Имам въпрос към колегите минали по този път... Предстои ми раждане на наследник след около месец. Въпроса ми е надеждно ли се захващат бебешките столчета с коланите на колата, имало някакви системи ISOFIX, но доколкото разбирам май са за доста по-нови модели коли.
Ще се радвам да споделите мненията и препоръките си. Благодаря предварително!

Сигурност и закрепяне на детско столче за VW Golf3 1993г.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз закрепям столчето на сина ми с коланите, въпреки, че теоритично Пасата би трябвало да има ISOFIX. Достатъчно сигурно е според мен, но все пак е от значение какво е столчето. По принцип столчетата за малки деца /до 9 кг./ се монтират така, че детето да стои с гръб към движението. Това е с цел, при евентуален удар отпред /да не дава Господ на никого/, понеже вратлетата им не са укрепнали напълно, от инерцията да не се получават някакви неприятни контузии и наранявания в областта на врата. Синът ми вече пътува с лице по посока на движението, и столчето е вързано с коланите. Като ги стегна, не мръдва, даже ако го махна, остава вдлъбнато на седалката, толкова силно се притиска към нея. При нужда, може да направим една демонстрация по монтаж/демонтаж на детско столче. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Внимавай само с избора на седалка - ако може да се слага в двете посоки - опитай на място - нашата не се закрепва добре, когато е с лице напред(което на вас още ви е рано). Седалката не трябва изобщо да помръдва наникъде след закрепването. Бутането на предната седалка назад не е препоръчително, а някой ден ще е направо опасно - когато се обърне напред и има опасност да му смаже краката. Има разни тестове на седалки за деца - ще потърся и ще пиша.
Не спестявай парите за седалка!
Не спестявай парите за седалка!
Благодаря ви колеги! На мен ми се струваше че колана е хлабава работа, но явно греша. Сега остава и да си изберем конкретното столче. Гледам че има и някви допълнителни стойки които като се монтират си остават в колата а самото столче се защраква всеки път, но тва ще е въпрос на личен избор, мен ме интересуваше колана стегнато ли държи. Та явно не трябва да бера грижи 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Столчето се захваща със стандартния колан.
Тук има 2 варианта - ако колана е НЕинерционен (по-стари коли или средния колан на задната седлка), няма проблем, просто се регулира дължината му така че да се заключва с усилие, и да седи стегнат.
За инерционните колани, столчето трябва да има една "щипка", с която се блокира колана. Обикновено е в ярък цвят.
Като се купува столче, трябва да се следи тази щипка да е налице (чупят се и най-лесния начин да си решиш проблема е да краднеш от някой магазин, защото е вързана за столчето с въженце - лесно се реже)
Иначе аз на пасата столчето съм го сложил в средата на задната седалка, със средния (неинерционен) колан. Мисля че така е най-добре - хем е на възможно най-защитеното място, хем детето има отлична видимост напред, хем задната седалка си остава удобна, и спокойно сядат още двама души - и двете врати остават функционални. А и щипката му е счупена (без да е използвана!), и на друго място не може да се слага.
Повечето столчета отдолу имат относително остри ръбове, добре е да подложиш нещо под столчето (парче одеало, мокет, картон или нещо подобно), защото се врязва в седалката, и после като го махнеш е грозно (ако изобщо се оправи е след месеци).
Друга препоръка от личен опит - ако още не си сложил някакви калъфки на седалките - слагай веднага, поне отзад!
Неизбежно е заливането на седалката с млека, сокове, засипване с трохи и т.н., а калъфката поне може да се сваля и пере! И вземай калъфки с непромокаем плат, или с плътна подложка (има едни български с плътна дебела подложка от изкуствен материал).
Аз се усетих малко късно, и бая зор видях докато изчистя тапицериата!
За бебета има столчета тип "кошница" - много са удобни, но като поотрасне трябва да купуваш ново, така че май няма много смисъл.
Гледай столчето да може да си регулира наклона в големи граници (така ще бъде по-подходящо за бебе), и коланите му да може да се местят, че да може да става както за малко, така и за голямо дете.
Тук има 2 варианта - ако колана е НЕинерционен (по-стари коли или средния колан на задната седлка), няма проблем, просто се регулира дължината му така че да се заключва с усилие, и да седи стегнат.
За инерционните колани, столчето трябва да има една "щипка", с която се блокира колана. Обикновено е в ярък цвят.
Като се купува столче, трябва да се следи тази щипка да е налице (чупят се и най-лесния начин да си решиш проблема е да краднеш от някой магазин, защото е вързана за столчето с въженце - лесно се реже)

Иначе аз на пасата столчето съм го сложил в средата на задната седалка, със средния (неинерционен) колан. Мисля че така е най-добре - хем е на възможно най-защитеното място, хем детето има отлична видимост напред, хем задната седалка си остава удобна, и спокойно сядат още двама души - и двете врати остават функционални. А и щипката му е счупена (без да е използвана!), и на друго място не може да се слага.

Повечето столчета отдолу имат относително остри ръбове, добре е да подложиш нещо под столчето (парче одеало, мокет, картон или нещо подобно), защото се врязва в седалката, и после като го махнеш е грозно (ако изобщо се оправи е след месеци).
Друга препоръка от личен опит - ако още не си сложил някакви калъфки на седалките - слагай веднага, поне отзад!
Неизбежно е заливането на седалката с млека, сокове, засипване с трохи и т.н., а калъфката поне може да се сваля и пере! И вземай калъфки с непромокаем плат, или с плътна подложка (има едни български с плътна дебела подложка от изкуствен материал).
Аз се усетих малко късно, и бая зор видях докато изчистя тапицериата!
За бебета има столчета тип "кошница" - много са удобни, но като поотрасне трябва да купуваш ново, така че май няма много смисъл.
Гледай столчето да може да си регулира наклона в големи граници (така ще бъде по-подходящо за бебе), и коланите му да може да се местят, че да може да става както за малко, така и за голямо дете.
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Isofix е система, посредством бебешката седалка се закрепва директно към шасито. детските седалки са уижасяващо скъпи, и а е неудобна като монтаж/демонтаж
Връзването с колани, също дава достатъчна сигурност НО трябва да е 3 точков задължително.. не само с този коремният.
за целта се натиска сролчето с коляно, и се връзва..
това за острите ръбове, не съм го забелязал.
за цапането задължително... сложи някаква тапицерия, поне до 2 годинки..
средното място е наистина много добро, но не всички коли са оборудвани с 3 точков колан там. ако няма.. го забравяй.
тестове на детски седалки има ТУК
свестна детска седалка струва около 200-300 лв...
ако вземаш на старо.. седалката не трябва да е преживявала катастрофа...
никакви компромиси за детето.. винаги в седалка..
свиква и после нямаш проблеми..
добра практика, е задните стъкла да им сложиш фолио, прозрачно, така че при катастрофа да не отиват в детето стъклариики.
махни дръжките отзад.. за стъклата
включи системата за да не може вратата да се отваря отвътре...
Никога по никакъв подовод дори за 10 сек не оставяй детето само в колата.. вързано или развързано..
Връзването с колани, също дава достатъчна сигурност НО трябва да е 3 точков задължително.. не само с този коремният.
за целта се натиска сролчето с коляно, и се връзва..
това за острите ръбове, не съм го забелязал.
за цапането задължително... сложи някаква тапицерия, поне до 2 годинки..

средното място е наистина много добро, но не всички коли са оборудвани с 3 точков колан там. ако няма.. го забравяй.
тестове на детски седалки има ТУК
свестна детска седалка струва около 200-300 лв...
ако вземаш на старо.. седалката не трябва да е преживявала катастрофа...
никакви компромиси за детето.. винаги в седалка..
свиква и после нямаш проблеми..
добра практика, е задните стъкла да им сложиш фолио, прозрачно, така че при катастрофа да не отиват в детето стъклариики.
махни дръжките отзад.. за стъклата
включи системата за да не може вратата да се отваря отвътре...
Никога по никакъв подовод дори за 10 сек не оставяй детето само в колата.. вързано или развързано..
- 20vTurbo
- Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
- Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
- Контакти:
За 93 Голф само с коланите и колкото толкова за съжаление.
Аз използвам ISOFIX или както му казват тук LATCH и съм много доволен. Държи многократно по добре от коланите. Кошчето за бебе се откача от базата а като порасне детето другото столче си стои постоянно там така че монтаж-демонтаж се налага доста рядко и само главно за да изчистим седалката от солети, трохи и каквото друго е било на менюто.
Успех
Аз използвам ISOFIX или както му казват тук LATCH и съм много доволен. Държи многократно по добре от коланите. Кошчето за бебе се откача от базата а като порасне детето другото столче си стои постоянно там така че монтаж-демонтаж се налага доста рядко и само главно за да изчистим седалката от солети, трохи и каквото друго е било на менюто.

Успех

- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
leavon написа:Няма ли опасност, ако седалката е закрепена с колана на колата, при не много рязко движение напред, колана да се развие и да остави седалката недобре закрепена? Нашето столче имаше два специални ремъка, които се закрепваха за металната част на седалката на колата и после бебешкото столче за тях.
НЕ
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”