PC проблем

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
HF
Автомобил:
Двигател:

PC проблем

Мнениеот HF » Нед 15 май 2005 15:11

такааа... едното РС нещо се скапа. Не иска да boot-ва. Като го boot-на от инсталационен диск, избирам repair previous XP installation, след което ми дава грешка и дотам. Не мога даже chkdsk да пусна. Като избера install XP пак ми дава грешка. Стигам до извода, че нямам write право на С: . Проблема е от преди няколко дни, тогава с безброй рестартирания, на n-тия път тръгна сякаш нищо не се е случвало. Помислих че има някакви проблеми с хибернацията (винаги си държа лаптопите на хибернация, не ги изключвам) и решиш този път да го изключа като нормален комп. Оттогава няма boot-ване!
Ако някой има някаква идея какъв е случая или може да ми препоръча bootable diagnostic tool, който да запиша на диск и с него да се разреши проблема ще съм му много благодарен.

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Нед 15 май 2005 15:15

Според мен имаш вирус, освен ако не си пускал разни почистващи програми :wink:
Можеш да се опиташ да решиш проблема с преинсталиране,
намери си друг диск с XP и му дай да преинсталира Windowsa без формат. :lol:

Потребителски аватар
HF
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот HF » Нед 15 май 2005 15:22

малко пояснения да дам - лаптопа си е с restore cds, на които е и XP-то. изобщо не съм се опитвал да форматирам диска, прекалено много ценни неща има на него. Пуснах само install, който ми каза че има някакъв partition с: , но даде грешка че не може да продължи с инсталацията.
За вирусите - последно като работеше вчера Norton нищо не откри, но не можах и да си пусна Scandisk, даде ми някаква грешка.

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Нед 15 май 2005 15:28

Опитай да пуснеш от друг диск Windows XP,
XP-то ти позвоява да инсталираш и без формат така че споко :wink:
може диска да се е скапал и аз имах такъв подобен проблем с един лаптоп и се оказа че диска с който се опитвах да инсталирам Windowsa беше заминал.
А за Нортона винаги съм бил против него по добре го смени с друга Антивирусна :roll:

Потребителски аватар
HF
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот HF » Нед 15 май 2005 15:32

как да ти обясня... проблема не е в инсталационния диск, преди няколко месеца се наложи пак да го ползвам :?

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Нед 15 май 2005 15:32

Друг вариант изкарваш харда на Лаптопа :lol: и си купуваш елементарно външно чекмедже за 2,5" хард
и го свързваш към друго ПС на USB и след това точиш инфото и пълен формат :wink:

Потребителски аватар
HF
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот HF » Нед 15 май 2005 15:34

CellNet написа:Друг вариант изкарваш харда на Лаптопа :lol: и си купуваш елементарно външно чекмедже за 2,5" хард
и го свързваш към друго ПС на USB и след това точиш инфото и пълен формат :wink:

това вече го обмислях като вариант
в момента тегля Ultimate Boot CD, да видя дали може нещо да се направи по въпроса

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Нед 15 май 2005 15:38

Ами успех тогава,
но според мен с едно ЦД с Windows XP ще се реши проблема. :lol:

Flatmo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Flatmo » Нед 15 май 2005 16:26

Ако харда ти е разделен на дялове може да инсталираш Win на втория дял, след това да си копираш важната информация, накрая форматираш C: и качваш там Win след което можеш да изтриеш Win-а от втория дял.
Ако имаш представа какъв е харда на лаптопа (марката) изгели от сайта на производителя тестваш софтуер и пусни тестовете. Ако ти каже, че харда е за смяна купуваш USB чекмедже и сваляш каквото е останало незасегнато.

Потребителски аватар
HF
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот HF » Нед 15 май 2005 16:30

hdd го знам какъв е и работи. за съжаление всичко ми е на един partition. притеснява ме да не е bios-a.

Lazar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lazar » Нед 15 май 2005 16:39

:( Лошо...както винаги съм казвал - вземи си марков компютър та да се видиш в чудо :No и... "Always make backup!"

Потребителски аватар
HF
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот HF » Нед 15 май 2005 16:43

стигам до извода, че изобщо не разпознава HDD. а в bios няма опция за detect-ване на HDD :?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 15 май 2005 18:26

Щом ти вижда партишън C: значи диска физически е разпознат от BIOS-a на комп-а. Най-вероятно е повредена логическата структора на диска - скапана файлова система или нещо подобно. Без триене на партишъна и създаване на нов и след това формат, няма да минеш. Варианта за запазване на информацията ти - в ресет компютърс продават такива USB-IDE Rack - 2.5" - цена около 30-40 лв с ДДС http://www.reset.bg вадиш диска и на друг компютър преточваш каквото се прочете. Може да минеш и без такъв rack, но трябва да имаш кабел-преходник от 2.5" HDD към нормален 3.5" HDD - ако имаш познат в някоя hardware фирма - неможе да нямат такава джаджа.

И най-важното - винаги прави бакъпи - поне на месец-два, че сега може и да спасиш нещо, но ако физически се строши диска (а това е често срещан ефект при дискове над 3 години) - гориш.

П.П. По възможност избягвай да ползваш hibernate на WinXP -супер бъгаво е и създава много ядове от рода на това което ти се е случило, или смени OS-то с нещо по-свястно (WinServer 2003)

П.П.П. В много от случаите когато инсталацията на Windows XP дава грешки, проблема е в RAM-a на компютъра. Намери си от някъде ISO на RAMTEST или подобна програма и си изтествай комп-а. (правиш си boot CD на някой работещ комп. и после тестваш с него).
Може да направиш и същата процедура за HDD-то - виж каква марка е и от сайта на прозиводителя си изтеглящ тестваш софтуер който записваш на boot-cd и пускаш тест-а. Той ще ти каже дали проблема е физически (счупен hdd - неотстраним) или логически (след формат се оправя).
Третия възможен източник на проблема ти е възможна повреда в охлаждането на notebook-a ти - също често серщан дефект - провери дали нормално се включва вентилатора за охлаждане на процесора (може да е замърсен или ако е по-стар комп.-а да е износен)

Потребителски аватар
HF
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот HF » Нед 15 май 2005 18:40

за back-up - мързела не прощава.
иначе диска си е в гаранция. това за bios-a го казах, защото няколко пъти изобщо не ме попита за парола, а и настройките бяха сменени :dontknow:
иначе явно утре ще взема usb rack и се почва :?

Flatmo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Flatmo » Нед 15 май 2005 19:37

Всъщност каква точно грешка ти дава по време на иснсталация? Ако ти излиза тъмносин екран на който се споменава за наскоро инсталиран хардуер, натискане а F8 и най-отдолу пише някакви адреси и регистри тогава проблема не е в харда а в РАМ паметта или процесора.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”