Въпрос: термометър за външната температура
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Ми сравнително вярно поне доколкот съм го сверявал по уличните термометри.Иначе като пусна парното в колата и се впусна по задръстванията качва с 1-2 градуса от излизащото топло от колата.Иначе като се напече то и външния може да го плесне слънцето отвреме на време.На истински силно слънце не съм го пробвал щото го купих есента,ама така или иначе като имам повече време ще преместя датчика някаде другаде ако покзава голяма грешка.
- Petyoffy
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CBBF 2012
gr_kanev написа:Petyoffy,
при теб къде е датчика /сондата/ ? Питам, защото мисля да местя моя от бронята - или мястото му не е подходящо, или при удължаването нещо не е таман /интересно, че отначало работеше, после спря, и сега е по-скоро изключение да покаже външна температура/, и след твоите думи се чудя къде да бъде.
На някой друг случвало ли му се е да му показва вместо число за температурата "L" /при мен най-често това показва за външна температура, вътрешната е ОК, батерията е сменена/ ?
Датчика (сондата) е при пантите на предната врата, точно където го показваш.
"L" ми показва първоначално когато му сменя батерията и след това е ОК! Тези термометри ( от МЕТРО ) не са много читави и често се прецакват. Възможно е да ти показва "L" и при неправилно отчитане на един от датчиците-външен или вътрешен (по-скоро външния), а може и двата. провери дали някъде не е прекъснат кабела на външния.
-
- Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
- Двигател:
- Rabbit_TDI
- Контакти:
Ето при мен как е:
1.
2.
Датчика е сложен в една кухина в згъвката на врата/точно под мястото кадето излиза гумения шлаух с кабелите/.Меренето е сравнително точно-естествено зимно време като се постопли в купето дава отражение,но пък в бронята се мокри и мотора също влияе.Плюса на тва място е че прекарваш кабела под пласмаста под волана/отхлабват се два болта за да пъхнеш кабела при бушоните или направо го набутваш внимателно с отверка и от там към вратата/и във врата без дупчениея пъхания ,разглабяния и т.н.Трябва да се има в предвид и ,че за да мери точно не трябва да се реже кабела на термометъра.Самия термометър е одобен за гледане/то не се и гледа кой знае колко често/и сравнително трудно го достига слънце/е понякога следобед се случва/
1.

2.

Датчика е сложен в една кухина в згъвката на врата/точно под мястото кадето излиза гумения шлаух с кабелите/.Меренето е сравнително точно-естествено зимно време като се постопли в купето дава отражение,но пък в бронята се мокри и мотора също влияе.Плюса на тва място е че прекарваш кабела под пласмаста под волана/отхлабват се два болта за да пъхнеш кабела при бушоните или направо го набутваш внимателно с отверка и от там към вратата/и във врата без дупчениея пъхания ,разглабяния и т.н.Трябва да се има в предвид и ,че за да мери точно не трябва да се реже кабела на термометъра.Самия термометър е одобен за гледане/то не се и гледа кой знае колко често/и сравнително трудно го достига слънце/е понякога следобед се случва/
- Ivo_Dinkov
- Автомобил: Audi Quattro Turbo
- Двигател: BGB
- Контакти:
- blue_shadow
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Andrian_VT написа:Имам въпрос към колегите, които са си сложили такива термометри. Стана ясно, че в началото всички работят нормално, но след време как се държи термометъра? Отчита ли правилно температурата?
Моя е на около половин година и засега се държи. Вярно си е, че подсветката е кофти. И аз като колегата съм сложил датчика в кухината на вратата - близо до пантата - мери идеално така. Просто няма смисъл да го прекарвате до бронята с хиляда километъра жици, пък и там е подложен на по-брутални атмосферни въздействия и е близо до радиатор, двигател и т.н.

- Rabbit_TDI
- Контакти:
- Станислав
- Автомобил:
- Двигател:
Айде и аз да покажа къде съм намерил място на моя термометър, понеже засега не съм видял да се използват тези места.
Външния датчик е от страната на шофьорския халоген, зад 2рата преградка. Според мен мястото там е много сполучливо. Ако не седи на слънце колата дава отклонение до 0,2 - 0,3 градуса. Ако е на слънце и се нагрее предницата стига до 2-3 градуса отклонението. Но като се трягне да се покара малко се оправя.... стига да не се кара с над 120, че пак почва да дава отклонения
Външния датчик е от страната на шофьорския халоген, зад 2рата преградка. Според мен мястото там е много сполучливо. Ако не седи на слънце колата дава отклонение до 0,2 - 0,3 градуса. Ако е на слънце и се нагрее предницата стига до 2-3 градуса отклонението. Но като се трягне да се покара малко се оправя.... стига да не се кара с над 120, че пак почва да дава отклонения

- ceenik
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: BXE
колега Станислав там дето си го сложил е много подходящо място..... но е хубаво да му махнеш задното капаче (поне) и по този начин ще можеш да го вкараш по-навътре .... и така няма да стърчи (ако не ти пречи това)......
иначе аз ако не се лъжа доста колеги го направиха по този начин.... като първо SMEL даде идеята.... да се разреже даже самият датчик, но вече става много играчка.
аз моят също го набутах там, но имаше "шев и кройка"..... и после леко със спрейчето и т.н. и т.н..... даже в единият от постовете бях лепнал снимка.... ама вече я няма.... ще пусна нова!
а за колегата WINNER25 мнението ми за удължаването на кабелчето е ....... ДАВАЙ СМЕЛО!!!
макар, че доста колеги ще кажат, че това ще промени показанията и т.н......... но аз съм правил опити и разлика няма (поне в показанията). Дори сега моят датчик за външна температура е на задният калник (в една кутиика). Така че ако искаш режи и наставяй.... но не прекалявай.....
иначе аз ако не се лъжа доста колеги го направиха по този начин.... като първо SMEL даде идеята.... да се разреже даже самият датчик, но вече става много играчка.
аз моят също го набутах там, но имаше "шев и кройка"..... и после леко със спрейчето и т.н. и т.н..... даже в единият от постовете бях лепнал снимка.... ама вече я няма.... ще пусна нова!

а за колегата WINNER25 мнението ми за удължаването на кабелчето е ....... ДАВАЙ СМЕЛО!!!
макар, че доста колеги ще кажат, че това ще промени показанията и т.н......... но аз съм правил опити и разлика няма (поне в показанията). Дори сега моят датчик за външна температура е на задният калник (в една кутиика). Така че ако искаш режи и наставяй.... но не прекалявай.....

- Ivo_Dinkov
- Автомобил: Audi Quattro Turbo
- Двигател: BGB
- Контакти:
- ceenik
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: BXE
не всички са като на Rabbit_TDI ........ има и от тези дето ти е писал колегата Ivo_Dinkov .... и моят е такъв.... мисля че беше от OMV.. за 12лв.
Но моят съм го преработвал доста.... рязане на пластмасата (лепене на единият и край - то се личи малко на снимката) и схемата... местене на кабелчета и копчета ................. още много.
Идеята ми е за да не се преработва всичко това да се махне просто.... триъгълното капаче отзад (да стане подвижно) за да се прибере по навътре термометъра.

Но моят съм го преработвал доста.... рязане на пластмасата (лепене на единият и край - то се личи малко на снимката) и схемата... местене на кабелчета и копчета ................. още много.
Идеята ми е за да не се преработва всичко това да се махне просто.... триъгълното капаче отзад (да стане подвижно) за да се прибере по навътре термометъра.