Как да си направиме "Винтово окачване" - размисли

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
patzo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Как да си направиме "Винтово окачване" - размисли

Мнениеот patzo » Вто 15 май 2007 13:33

Здравейте колеги,

доста време се чудя дали е възможно да се направи така нареченото "Винтово" окачване или още казано регулируемо във височина окачване за кола от:
1 - старо обикновенно за модела окачване,
2 - стругар/фрезист
3 - 2 нови спортни пълнителя
4 - нови къси пружини от някоя фирма която продава такива консумативи

Идеята:
да се изполва тялото на вече изпуснали амортисцори главно заради размерите и захващането, да се изрежат двете "платформички" на които лягат пружините, корпуса на тялото да се мине през стругара и да направи стандартна резба и накрая да се направят няколко гайки (най-вероятно от дураломин - то няма да трябва много) със същата резба

Какво ме притеснява:
може би най-вече това че корпуса на амортисьора ще изтънее много

Тук може би ще кажете, що се занимаваш с глупости а не си купиш..
ми отговора е че за момента нямам пари за такова и имам обикновенно спортно което за момента върши работа, а и както казах по-горе все още е идея!

та.. какво мислите все пак?

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Вто 15 май 2007 13:39

Без да се засягаш мисля да не се занимаваш.Не се знае колко ще бъде стабилно,а все пак това е окачване :roll:

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 15 май 2007 13:44

Същия ефект ще постигнеш с 2 втулки( с резба) под двете "платформички" на които лягат пружините.

Потребителски аватар
Glove
Автомобил: VW Golf MK2 GTI
Двигател: AUM

Мнениеот Glove » Вто 15 май 2007 13:45

Отдавна си мисля по тази тема но, с малко допълнение, за да не изтънеят стените на ботуша( стария амортисьор) да се нахлуси траба и от двете страни да се завари след това да се направи съответната резба върху нея. Следва озработката на гайката, но има проблем намери снимка на отигинално реголеруемо окачване, пружината е друга, прилича на задна, проблема идва с изработката на основата защото е изместена в страни от оста, погледни си твоите да видиш за какво става дума. Това е, и аз го мисля още.

Потребителски аватар
patzo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот patzo » Вто 15 май 2007 13:51

bomber написа:Без да се засягаш мисля да не се занимаваш.Не се знае колко ще бъде стабилно,а все пак това е окачване :roll:

не се засягам, напълно съм съгласен

просто много рядко изпада някое 2ра ръка, то точно тогава все няма да имам пари, а за ново като чели още не съм дорасъл :( пари са си .. :(

Glove написа:....

това с тръбата е идейно , но заварките се чупят при услие каквото има там..
а това с изместването на оста нещо не те разбрах май ...
т.к. пружината на нормалните спортни и не окачвания - пружината е тип "Конус" която не завършва права както е на "винтовото" окаване, затова май ти се струва така..
компенсацията идва вече и от чашката която стой отгоре м/у макферсона и пружината

Потребителски аватар
POLO GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO GTI » Вто 15 май 2007 15:05

Пацо имаш страхотно окачване и според мен колкото и добро да стане регулируемото което искаш да си направиш, твоето ще си остане с пъти по-добро от него...и не си мисли, че ще ти легне по-евтино от оригинално втора употреба. Ако питаш мен щом толкова много искаш винтово, продай твоето, доплати още толкова и си вземи ново винтово, на някоя по-скромна марка :wink:

Потребителски аватар
doktora_gti
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот doktora_gti » Вто 15 май 2007 21:45

:lol: КОЛЕГИ ТОВА КОЕТО мислите е пален........ще направите резбите и гайките,пружини -малки от кьде :?: а после с пьлнителите какво ще правите :shock ,те работат на сьвсем друг режим и хода им е сьвсем друг,ако мислите да купите нормални пьлнители и да ги скьсявате или там нещо..... :lol: -става пьлен смях.Само ще ви останат нервите и разходите.Както е писал колегата преди мен най-добре втора употреба :wink:

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Вто 15 май 2007 22:23

Колега, ако целта ти е просто са свалиш колата с още няколко сантиметра защо просто не сложиш по 1 скоба на пружините и да ги свиеш малко, така и ще падне и ще стане по-твърдо... :wink:

Потребителски аватар
patzo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот patzo » Вто 15 май 2007 22:53

казах и пак ще кажа.. това са само мисли които ми се въртят в главата.. още не съм казал че бих тръгнал да го правя
не е трудно, имам възможноста... просто исках да чуя и други мнения ;)

@doktora_gti .. малките пружини .. има от къде.. вече съм проверил и знам ориентировъчни цени.. и не мисля че са скъпи ~ 30 euro за 180мм височина с диаметър 60-70 мм (не го помня точно) - няма да издавам марките все още докато не съм решил да се пробвам .. но както е тръгнало .. сиг не

Отностно пълнителите... само нови.. КОНИ които продават И пълнители за всякакви марки и модели коли с По високи и ПО ниски диапазони на работа ... вече съм проверил и това в Руди 96

все пак мисля че на много хора им е известно че много от известните марки винтови окачвания ползват палнители на КОНИ, например ФК, Уеитек (виждал съм го с очите си - напълно разглобен амортесьор)

НО както казах вече най-вероятно няма да се занимавам ... очаквам колегите и приятели от ХЕЕД Ауто с цени на ФК амортесьори.. :)

Поне успях да видя какво е мнението на хората.. :)

Върни се в “Направи си сам!”