Имам кола... ами сега???

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
sundy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Имам кола... ами сега???

Мнениеот sundy » Чет 26 апр 2007 6:38

Най-после (след доста перипетии, които още не са приключили - нали съм Каръкова :wavecry ) станах горда собственичка на VW Golf 3 :drive
Предварително благодаря за поздравленията, които се надявам да получа :handshake
НО :!: Имам един проблем - не съм карала почти 10г... преди малко се качих и завъртях из квартала, докато не са наизлезли много коли и какво да кажа - трагедия-а-а-а-а :eyecrazy Ако имаше движение досега да съм се треснала поне 10пъти :blueeye: Толкова пъти ми гасна колата, защото я задавях, при тръгване колата се тресеше от подигравки към новата си шофЕрка :maaad: а като слязох имах чувството, че съм изпила 6 ракии без салата и законите на физиката са обърнати с главата надолу (демек светът се въртеше около мен) :uuoooh: Такааа, то ясно че ще викам някой да ми помага да укротя оная опърничава червена тройчица :whip обаче ще бъда ужасно благодарна, ако получа помощ и тук - нещо като опреснителен курс онлайн, все пак друго е да прочетеш на спокойствие и да обмислиш нещата без да си зает да се бориш с оная инатлива червена кобила :019: Пишете елементарните неща, които трябва да знам и да правя, проблемите с които ще се сблъскам (надявам се да не се блъскам с друго :bowdown ) Помагайте, а ако имате координати на инструктор с голф-3 давайте (по-добър вариант е, отколкото да кача някой нервозен приятел да ме тормози :fight: )
Ще се справя и с това животно, колкото и зор да видя - в противен случай ще има тема: "ПАЗЕТЕ СЕ - руса хммм... девойка с червена тройка!!!" :ginny

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Чет 26 апр 2007 7:09

Уважаема колежке,
първо - честита колица, със здраве да си я караш и сервиз да не видиш :)
По темата - мисля най-добрия вариант си го разбрала сама за себе си - малко часове опреснителен курс няма да са излишни. Не е нужно да е точно на Г3 опреснителния курс, един шофьор може ли да кара - кара всичко :)
Иначе като начало - при тръгване - плавно отпускане на съединителя и леко подаване на газ едновременно.
при използване лостове за мигачи и т.н. много важно е да не гледаш в тях, а да помниш местата им.
Със спирачката по-кротко, Голф 3-ката, особено ако е с ABS знае как да спре и при по-леко натискане, иначе рискуваш да скъсаш някой поостарял маркуч или уплътнение на спирачната система, разбирасе това не важи за екстремни ситуации :)
Тръгване на баир - най-често се учи с ръчна - дърпаш я, правиш упражнението със съединителя и газта, но този път малко повечко газ и плавно отпускаш ръчната.

Това се сещам засега :) Успех :)

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 26 апр 2007 7:21

Честита колица :) ......... много безаварийни ...... бягай сега с колата на полигона и действай :)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 26 апр 2007 7:43

моят съвет е да хванеш някой познат или приятел , който не е нервак и няма да ти пищи постоянно и да те заведе на НИМ или пък на булгарплод в слатина , в зависимост от това къде живееш и да покараш малко с него , да ти даде някои и друг съвет. според мене варянта е най-приемлив и евтин :)

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Чет 26 апр 2007 7:54

честито!
требе си практика!

Потребителски аватар
sundy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sundy » Чет 26 апр 2007 7:55

10х за бързите реакции за това, че не ми се нахвърлихте веднага :076: То е ясно, че най-добрия вариант е опреснителен курс (и не са проблем парите, когато става въпрос за безопасност), но тези "У"-бийци в квартала, които успях да спра ми говореха неща от сорта "Трябва да проверим графика, може би след 10-на дни..." - аз искам човек, който може да ме вземе веднага или най-късно утре - става въпрос за няколко часа, за да ми припомни нещата от пътя :drive А на съветите тук разчитам, защото инструктора няма да ми обясни кой знае колко подробности и трикове, свързани с шофирането на различни терени и условия например... Освен това възприемам доста по-добре нещата, когато първо ги прочета :019: Още веднъж благодаря! Отивам да изведа зверовете и пак съм на линия :wink:

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Чет 26 апр 2007 8:07

Честита колица и много безавариини километри.
Само да добавя още един съвет, винаги си гледай огледалата и не ги ползвай само за червилото. Постоянно трябва да знаеш от какво си заобиколена, къде са другите коли около тебе. Като ще завърташ волана, просто за секунда поглеждаш в огледалото от съответната страна, за всеки случай.

Последна промяна от ABSOLUT на Чет 26 апр 2007 8:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
CRX Racing
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CRX Racing » Чет 26 апр 2007 8:12

Първо честито за колата и без аварийно каране :wink: От кой квартал си?

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Чет 26 апр 2007 8:16

както колегата каза, вземи някой познат и айде на ним. С 2-3 ходения за по час и ще си припомниш всичко...

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 26 апр 2007 8:20

Първо, :welcome_to_group, уважаема колежке !
Второ, честита ти кола. Надявам се че скоро ще я "обуздаеш" и взаимно ще си доставяте само удоволствие. Ако не те затруднява, сподели с нас (или още по-добре, напиши в гаража - така, че да излиза под аватара - готината картинка с кучето) повече подробности за колата - двигател, година на производство, и т.н. Теоретично е възможно да има някакви технически проблеми по колата и затова да се получават тези неприятности - препоръчвам ти два сервиза (клубни), където гарантирано ще се обърне нужното внимание на колата и шофьора - сервиз 1 и сервиз 2
Варианта със самостоятелни упражнения на полигон (широко и безопасно откъм движение място) според мен е по-добър отколкото да чакаш за инструктор. Баща ми, Бог да го прости, цял живот беше карал само Жигули (е, и малко Запорожец, а курса е карал на Москвич). Купихме му Пасат Б3, но имаше някакъв страх от него. Изведох го на полигон, където покара малко - направи няколко кръгчета и малко се престраши и по мое настояване започна да кара и из града. Полека страха му премина и си караше колата и свикна с нея. Друг пример - съпругата на мой приятел и колега, която е била поне 10-ина години шофьор, след пауза от около 4-5 години (заради раждането и гледането на детето) се наложи да си припомня дори и Закона за движение по пътищата и Правилника, отделно от практическите упражнения. С удоволствие бих ти помогнал, но ми идва малко далече. За запознаване с нещата ти препоръчвам някой учебник за шофьори (ама ако може да е малко по-стар - поне 15-ина годишен - не за друго, ами просто там са описани по-добре нещата), и една книжка, която имам както на хартия, а мисля че и тук някъде из форума беше публикувана къде я има в Нет-а - казва се "Безопасна скорост", на полския състезател Собеслав Засада.
Още веднъж - :welcomee и успех в начинанията !

Потребителски аватар
petarkolev
Автомобил: Jetta II 1.8
Двигател: RP

Мнениеот petarkolev » Чет 26 апр 2007 8:33

Честота колица и със здраве да я караш.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 26 апр 2007 8:57

Предлагам някой колега да помогне на момичето....няколко урока по шофиране в ненатоварено движение като естествено се кара на полигон в началото са си достатъчни. МОЖЕШ ДА КАРАШ!!! НЕ Е ТРУДНО. ВЯРВАЙ В СЕБЕ СИ И В КОЛАТА И НЕКА СИЛАТА БЪДЕ С ТЕБ!!!!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 26 апр 2007 9:01

аз имам време , ако реши да ми пише на лс , бих и помогнал с 2-3 урока...

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 26 апр 2007 9:53

чак курсове по шофиране...

отивате с някой с колата до някое относително безлюдно място..
и почваш тръгни, спри, яко завои на тясно пространство...и такива маневри..
засилваш се с около 60-70, правиш екстремно спиране,
спиране + завиване...
и това 4-5 часа.. на почивки... ;)
тръгвания по наклон,
бързо тръгване от позиция блеене

целта е да свикнеш с колата, тя с теб, да знаеш как реагира колко завива, с чуството за натиск на педала..

след което лекинко се разходи по някой улички...

ако на следващият ден не се чустваш уверена.. пробвай тогаз с инструктор из града..
иначе излез рано сутринта из града.. разцъкай 2-3 светофара.. 4-5 кръстовища.. престрой се някъде.. и докат се прибереш.. ще имаш малко увереност...

и после почвай да гледаш в огледалата..

забравих да кажа..

ВСИЧКИТЕ МАНЕВРИ.. използвай мигач... още докато я тестваш.. така ще свикнеш...

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Чет 26 апр 2007 10:49

Честито!
Важното е да не се ядосваш и панираш. Каране му е майката

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”