Съвети за бензинов VW Arteon

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
ChristianPetrow
Автомобил:
Двигател:

Съвети за бензинов VW Arteon

Мнениеот ChristianPetrow » Пет 24 окт 2025 23:08

Здравейте

Оглеждам се за семеен автомобил и добавих в списъка Arteon, нуждая се от съвети понеже не съм запознат с VW двигателите и болежките, ще се радвам ако може да ме ориентирате, ще съм благодарен

В момента карам бензин и мисля семейния да е бензин отново да е поне 230к.с. държа да е автомат, да има хубава музика (не знам какви са изпълненията на избор), carplay (не знам дали е поръчкова екстра), подгрев, мъртва точка, като плюс е панорамен покрив, дори ако има някой който да продава и е от Варна или околието бих бил доволен да се видим на живо

Какво бихте ме посъветвали да гледам при евентуален оглед и т.н., оглеждам се да е на макс. 120к км, за предпочитане по-малко.

Благодаря

zlostorko
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвети за бензинов VW Arteon

Мнениеот zlostorko » Съб 25 окт 2025 7:39

Скоро преминах през същото, но се спрях на версията с 190 коня. Усеща се по-пъргава спрямо старата ми атмосферка, която е същите коне. Изборът у нас на бензинови артеони е силно ограничен - буквално 3 страници с обяви в момента. За слабо място на двигателя единствено четох за пластмасата около водната помпа и регулатора на температура, която евентуално може да прокапе. Гледах коли на по реални 50к км с изтрити волани, което беше доста странно. След фейса може би са ги пооправили с новия волан, но пък там са с тъч бутони, които са малко странни и доста хора не ги харесват. Друг масов проблем са задните хромирани лайсни - много бързо им се прецаква покритието. Carplay/Android auto мисля си е стандартна екстра за всички. Детектора за коли в мъртвата точка е доста рядка екстра, поне при малките двигатели.

Потребителски аватар
ChristianPetrow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChristianPetrow » Съб 25 окт 2025 22:36

zlostorko написа:Скоро преминах през същото, но се спрях на версията с 190 коня. Усеща се по-пъргава спрямо старата ми атмосферка, която е същите коне. Изборът у нас на бензинови артеони е силно ограничен - буквално 3 страници с обяви в момента. За слабо място на двигателя единствено четох за пластмасата около водната помпа и регулатора на температура, която евентуално може да прокапе. Гледах коли на по реални 50к км с изтрити волани, което беше доста странно. След фейса може би са ги пооправили с новия волан, но пък там са с тъч бутони, които са малко странни и доста хора не ги харесват. Друг масов проблем са задните хромирани лайсни - много бързо им се прецаква покритието. Carplay/Android auto мисля си е стандартна екстра за всички. Детектора за коли в мъртвата точка е доста рядка екстра, поне при малките двигатели.

Благодаря за информацията, да няма много Артеони в интерес на истината, ще помисля дали да го държа в списъка :beer

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Нед 26 окт 2025 5:02

Не знам дали е проблем за който да гледаш, защото дори и да го няма когато я гледаш, се проявява в някакъв проблем(при фейслифта), както при голф 8 дефектира модул на волана и спира да работи капацитивното засичане на волана(дали го държиш) и шашка травел асист, адаптивен темпомат, понякога капацитивните бутони по волана също не работят. Дори след смяна пак не е гаранция защото пак се прецаква. Приятел има такъв и каза, че се предлага модул(не от VW) който решава проблема като къде волана че винаги го държиш, но не съм на 100% сигурен за детайлите(от къде се поръчва и колко е сложна цялата интервенция).

zlostorko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zlostorko » Нед 26 окт 2025 7:17

На моя волана вече е сменен веднъж гаранционно. Надявам се да са сложили някаква нова ревизия, в която са решили проблема :rolleyes

Потребителски аватар
Steels
Автомобил: Arteon SB 280hp
Двигател: DNFE

Мнениеот Steels » Нед 26 окт 2025 8:59

За Travel Assist има много изписано, като цяло проблема е самият волан в самата намотка, която засича дали е захванат, много хора сменят самият модул с китайски, което и аз съм направил. Този модул е емулатор, който казва, че воланът р нон стоп захванат, бях пред дилема дали да си купя нов волан, но проблема все още не е решен дори и коли от 2024 си има проблем. Няма проблем със спирането на работа на сензорите на волана, просто нон стоп излиза съобщение Travel Assist not available. Има два варианта на модула, този който е оригинална реплика и е Американски/Тайвански(https://acmtechnik.com/collections/all/ ... mqb-mqbevo) или реплика на репликата китайски (https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 1802OXOLgK), за сега съм с китайският. С няколко човека говорих, по чужди форуми, няма оплаквания от китайският. Губиш Emergency Assistance, ако заспиш или ти стане лошо, колата да отбие. Лично аз, ако знам, че вече е решен проблема, ще си взема нов волан, но вече гледам че и Passat B9 си имат този проблем, дори си бях купих модул от passat b9 - 5H0959542Ad, но не съм го сменил, защото после разбрах, че май самият волан е проблема, а не модула. Иначе, ако искаш големи бензинови Германия ти е добър избор, 15г карах дизел, сега карам 280кс бензин, за сега няма драми, каквото чета за бензиновите водната помпа протича, като основен проблем на тези модели EA888 Gen3b,Gen4. Моят го гледах да е с фул екстри и исках да е без шибидах, точно на такъв модел попаднах без мемори седалки и шибидах, има всичко друго. Музиката е H/K, която с малко настройка за мен лично е много добра, като се има предвид, че си падам аудиофил. За моделите преди 2020, би трябвало да има проблем с DSG-то проблемите сензори, след 2020 оправят проблема. 280кс моделите идват и с DCC, което е много добро, колата е с 20ки и много ме беше страх дали от 16ка на Пасат Б6 ще ми е дървено, еми не колата си вози ТОП за ниски гуми и 20ка джанта.

zlostorko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zlostorko » Нед 26 окт 2025 9:16

Големите двигатели идват с кутия DQ500, а по-малките с DQ381. Дали и във втората са сложили след 2020 по-нова и безпроблемна ревизия на прословутите датчици за налягане?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 26 окт 2025 9:39

Само Arteon R 320 к.с. е с кутия DQ500. Другите са с DQ381.

Потребителски аватар
Steels
Автомобил: Arteon SB 280hp
Двигател: DNFE

Мнениеот Steels » Нед 26 окт 2025 9:41

и двете кутии правят проблем, DQ500 се слага на 240кс дизела и 320кс бензина , DQ381 се слага на 190, 280кс след фейса, преди фейса не знам точно кои са моделите. Аз съм с DQ381. Има много мнения дали се ремонтират само датчиците или направо нови мехатроници, по запознатите могат да кажат.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”