Фарове за мъгла
Re: Фарове за мъгла
Аз също не съм карал с матрични. Просто прецених, че вече страшно малко карам по тъмно като изключим зимния сезон когато се стъмва рано но и тогава е почти само градско. Понякога малко съжалявам но на предишната ми кола(2018) бях с ксенон и фаровете за мъгла за 5 г, да съм ги включвал 5 пъти и честно казано с тях без тях все тая. На сегашната просто ги няма. Има някаква опция лоша видимост на основния фар но не ми се е налагало да я ползвам.
- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Основно ги ползвам в комбинация с дългите светлини,в сухо и ясно време,срещу някой,който е решил,че ще ползва неговите.Уви,никой не се усеща защо му ги пускам...
Ползва от тях има,но както каза колегата по-горе,трябва да светят жълто.Не проумявам защо хората си слагат лед крушки 6000 келвина на халогените.Правил съм си експерименти в мъгла с такива-прави стена срещу теб,отделно,че и самата цветова температура ти напряга очите.На всичките ми коли си ги правя жълти и при мъгла е кеф да караш с тях.
Ползва от тях има,но както каза колегата по-горе,трябва да светят жълто.Не проумявам защо хората си слагат лед крушки 6000 келвина на халогените.Правил съм си експерименти в мъгла с такива-прави стена срещу теб,отделно,че и самата цветова температура ти напряга очите.На всичките ми коли си ги правя жълти и при мъгла е кеф да караш с тях.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
не е задължително да светят в жълто, за да помагат в мъгла. достатъчно е да са по-ниско от основните. рядко се ползват, но при нужда са незаменими.
-
- Автомобил: VW T- Roc Style DSG
- Двигател: 1500 TSI OPF 2023
За да са "незаменими" фарове за мъгла, трябва да светят жълто и изобщо не е достатъчно "да са по-ниско". В противен случай са си просто допълнителни фарове за лоша пътна настилка, а не фарове за мъгла.
На всичките ми коли си ги правя жълти и при мъгла е кеф да караш с тях.
Аз също правих такива опити, но не намерих жълти крушки. Сложих Осрам ол сезон, но те въобще не са жълти. Ти жълто фолио ли слагаш?
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB
Напредна доста технологията на автомобилните фарове сега късите отсичат така ---- апреди беше така _/_/ т.е светеха и нагоре. Сега светят само надолу. Когато има мъгла све4неш ли срещу нея виждаш само бяло перде. Едно време слагаха жълти лампи в бронята защото основните фарове правят бяло перде, разликата в цвета подобрява разпознаването на формите. Сега няма нужда от тях, защото поради перфектното отсичане няма ефекта на пердето.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
goppa написа:Напредна доста технологията на автомобилните фарове сега късите отсичат така ---- апреди беше така _/_/ т.е светеха и нагоре.
Нещо бъркаш.
---- е американски стандарт.
_/_/ е европейския.
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Само десния е _/
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Бъркаш, и двата са. Левия сноп стъпва в десния. Спри близо до стената и гледай отново.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
telefunken написа:За да са "незаменими" фарове за мъгла, трябва да светят жълто и изобщо не е достатъчно "да са по-ниско". В противен случай са си просто допълнителни фарове за лоша пътна настилка, а не фарове за мъгла.
Незаменими са, защото помагат! В жълто - още по-добре. Но без тях (дори и в различен от жълто цвят) е много, ама много по-трудно да се шофира. Настилката не виждам какво общо има с темата

- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB
Zdravko Zankov написа:goppa написа:Напредна доста технологията на автомобилните фарове сега късите отсичат така ---- апреди беше така _/_/ т.е светеха и нагоре.
Нещо бъркаш.
---- е американски стандарт.
_/_/ е европейския.
Вече е _/°°°°°° (сори, не намерих горна черта), т.е. това което свети в твоето платно свети малко по-далеко, но не свети нагоре
-
joro_kem написа:Незаменими са, защото помагат! В жълто - още по-добре. Но без тях (дори и в различен от жълто цвят) е много, ама много по-трудно да се шофира. Настилката не виждам какво общо има с темата
Когато има гъста мъгла, светлината преминава под нея. Това са някакви 20-тина сантиметра над настилката. Ако фаровете са монтирани по-високо, при гъста мъгла са безсмислени, особено ако не са жълти или поне халогенни. Ти виждаш това, което предметите отразяват от нея, очите реагират с пъти по-силно на жълто-зеления спектър, което означава, че неколкократно по-слаба лампа от LED, излъчваща 580 нанометра, ще ти дава повече информация от синьобялата светлина. Червената светлина преминава много по-дълбоко през мъглата от синята. LED лампите нямат червен спектър (Ra=80, китайските са още по-зле). Само халогенните лампи имат. Затова пиша, че ако фарченцата са по-високо и не са жълти, не помагат при гъста мъгла. Но по-ниското им разположение от основните помага за по-рязкото очертаване на контурите на неравностите по пътя в ясно и тъмно време, затова ги харесват по-кьоравите колеги и тези, които не знаят къде и как да гледат при кормуване нощно време. Гъстата мъгла е друга бира. Отдавна не се монтират фарове за нея отпред.
- beuchat
batjoro написа:На всичките ми коли си ги правя жълти и при мъгла е кеф да караш с тях.
Аз също правих такива опити, но не намерих жълти крушки. Сложих Осрам ол сезон, но те въобще не са жълти. Ти жълто фолио ли слагаш?
Трансперантно фолио Oracal 8300
-
Моите уважения, но фолиото филтрира синия спектър. Мястото му е не на фаровете, а пред очите на шофьора. Много тъпа идея, особено когато лампите зад фолиото не са халогенни, а някакви други.
- beuchat
Можеш ли да се обосновеш защо е тъпа идея?Масово едно време фаровете за мъгла бяха жълти,даже помня на повечето френски коли заводско си излизаха жълти.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”