такааа... едното РС нещо се скапа. Не иска да boot-ва. Като го boot-на от инсталационен диск, избирам repair previous XP installation, след което ми дава грешка и дотам. Не мога даже chkdsk да пусна. Като избера install XP пак ми дава грешка. Стигам до извода, че нямам write право на С: . Проблема е от преди няколко дни, тогава с безброй рестартирания, на n-тия път тръгна сякаш нищо не се е случвало. Помислих че има някакви проблеми с хибернацията (винаги си държа лаптопите на хибернация, не ги изключвам) и решиш този път да го изключа като нормален комп. Оттогава няма boot-ване!
Ако някой има някаква идея какъв е случая или може да ми препоръча bootable diagnostic tool, който да запиша на диск и с него да се разреши проблема ще съм му много благодарен.

PC проблем
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
малко пояснения да дам - лаптопа си е с restore cds, на които е и XP-то. изобщо не съм се опитвал да форматирам диска, прекалено много ценни неща има на него. Пуснах само install, който ми каза че има някакъв partition с: , но даде грешка че не може да продължи с инсталацията.
За вирусите - последно като работеше вчера Norton нищо не откри, но не можах и да си пусна Scandisk, даде ми някаква грешка.
За вирусите - последно като работеше вчера Norton нищо не откри, но не можах и да си пусна Scandisk, даде ми някаква грешка.
- CellNet ™
- Sheriff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Опитай да пуснеш от друг диск Windows XP,
XP-то ти позвоява да инсталираш и без формат така че споко
може диска да се е скапал и аз имах такъв подобен проблем с един лаптоп и се оказа че диска с който се опитвах да инсталирам Windowsa беше заминал.
А за Нортона винаги съм бил против него по добре го смени с друга Антивирусна
XP-то ти позвоява да инсталираш и без формат така че споко

може диска да се е скапал и аз имах такъв подобен проблем с един лаптоп и се оказа че диска с който се опитвах да инсталирам Windowsa беше заминал.
А за Нортона винаги съм бил против него по добре го смени с друга Антивирусна

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ако харда ти е разделен на дялове може да инсталираш Win на втория дял, след това да си копираш важната информация, накрая форматираш C: и качваш там Win след което можеш да изтриеш Win-а от втория дял.
Ако имаш представа какъв е харда на лаптопа (марката) изгели от сайта на производителя тестваш софтуер и пусни тестовете. Ако ти каже, че харда е за смяна купуваш USB чекмедже и сваляш каквото е останало незасегнато.
Ако имаш представа какъв е харда на лаптопа (марката) изгели от сайта на производителя тестваш софтуер и пусни тестовете. Ако ти каже, че харда е за смяна купуваш USB чекмедже и сваляш каквото е останало незасегнато.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Щом ти вижда партишън C: значи диска физически е разпознат от BIOS-a на комп-а. Най-вероятно е повредена логическата структора на диска - скапана файлова система или нещо подобно. Без триене на партишъна и създаване на нов и след това формат, няма да минеш. Варианта за запазване на информацията ти - в ресет компютърс продават такива USB-IDE Rack - 2.5" - цена около 30-40 лв с ДДС http://www.reset.bg вадиш диска и на друг компютър преточваш каквото се прочете. Може да минеш и без такъв rack, но трябва да имаш кабел-преходник от 2.5" HDD към нормален 3.5" HDD - ако имаш познат в някоя hardware фирма - неможе да нямат такава джаджа.
И най-важното - винаги прави бакъпи - поне на месец-два, че сега може и да спасиш нещо, но ако физически се строши диска (а това е често срещан ефект при дискове над 3 години) - гориш.
П.П. По възможност избягвай да ползваш hibernate на WinXP -супер бъгаво е и създава много ядове от рода на това което ти се е случило, или смени OS-то с нещо по-свястно (WinServer 2003)
П.П.П. В много от случаите когато инсталацията на Windows XP дава грешки, проблема е в RAM-a на компютъра. Намери си от някъде ISO на RAMTEST или подобна програма и си изтествай комп-а. (правиш си boot CD на някой работещ комп. и после тестваш с него).
Може да направиш и същата процедура за HDD-то - виж каква марка е и от сайта на прозиводителя си изтеглящ тестваш софтуер който записваш на boot-cd и пускаш тест-а. Той ще ти каже дали проблема е физически (счупен hdd - неотстраним) или логически (след формат се оправя).
Третия възможен източник на проблема ти е възможна повреда в охлаждането на notebook-a ти - също често серщан дефект - провери дали нормално се включва вентилатора за охлаждане на процесора (може да е замърсен или ако е по-стар комп.-а да е износен)
И най-важното - винаги прави бакъпи - поне на месец-два, че сега може и да спасиш нещо, но ако физически се строши диска (а това е често срещан ефект при дискове над 3 години) - гориш.
П.П. По възможност избягвай да ползваш hibernate на WinXP -супер бъгаво е и създава много ядове от рода на това което ти се е случило, или смени OS-то с нещо по-свястно (WinServer 2003)
П.П.П. В много от случаите когато инсталацията на Windows XP дава грешки, проблема е в RAM-a на компютъра. Намери си от някъде ISO на RAMTEST или подобна програма и си изтествай комп-а. (правиш си boot CD на някой работещ комп. и после тестваш с него).
Може да направиш и същата процедура за HDD-то - виж каква марка е и от сайта на прозиводителя си изтеглящ тестваш софтуер който записваш на boot-cd и пускаш тест-а. Той ще ти каже дали проблема е физически (счупен hdd - неотстраним) или логически (след формат се оправя).
Третия възможен източник на проблема ти е възможна повреда в охлаждането на notebook-a ти - също често серщан дефект - провери дали нормално се включва вентилатора за охлаждане на процесора (може да е замърсен или ако е по-стар комп.-а да е износен)
Върни се в “ОФФ-Топик - други”