проблеми с LINUX /въпрос към разбирачите/.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Чет 26 апр 2007 22:46

Така, това което мога да ти препоръчам да направиш, тъй като така ми е доста трудно да ти помогна - смени линукса да не ти е на български, а да е на английски (менюта, панели и прочие) и после виж дали ще ти дава тази грешка като смениш подредбата. Ако не дава грешка - ще го преживееш :) ако пак дава - пускаш гугъл с английското съобщение за грешка и търсиш решение.

Другото което ми идва на акъла - през Synaptic (в менюто за администрация се намира) да преинсталираш всички пакети необходими за кирилизацията.

Днес повече немга да ти помогна, чак в събота ще съм пред ПЦ-то пак, ако до тогавва не си го оправил, може пак да го мъчим.

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Пет 27 апр 2007 0:09

Колага 6 месеца си искаран на убунто и в авто форум реши да питаш за този проблем.
Търси в гоогле.

По картинката от 1-виа пост разбирам ти се е бъгнал ботона за смяна на езика(наредбата) на клавиетурата :). И при мен излиза това съопщение но клавитурата си работи :) Чети в гоогле! Става въпрос за бъг при убинту, които не е оправен в последните няколко версии а отвадна е репртнат. Има няколко решения на проблема. Но на мен ми отне 2-3 часа да намеря отговора, няма сега да си загубя още толкос, щото ти се решил че някой в место теб ще търси в гоогле.

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Пет 27 апр 2007 7:48

Аз съм с Ubuntu 7.0.4. Ъпгреиднах го преди няколко дни. Преди при 6.10 ръчно промених фаила /etc/X11/xorg.conf :
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us,bg,bg"
Option "XkbVariant" ",bds,phonetic"
Option "XkbOptions" "grp:ctrl_shift_toggle,grp:ctrl_shift_toggle"
EndSection

При 6.10 не искаха да се сменят с бутон ама само в едната посока т.е. с мишката цъкам като искам да превключа от US>BDS>Phonetic но на обратно клавишната комбинация си действаше. Просто не можеше да превключва при зададени повече от 2 езика. При ъпгрейда това се оправи от самосебеси и сега си превключвам само с Шифт и контрол /така си го направих/.

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Пет 27 апр 2007 11:19

браво колега за хубавия отговор, аз нещо снощи малко се издразних, можеби не трябваше да комнтирам.

И при мен този грешка излезна следкато се опитах да добава фонетчна. При не искаш да я довави макар че беше там. След добавяне на 3-ти език обач искочи този прозорец за грешка.
След това и аз едитвах /etc/X11/xorg.conf за да си добавя фонетиката ръчно. Но съобщението за грешка си остана и си менках с мишката.

И аз мисля да упдейтвам тез дни на последната версия :) Дано са вкарали wireless-a ми като модул, че ми писна секи път да го си го компилирам наново. А най-тъпото е че глупаците от zydas го пишат за gcc 3 -3.4, а от година а може и повече дистрибуциите излаит със 4-ката директно.

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Пет 27 апр 2007 20:52

Оффтопик :
Като ви гледам , идвам до извода, че след 20 -30 години и windows и linux ще са еднакво бъгави . Х сървъра дава голямо удобство пред конзолата, но все пак да не забравяме, че и Виндовса е тръгнал от ДОС .... Понякога завиждам за някои мързеливи неща на новите дистра, обаче slackware е моята истина - сложно за подкарване понякога, но тръгне ли , няма спиране ..... :D

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Пет 27 апр 2007 21:56

Въпрос на личен избор. Аз няколко години работих само със SuSE но реших да пробвам и друга дистрибуция по-обстойно и се спрях на Ubuntu. За десктоп система е доста читава. Харесва ми , че е 1CD и после каквото искаш си дърпаш от нета, а не 5-6 cd-та или цяло DVD.
RedHat/Fedora/ е добра за сървър, но за домашния компютър забрави.
Може би само Slackware не съм пробвал до момента, но и неговото време ще дойде някой ден. :lol:

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 27 апр 2007 23:47

Ползвам слак от много години.. пробвах и редхат.. ама експлоитите излизат преди релииза .. :lol: от слака съм супер доволен .. особено графичните среди .. мене лично много ама много ме радва BlackBox или fluxbox .. в момента в работа съм със флукс-а и е адски добре и супер лек

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 28 апр 2007 0:36

Vizor написа:Ползвам слак от много години.. пробвах и редхат.. ама експлоитите излизат преди релииза .. :lol: от слака съм супер доволен .. особено графичните среди .. мене лично много ама много ме радва BlackBox или fluxbox .. в момента в работа съм със флукс-а и е адски добре и супер лек

Съпорта при Ububtu е в път по-добър отколкото за слак :) това ме накара да мина от слак на убунту...

Потребителски аватар
WrC
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WrC » Съб 28 апр 2007 9:53

Опитах да кача 7.04 но, след множество съобщения за грешки по време на надграждането сега не ме пуска дори в авариина сесия. Имам съобщение..
"Домашната ви папка е описана като....но, изглежда не съществува.Искате ли да влезете в главната папка все едно е ваша?Наи вероятно нищо няма да работи по нормалния начин, освен ако не сте в авариина сесия." "Потребителският фаил $HOME/dmrc e игнориран. Това пречи да се запишат настройките за сесията и езика по подразбиране. Файлът трябва да се притежава от потребителя и да има настройки за достъп - 644. Домашната директория на потребителя -$HOME трябва да се притежава от потребителя, а другите потребители трябва да могат да пишат в нея"
"Това е аварийна сесия на GNOME. Ще влезете в сесията по подразбиране на GNOME без да се стартират началните скриптове. Така ще можете да коригирате проблемите във вашата инсталация"
И така се въртят :shock :stll think: а аз незнам какво да правя за да го оправя.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Съб 28 апр 2007 11:08

Съпорта при Ububtu е в път по-добър отколкото за слак Smile това ме накара да мина от слак на убунту...

няма да се караме сега :) все пак не сме Бозаджии, да си го мерим..... прозореца :) "Зулуското " дистро в момента е много модерно, налети са свежи сили в него .... може и да е по добро ;) , но слака затова е слак - стар, сигурен , стабилен , непретенциозен и ....малко труден .... е ако кажеш сега, че Убунтото е по стабилно от настроен слак...хм.... ще си май 1 вия , дето го е казал...... за времето , от което го имам се превърнах от върл фен на кликането и пъстрите изгъзици на Били до ...... фен на Slackware :) Жалко само , че не ми достига време и умствен капацитет да го опозная както трябва ....засега мога просто да се оправям ( то какво оправяне бе , компилирам по един кернел на 6 месеца - другото си върви ) ама така е думата :)
Колега , сорри , че ти оспамих темата , ама не можах да се спра с 1 дума :)

п.с А бе колега,няма ли при вас нещо като да се логнеш като root, да пляснеш едно adduser и после да подкараш всичко по подразбиране и да си дръпнеш личните файлове ..... всичкото това в конзола разбира се ..... няма начин да няма такава - линукс е все пак :)

Потребителски аватар
caveman
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN
Контакти:

Мнениеот caveman » Съб 28 апр 2007 11:15

Напълно подкрепям мнението на juve настроен слак наистина не спира преди 6 месеца го качих на едно рутерче и до момента нямам никакви грижи даже забреавих за съществуването на тази машинка само ме притеснява up time-а като стигне 999999 дни какво ще го правя :lol:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Съб 28 апр 2007 11:21

стигне 999999 дни какво ще го правя Laughing

аааааааа...това е чудовищен проблем !!! а бе я сложи новото творение на Били ..... никога няма да стигнеш този проблем ..... :D :D

Потребителски аватар
WrC
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WrC » Съб 28 апр 2007 11:55

п.с А бе колега,няма ли при вас нещо като да се логнеш като root, да пляснеш едно adduser и после да подкараш всичко по подразбиране и да си дръпнеш личните файлове ..... всичкото това в конзола разбира се ..... няма начин да няма такава - линукс е все пак И така root@ubuntu:~#adduser
,adduser:Only one or two names allowed.
,root@ubuntu:~# _......?Но, това не е важно защото всичо съм копирал mhihi (имам опит от предишни експерименти :D )Помагаите за слак че,ме заинтригувахте а пък и без това работата върви на формат :oops:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Съб 28 апр 2007 12:19

)Помагаите за слак че,ме заинтригувахте а пък и без това работата върви на формат Embarassed

Чакай сега , колега. То така не може да я караш . Вярно е, че аз самия преинсталирах 3 пъти слака, защото бях зелен , ама това стана за 4 дена откакто пуснах линукс на моето ПС.... Искам едно да ти кажа : Ако свиваш знамената бързо и без борба , слака не е за тебе ! Слака е измислен да върви без Х сървър, за него му е все тая , ама Убунтото , доколкото знам , е силно зависимо от графичната среда. Инструментите , с които разполага слака не е задължително да имат същото действие, в убунто, да не говорим , че по вероятно даже не съществуват за него.... както вече казах, всичко в слак може да се настрои с ровене из rc.file но за Убунто...хм.... самия начин , по който реагира системата ти показва разлики значими ..adduser ще ми дава акъл колко имена ....... как не ! Та тайната ми мисъл е : иди в специализираните за линукс форуми , има и такъв мисля в kaldata - там се бяха събрали доста "зулуси " .... и питай ....най - вече се пази от омразната реплика rtfm че е кофти :)
успех :)

Потребителски аватар
WrC
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WrC » Съб 28 апр 2007 12:36

Отиде сега седмица поне борба на невежеството с новите технологии :dummy: и винаги в най неподходящия момент!Още едно доказателство че, Мърфи не спи :xaxaxa

Върни се в “ОФФ-Топик - други”