Сигурност и закрепяне на детско столче за VW Golf3 1993г.

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
kemenk
Автомобил:
Двигател:

Сигурност и закрепяне на детско столче за VW Golf3 1993г.

Мнениеот kemenk » Сря 25 апр 2007 10:25

Имам въпрос към колегите минали по този път... Предстои ми раждане на наследник след около месец. Въпроса ми е надеждно ли се захващат бебешките столчета с коланите на колата, имало някакви системи ISOFIX, но доколкото разбирам май са за доста по-нови модели коли.
Ще се радвам да споделите мненията и препоръките си. Благодаря предварително!

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Сря 25 апр 2007 10:37

Ами да.Ние сме с обикновено някакво столче и добре го захващат коланите.Пък и седалката ми е доста дръпната назад и допълнително го укрепва :)

Потребителски аватар
Jorge
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jorge » Сря 25 апр 2007 10:40

Добре се захващат, не се притеснявай! :да:

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 25 апр 2007 10:41

нЕмай грижа. държат добре

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 25 апр 2007 10:42

Аз закрепям столчето на сина ми с коланите, въпреки, че теоритично Пасата би трябвало да има ISOFIX. Достатъчно сигурно е според мен, но все пак е от значение какво е столчето. По принцип столчетата за малки деца /до 9 кг./ се монтират така, че детето да стои с гръб към движението. Това е с цел, при евентуален удар отпред /да не дава Господ на никого/, понеже вратлетата им не са укрепнали напълно, от инерцията да не се получават някакви неприятни контузии и наранявания в областта на врата. Синът ми вече пътува с лице по посока на движението, и столчето е вързано с коланите. Като ги стегна, не мръдва, даже ако го махна, остава вдлъбнато на седалката, толкова силно се притиска към нея. При нужда, може да направим една демонстрация по монтаж/демонтаж на детско столче. :wink:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 25 апр 2007 11:29

Внимавай само с избора на седалка - ако може да се слага в двете посоки - опитай на място - нашата не се закрепва добре, когато е с лице напред(което на вас още ви е рано). Седалката не трябва изобщо да помръдва наникъде след закрепването. Бутането на предната седалка назад не е препоръчително, а някой ден ще е направо опасно - когато се обърне напред и има опасност да му смаже краката. Има разни тестове на седалки за деца - ще потърся и ще пиша.
Не спестявай парите за седалка!

Потребителски аватар
kemenk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kemenk » Сря 25 апр 2007 11:33

Благодаря ви колеги! На мен ми се струваше че колана е хлабава работа, но явно греша. Сега остава и да си изберем конкретното столче. Гледам че има и някви допълнителни стойки които като се монтират си остават в колата а самото столче се защраква всеки път, но тва ще е въпрос на личен избор, мен ме интересуваше колана стегнато ли държи. Та явно не трябва да бера грижи :wink:

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Сря 25 апр 2007 12:26

За кои колани всъщност става дума? На колата или на самата бебешка седалка? Защото, доколкото знам, коланите на колата не са подходящи за такава цел!

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 25 апр 2007 12:28

leavon написа:.. Защото, доколкото знам, коланите на колата не са подходящи за такава цел!

Седалката се закрепва посредством коланите на колата... Това е най-разпространения начин на връзване

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Сря 25 апр 2007 12:48

Столчето се захваща със стандартния колан.

Тук има 2 варианта - ако колана е НЕинерционен (по-стари коли или средния колан на задната седлка), няма проблем, просто се регулира дължината му така че да се заключва с усилие, и да седи стегнат.

За инерционните колани, столчето трябва да има една "щипка", с която се блокира колана. Обикновено е в ярък цвят.
Като се купува столче, трябва да се следи тази щипка да е налице (чупят се и най-лесния начин да си решиш проблема е да краднеш от някой магазин, защото е вързана за столчето с въженце - лесно се реже) :-)

Иначе аз на пасата столчето съм го сложил в средата на задната седалка, със средния (неинерционен) колан. Мисля че така е най-добре - хем е на възможно най-защитеното място, хем детето има отлична видимост напред, хем задната седалка си остава удобна, и спокойно сядат още двама души - и двете врати остават функционални. А и щипката му е счупена (без да е използвана!), и на друго място не може да се слага. :-)

Повечето столчета отдолу имат относително остри ръбове, добре е да подложиш нещо под столчето (парче одеало, мокет, картон или нещо подобно), защото се врязва в седалката, и после като го махнеш е грозно (ако изобщо се оправи е след месеци).

Друга препоръка от личен опит - ако още не си сложил някакви калъфки на седалките - слагай веднага, поне отзад!
Неизбежно е заливането на седалката с млека, сокове, засипване с трохи и т.н., а калъфката поне може да се сваля и пере! И вземай калъфки с непромокаем плат, или с плътна подложка (има едни български с плътна дебела подложка от изкуствен материал).
Аз се усетих малко късно, и бая зор видях докато изчистя тапицериата!

За бебета има столчета тип "кошница" - много са удобни, но като поотрасне трябва да купуваш ново, така че май няма много смисъл.
Гледай столчето да може да си регулира наклона в големи граници (така ще бъде по-подходящо за бебе), и коланите му да може да се местят, че да може да става както за малко, така и за голямо дете.

Потребителски аватар
kemenk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kemenk » Сря 25 апр 2007 12:50

Става въпрос за коланите на колата. Нали те придържат столчето неподвижно.

Леле това за изцапването с бебешки "неща" не бях предвидил.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Сря 25 апр 2007 13:11

Isofix е система, посредством бебешката седалка се закрепва директно към шасито. детските седалки са уижасяващо скъпи, и а е неудобна като монтаж/демонтаж

Връзването с колани, също дава достатъчна сигурност НО трябва да е 3 точков задължително.. не само с този коремният.

за целта се натиска сролчето с коляно, и се връзва..
това за острите ръбове, не съм го забелязал.
за цапането задължително... сложи някаква тапицерия, поне до 2 годинки.. ;)

средното място е наистина много добро, но не всички коли са оборудвани с 3 точков колан там. ако няма.. го забравяй.

тестове на детски седалки има ТУК

свестна детска седалка струва около 200-300 лв...
ако вземаш на старо.. седалката не трябва да е преживявала катастрофа...

никакви компромиси за детето.. винаги в седалка..
свиква и после нямаш проблеми..

добра практика, е задните стъкла да им сложиш фолио, прозрачно, така че при катастрофа да не отиват в детето стъклариики.

махни дръжките отзад.. за стъклата

включи системата за да не може вратата да се отваря отвътре...

Никога по никакъв подовод дори за 10 сек не оставяй детето само в колата.. вързано или развързано..

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Сря 25 апр 2007 13:13

Няма ли опасност, ако седалката е закрепена с колана на колата, при не много рязко движение напред, колана да се развие и да остави седалката недобре закрепена? Нашето столче имаше два специални ремъка, които се закрепваха за металната част на седалката на колата и после бебешкото столче за тях.

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Сря 25 апр 2007 18:38

За 93 Голф само с коланите и колкото толкова за съжаление.

Аз използвам ISOFIX или както му казват тук LATCH и съм много доволен. Държи многократно по добре от коланите. Кошчето за бебе се откача от базата а като порасне детето другото столче си стои постоянно там така че монтаж-демонтаж се налага доста рядко и само главно за да изчистим седалката от солети, трохи и каквото друго е било на менюто. :wink:

Успех :да:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Сря 25 апр 2007 23:24

leavon написа:Няма ли опасност, ако седалката е закрепена с колана на колата, при не много рязко движение напред, колана да се развие и да остави седалката недобре закрепена? Нашето столче имаше два специални ремъка, които се закрепваха за металната част на седалката на колата и после бебешкото столче за тях.

НЕ

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”