Tomcat написа:автомата е истината, няма нито един довод в ползата на ръчката, като изкючим цената разбирасе.
говоря разбира се за последното поколение автоматици.
Има много доводи, не ми се влиза в спор щото ще стане дълга и широка
Доказано е на писта (говоря конкретно за Нюрбург ринг Северния склон), че при еквивалентни автомобили с автоматична и механична трансмисия, този с ръчните скорости дава много по-добри времена.
Темата според мен е обречена, защото в момента на пазара има много видове трансмисии и трябва да се прави разлика м/у класически автоматици с торк конвентър (хидравличен преобразувател), секвенциални роботизирани трансмиси, да не забравим и култовото DSG - което си е роботизирана механична трансмисия и няма торк конвентър ами си е със синхронизатори и два съединителя.
Така, че става дълга и широка.
Така а на
Стиви Джи, да му отговоря батко ти караш от най-дървените 4степенни автоматици с хидравиличен преобразувател тва е няма такова дърво не знам какво с6и тръгнал да го хвалиш.
И не мисли, че народа не е карал това чудо автоматик, щото някой тука сме карали доста видове автоматици и тревата не я пасем.
Да не се обидиш нещо, просто споделям.
Конкретно пред масовия класически 4/5степенен автоматик с торк конвентър бих предпочел винаги класическа механична трансмисия.
Другия проблем на всички автоматизирани трансмисии, е че винаги сменят предавките по един и същи начин, е вярно е че имат различни режими на работа, на SMG-то на БМВ може да се настройва колко рязко да сменя предавките, но я няма тръпката да правиш какво ти скимне точно на момента и от пета да удариш трера или втора да речем.
При автоматика я няма и тръпката да даваш междинна газ като смъкваш предавките, не може да правиш клъч кик и още куп просотиии присъщи на механичната трансмисия.
Няма го и ряза.
Когато говорим са големи коли с големи мотори от рода на А8, S, 7?? там колата задължително трябва да е автомат.
Но никога не бих си взел да речем Пасат Б4, Б5 с класически 4степпенен автоматик, това е няма такова дърво, без да се обиждат собствениците на подобни автомобили.