Реших да споделя с Вас моите наблюдения в сектора светли горива и по-конкретно за дизела.
1. В много теми колегите с гордост казват "аз зареждам само от ОМВ, Шел, Еко". Първо и трите вериги бензиностанции продават горива произведени от рафинерията на Лукойл, така че при равни условия разлика в качеството няма. Лукойл работи само с петрол тип "кисел" добиран в Русия, който поради химичния си състав, при рафиниране дава най-малко дизел в сравнение с другите сортове нефт. Инсталациите са стари и поради остарялата технология на рафиниране в нафтата има 0,05 ППМ сяра, при допустили за Европа максимум 0,02 ППМ. Въпреки това рафинерията продава горивата със сертификат Евро5 което е пълна лъжа и измама. Разбира се има и малко изключения от това което написах:
а)ОМВ внасят дизел от ПЕТРОМ (10 - 15% от общите им продажби), но нямат капацитет за съхранение и използват разтоварища на фирми като ГАЗТРЕЙД или разтоварището в Русе, където хубавата Румънска нафта се смесва с коктейла на Лукойл и си губи качествата.
б) Авто-цистерните на Шел са в повечето случаи от четири клетки и една пета с капацитет 200 литра, в която се слага вносна присадка. При пълнене на цистерната присадката се инжектира постепенно и се смесва. Да но хитрите шофьори на камиона продават или половината или цялата на половин цена на частни бензиностанции. Сицтерната пристига пломбирана на бензиностанцията на Шел, но горивото не е това което трябва да бъде.
2. Новопостроените бензиностанции на ОМВ и Шел (изключвам обекти на франчайзинг, построени преди да се вземат от веригите) имат специални нагреватели в подземните резервоари за дизела и поддържат значително по-висока температура на горивото, отколкото ще бъде тя в резервоара Ви (става въпрос за всички сезони без лятото, защото там логиката е обратна). При разлика от 10 градуса целзий в температурата на горивото , то се свива или разширява с 1% -1,5%. Не е много но все пак те ни го вземат (на 50 литра зареждане половин литър и косур, а каво прави за цяла година)!
3. Мой приятел има две не малки бензиностанции. От няколко месеца ги даде на франчайзинг на Ромпетрол. Горивото при него идва направо от Румъния, запечатано и пломбирано. Разликата в работата на двигателя за един нормален дизел е осезаема, не само на вървене, но и на шум на мотора (наблюденията са върху Голф ТДИ 90 коня и Пасат Б5 АФН на приятеля ми). Еластичността му е друга и мириса на изгорелите газове също.
Както знаете откакто сме в Европейския съюз във Варненска област румънските коли са повече от българските. Всички търсят бензиностанция на Ромпетрол да заредят...и има защо. Един път заредили на различно място не повтарят.
4. Част от останалите фирми дистрибутори на горива със собствени бази и разтоварища имат порочна практика спрамо дизела и го смесват с биодизел (който по-евтин) при пропорции 70 към 30 и дори 60 към 40. Само за справка е Европейския съюз допустимото количество на биодизела в общата маса на горивото не може да бъде повече от 12%.
Моя извод е:
Прецакани сме!
А Вие как мислите? Ако някой има друго полезно инфо да го сподели.

BG нафта. Полезно инфо и малко дискусия по въпроса!
- versace
- Автомобил: Ex Touareg present Mercedes ML
- Двигател: 320 CDI 224 Hp
SMEL написа:отдавна не съм те чувал и се радвам че си тук-а ти ми е..а м...та с туй написаното.
Тука съм, но в последно време съм нямал муза да пиша и само преглеждах темите.
А за написаното...колкото и да е кофти това е само част от истината.
Преди три седмици ходих до Германия с БМВ 535d, 2006 година, което е Евро 5. След София погледанх нарочно аспусите в тях имаше едно като бяла прах, или по-скоро зеленикава...абе като на разтопена пластмаса. Оказа се че е сяра (няма сажди и тръбите са по-чисти от на чисто нова бензинка). След Сърбия това го нямаше...докато не си влязах обратно в БГ и заредих на Петрол!
- versace
Rumen написа:versace, имам към теб два въпроса:
1. Кой (какъв) е източника на информацията? (Моля това да не се третира като поставянето й под съмнение)
2. Само в североизточна България ли (Варна и региона) има бензиностанции на Ромпетрол?
1. Информацията ми е от първа ръка. Част от големите търговци на горива (собственици на фирми) са ми познати, като част от тях близки приятели. От друга страна професият ми дава пряк поглед върху този сегмент на търговията, както и много информация, скрита от широката аудитория (както и върху много други). Бивш директор на пласмента в рафинерията на Лукойл също ми е приятел.
Това което съм написал го наблюдавам детайлно от четири години и не се отнася само за Североизточна България а за цялата страна. Единствена неточност може да имам в определяне на пропорцията при смесване на биодизел и дизел.
2. Тука тепърва започват да набират скорост. Мисля че към Русе също има. Като пътувах за София на самия главен път около Търново най също мярнах една.
Поста ми е по-скоро информативен и нямам намерение да правя антиреклама на никого, ни най-малко да казвам къде е добре да се зарежда, защото така или иначе положението ще си е същото още поне година заради рафинерията - тя е проблема. И пак сами сме си виновни. Когато я приватизираха ТЕКСАКО имаха много добра оферта с американско ноу-хау, но СДС поради финансови и конюктурни причини ни прецакаха и я дадоха на т.н. "братушки".
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Ето ТУК има списък на бензиностанциите на Ромпетрол.
Понеже съм почти за зареждане (не повече от 100км. = ден/два максимум) ще пробвам някоя от Софийските Ромпетрол и ще споделя лични впечатления.
Последна промяна от Rumen на Вто 15 май 2007 14:10, променено общо 2 пъти.
- versace
Geleto написа:А знаете ли турците от къде карат горивото? Щото ако е от Турция е добро! Аз съм зареждал там бензин и съм доволен.
Опет Ай Газ търгуват нафта предимно от Лукойл и малко внос от Румъния. Със сигурност не е от Турция, защото митническите сборове при внос са убийствени (извън Европейския съюз са).
@Rumen чакаме отзиви. Ако не ти представлява трудност изчакай до последния възможен момент да заредиш, когато в резервоара ти има минимум от старата нафта.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
По отношение на Еко Елда, има една, две теми, а също така има и двама души от форума /поне/, които работят там. Аз лично съм доволен от нафтата им.
По отношение на това от къде са им горивата, само ще отбележа, че собствената им рафинерия е в Солун, което е на 300 км от София. Бургас е на 390 км. Много ме съмнява да вземат горива от Лукойл, да не говорим, че по думи на официални техни представители всички горива идват от Гърция, не съм сигурен за газта.
По отношение на това от къде са им горивата, само ще отбележа, че собствената им рафинерия е в Солун, което е на 300 км от София. Бургас е на 390 км. Много ме съмнява да вземат горива от Лукойл, да не говорим, че по думи на официални техни представители всички горива идват от Гърция, не съм сигурен за газта.
Върни се в “Дизелови агрегати”