Газ , дърва или ток

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Вто 01 май 2007 14:10

KOKO ГЕОРГИЕВ написа:
mely написа: Разликата м/у цената и преди 2 г е 100лв за 1000 куб.м а и защо битовете абонати плащат с 250 лв на 1000куб.м по скъпо от малки фирми за една и съща газ.Абе писна ми от монополисти :horror: :laser

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ

Аз съм на газ от лятото на 2005 г., апаратамента е голям (130 кв) и освен това е краен. Разликата между ток и газ е поне 2 пъти. Есента правих пълна топлоизолация плюс смених част от дограмата и ефекта беше още по-невероятен. Разбира се и зимата беше топла, но съдя по м.декември 2006, който по данни на метеоролозите е бил по-студен от декември 2005 г. :wink:
Инвестицията за газ сега е доста по-голяма от моята, защото тръбите са медни, а медта е поскъпнала яко на световните борси.
Трябва да направиш един нелек компромис при избора си.
Относно разликата в цените и аз съм го задавал този вапрос, но смислен отговор няма. Не забравяй, че лицето Сашо Дончев, чиято собственост са почти всичките градски газопреносни мрежи е достатъчно недосегаем. :roll: :roll:
Прав е колегата.Медта е доста скъпа и цените се менят ежедневно.Котела и той е доста скъп.Въобще инвестицията в газова инсталация е доста голяма.....

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Вто 01 май 2007 14:35

Аз в София съм с всичко изброено до сега, ма понеже имаше проблеми та затова....

Има 2 климатика, 1 камина на дърва с риза (но не топли водата) отскоро централно газ!

Ако изолацията ти е скапана, не правиш нищо! Нив остъклихме балконите, изолирахме северните стени с поли-уретан!

Държим темп около 20-22 градуса зимата, апартамента е 144 кв. (2 стаи, хол и кухня)

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Вто 01 май 2007 18:00

reinhard написа:Прав е колегата.Медта е доста скъпа и цените се менят ежедневно.Котела и той е доста скъп.Въобще инвестицията в газова инсталация е доста голяма.....

По мои (груби) сметки парно със газов котел и прекарване на газ ще му глътне около 12000-13000 лв. като го смятам със 120 глидера и отоплителна мощност 17kW при 60* Т на водата (глидер на квадратен метър). Инвестицията ти за отопление с камина със водна риза ще е с около 4000-5000лв. по-евтино парите които ще харчиш на отоплителен сезон ще са горе долу едни и същи но със камината си е хамалогия. От тук на татък решаваш ти но имаи предвид че за това жилище ще ти трябва около 17-18kW топлинна мощност не е лошо да се преоразмери малко системата за да имаш запас от мощност но не повече от 20% така че максимум котле или камина 20kW. Другото нещо е че тези сметки са за не санирано жилище ( без ефективна дограма и без топло изолация ) ако жилището е санирано ще ти трябва с 25% по мака мощност или около или около 14-15kW

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Вто 01 май 2007 21:04

Amorphiss написа:за отопление с камина със водна риза ще е с около 4000-5000лв.

кви са тия цифри не плаши колегата и аз съм 120 кв,пецата ми е 13 лт водна риза ,незнам колко киловата, но топля и бойлер.Моята инсталация е 4 тънки ламаринени радиатора и 1 бойлер, сам си я направих/може би от там съм спестил/ но ми излезе около1000 лв.Пецата 200-250 + помпа 120, тръби около 150 ,бойлер 200, останалото радиатори .И от алуминий да са пак не може да стане 5000!

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Вто 01 май 2007 21:58

а някой да знае нещо за някаква алтернатива за отопление на котел, но вместо дърва с костилки???

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Вто 01 май 2007 22:23

Пелетен котел

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Вто 01 май 2007 22:30

...........

Последна промяна от tyo на Вто 29 май 2007 19:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Gesha_GTI
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Gesha_GTI » Вто 01 май 2007 22:36

Колега ако си мислил варянт за подово отпиши го много е скъпо. Братчедката се отопляват с климатик ама само в една стая постоянно затваряш вратите на стаите да не бяга топлото,виж ако във сяка стая сложиш климатик ще е хубаво но незнам как ще ти се отрази на джоба :lol: С газ в къщи не сме се отоплявали и немога да кажа нищо. Мен ако питаш правиш едно парно и забравяш кеф ти дърва кеф ти въглища,в къщи сме така с парно вече няколко години иначе преди това пробвахме на нафта,после със сумати печки ни парното е много удачен варянт :wink: Успех

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Вто 01 май 2007 22:42

reinhard написа:Пелетен котел

колега, тва по моя въпрос ли е?
ако може повече инфо, къде може да се види - сайт или представителство на някаква фирма, че на мен ми дадоха някакъв телефон, но никой не ми отговаря...

snooperchi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snooperchi » Сря 02 май 2007 0:46

musura написа:
snooperchi написа:Преди година може би две бяхме на ток за две стай 300лв..

Нещо ви е кофти или изолацията или утоплителните уреди, защото за 2 стаи, както казваш 280 лева на газ е супер скъпо или пък 300 лева на ток.
Не не колега... :) не ме разбра то по-скоро аз не се изразих де.. значи 300 лв за две стай преди на ТОК, а сега към 280лв в ебаси бахъра цял апартамент .. изолацията ни е добре тя :) външна пълна изолация + пвц дограми :) нема проблем в тва.. аз без да пускам парното зимата на - температури държи +10-11 градуса ...:) въпроса беше,че преди за две стай ( на ток ) плащахме .... ено почти 300лв.. за тап и стар маслен радиатор.. а сега Топло навсякъде + баня ...+ топла вода и .. плюс това нещо,че не се трепим да носим дърва.. особедно като сме на 7-ми етаж в блок ( че то къща няма как да е ) :lol: :lol:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 02 май 2007 8:45

snooperchi написа: ( на ток ) плащахме .... ено почти 300лв.. за тап и стар маслен радиатор..

и аз това имах предвид - масления радиатор харчи ток точно като за 3 хубави климатика :idea:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 02 май 2007 9:00

Колега, гледам си от Ст.Загора
обърни се към фирма Унитерм 042/627691 ул. Майор Кавалджиев 79
и най добрата ти инвестиция е на газ, колкото и да не ти се иска сметките това показват на този етап

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Сря 02 май 2007 9:12

vladtod® написа:
Amorphiss написа:за отопление с камина със водна риза ще е с около 4000-5000лв.

кви са тия цифри не плаши колегата и аз съм 120 кв,пецата ми е 13 лт водна риза ,незнам колко киловата, но топля и бойлер.Моята инсталация е 4 тънки ламаринени радиатора и 1 бойлер, сам си я направих/може би от там съм спестил/ но ми излезе около1000 лв.Пецата 200-250 + помпа 120, тръби около 150 ,бойлер 200, останалото радиатори .И от алуминий да са пак не може да стане 5000!
Извиняваи колега изглежда не съм се изразил правилно това е максималната сума която може да му глътне едно отопление като имаи на предвид че в сметката съм заложил 120 алуминиеви глидера на цена 17лв. парчето излизат около 2000лв. след това идва въпроса за котлето и тръбната развивка , помпената група и тя е константна около 350-400лв. ( добре е да има диференциален датчик защото ще повиши доста ефективността на системата) иначе съм съгласен че ако си правиш ти системата със подръчни материали каминка със водна риза и т.н.ще излезе около 1500-2000лв. но има и един друг варянт че е добре човек да се подготви за най-лошото и след това да търси защото избора на правилния тип отопление е свързан със много компромиси а и вариантите в момента са страшно много , това го казвам от гледна точка на практиката защото се занимавам точно със това и имам поглед върху цени и продукти но все пак търсене му е майката :) Иначе нямам нищо на против да направя една количествено качествена сметка за различните варянти на отопление а също така и от къде кое колко ще струва на maistora_1 а и кое отокление е по ефективно и със колко само да ми драсне едно ЛС и да остави някакви координати а и не само на него които има някакво питане нямам нищо против да помогна !

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Сря 02 май 2007 10:34

Избора на един мой приятел - 4 бр. истински нискотемпературни инвертори Фуджитсу-Дженерал - 2-ра употреба /12-ки, 110 волтови, с трафове/ - 1900 лв. /с отстъпката/ с монтаж и 3 год. гаранция. Дограмата му е Рехау с К-съкло и има външна изолация, изолация на пода /перлит - от преди години/ и на тавана /фибран 2 см. и гипсокартон - на посл. етаж е :cry: /. Миналата зима /имаше студ!/ най-високата му сметка за ток беше 250 лв., с 2 малки деца е и у тях е "баня".

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Сря 02 май 2007 11:11

Amorphiss написа:
reinhard написа:Прав е колегата.Медта е доста скъпа и цените се менят ежедневно.Котела и той е доста скъп.Въобще инвестицията в газова инсталация е доста голяма.....

По мои (груби) сметки парно със газов котел и прекарване на газ ще му глътне около 12000-13000 лв. като го смятам със 120 глидера и отоплителна мощност 17kW при 60* Т на водата (глидер на квадратен метър). Инвестицията ти за отопление с камина със водна риза ще е с около 4000-5000лв. по-евтино парите които ще харчиш на отоплителен сезон ще са горе долу едни и същи но със камината си е хамалогия. От тук на татък решаваш ти но имаи предвид че за това жилище ще ти трябва около 17-18kW топлинна мощност не е лошо да се преоразмери малко системата за да имаш запас от мощност но не повече от 20% така че максимум котле или камина 20kW. Другото нещо е че тези сметки са за не санирано жилище ( без ефективна дограма и без топло изолация ) ако жилището е санирано ще ти трябва с 25% по мака мощност или около или около 14-15kW

12000-13000 лв не може да му излезе газта освен ако не слага златни тръби и златен котел или ако не газифицира 4-5 етажна къща, и за да не бъда голословен веднага ти го доказвам. Понеже зачекна темата Висман газов Котел Висман Витопенд 100 с мощност от 9.5 до 24 кв 1600 лв с ДДС. Глидери алуминиеви Н 500 не повече от 1500 лв особенно с този брой който си сметнал тръбна разводка за отоплителна инсталация около 500 лв. Медни тръби за газовата инсталация по 20 лв линеен метър и 40 метра да има са 800 лв грубо около 5000 лв ще му излезе цялата работа с газта. По някога е добре като не знае човек да не дава лъжливи мнения.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”