не е достатъчно "да са по-ниско". В противен случай са си просто допълнителни фарове за лоша пътна настилка, а не фарове за мъгла.

Незаменими са, защото помагат! В жълто - още по-добре. Но без тях (дори и в различен от жълто цвят) е много, ама много по-трудно да се шофира. Настилката не виждам какво общо има с темата :banghead

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: CFFB

Мнениеот goppa » Сря 17 сеп 2025 19:57

Zdravko Zankov написа:
goppa написа:Напредна доста технологията на автомобилните фарове сега късите отсичат така ---- апреди беше така _/_/ т.е светеха и нагоре.

Нещо бъркаш.
---- е американски стандарт.
_/_/ е европейския.

Вече е _/°°°°°° (сори, не намерих горна черта), т.е. това което свети в твоето платно свети малко по-далеко, но не свети нагоре

telefunken

Мнениеот telefunken » Сря 17 сеп 2025 22:17

joro_kem написа:Незаменими са, защото помагат! В жълто - още по-добре. Но без тях (дори и в различен от жълто цвят) е много, ама много по-трудно да се шофира. Настилката не виждам какво общо има с темата :banghead

Когато има гъста мъгла, светлината преминава под нея. Това са някакви 20-тина сантиметра над настилката. Ако фаровете са монтирани по-високо, при гъста мъгла са безсмислени, особено ако не са жълти или поне халогенни. Ти виждаш това, което предметите отразяват от нея, очите реагират с пъти по-силно на жълто-зеления спектър, което означава, че неколкократно по-слаба лампа от LED, излъчваща 580 нанометра, ще ти дава повече информация от синьобялата светлина. Червената светлина преминава много по-дълбоко през мъглата от синята. LED лампите нямат червен спектър (Ra=80, китайските са още по-зле). Само халогенните лампи имат. Затова пиша, че ако фарченцата са по-високо и не са жълти, не помагат при гъста мъгла. Но по-ниското им разположение от основните помага за по-рязкото очертаване на контурите на неравностите по пътя в ясно и тъмно време, затова ги харесват по-кьоравите колеги и тези, които не знаят къде и как да гледат при кормуване нощно време. Гъстата мъгла е друга бира. Отдавна не се монтират фарове за нея отпред.

Потребителски аватар
beuchat

Мнениеот beuchat » Чет 18 сеп 2025 13:13

batjoro написа:
На всичките ми коли си ги правя жълти и при мъгла е кеф да караш с тях.

Аз също правих такива опити, но не намерих жълти крушки. Сложих Осрам ол сезон, но те въобще не са жълти. Ти жълто фолио ли слагаш?

Трансперантно фолио Oracal 8300
Прикачени файлове
хаголен1.jpg
халоген2.jpg
халоген3.jpg

telefunken

Мнениеот telefunken » Чет 18 сеп 2025 13:38

Моите уважения, но фолиото филтрира синия спектър. Мястото му е не на фаровете, а пред очите на шофьора. Много тъпа идея, особено когато лампите зад фолиото не са халогенни, а някакви други.

Потребителски аватар
beuchat

Мнениеот beuchat » Чет 18 сеп 2025 13:54

Можеш ли да се обосновеш защо е тъпа идея?Масово едно време фаровете за мъгла бяха жълти,даже помня на повечето френски коли заводско си излизаха жълти.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”