Цитат от колега/ не съм му записал ника/ от форума на Рено
Целите ли ще ги лакираш или само дефектите. С лак се работи доста по-трудно от колкото с боя. Трабва да се изпръска до блясък. След като позасъхне - това става след около 20-30 мин. - блясъкът изчезва. Напръсква се още веднъж до блясък. След повторното изъхване блясъкът отново намалява, но по-малко от първия път. Изчаква се 3-4 часа и се полира с полир паста със силен натиск и продължително време, така блясъкът се възстановява и става като огледало. Поне аз така го правя. Проблемът при лакирането обаче е, че за да се напръска до блясък е необходимо натрупване на значително количество лак на повърхността, а като се натрупа много лак, той започва да се стича. Особено неприятно е при наклонени или вертикални повърхности - могат да се получат капки - не знам как го правят професионалните бояджии. Иначе за малки участъци, ако са по-хоризонтални, няма проблем. Хубавото на металиковите бои и лака е, че можеш да боядисаш и лакираш само участък и сравнително лесно да прелееш старата боя и лака с новата боя и новия лак без да личи, като спазиш редица процедури. Ако някой бояджия ти каже, че е много трудно, не му вятвай - много е лесно, правил съм го по моята кола и изобщо не личи, е вярно, че е малко пипкава работата, а трябва и голяма точност и търпение, но все пак го правя на моята си кола.
Не знам дали това, което правя е правилно, нито съм го чел някъде, нито някой ми го е показвал, просто от собствен експеримент и боядисване върху собствената си кола, но става перфектно.
Пробвал съм го само за цвят металик.
1. Участъка, който ще се боядисва се изчиства много добре, ако има ръжда, се изшкурва до метал.
2. Матира се и лака около участъка - около 2 см.
3. Ако уччастъка е изшкурен до метал, се напръсква с цинков спрей, като преди това се прави отвор във вестник или друга хартия с големината и формата на участъка, който е изшкурен до метал и се пръска през този отвор, като хартията се държи на разтояние около 1 см. над мястото, за да не останат ръбове. С цинковия спрей трябва да се покрие, целия участък от метал и около 1-2 мм. около него.
4. Прави се още един отвор във друга хартия с формата на участъка, но малко по голям от първия, за да покрие и напръсканото с цинк. По същия начин както в т. 3 се изпръсква с грунд или шприц кит, като се покрива и 1-2 мм. и от вече матирания лак.
5. Ако има някакви неравности се изшлайфа с финна шкурка.
6. След това отново се прови отвор в хартия с формата и големината на участъка малко по-малък от цялата матирана част. Изпръсква се с боя като се оставя около 1 см от матирания участък неизпръскан.
7. Изчасва се да изсъхне напълно боята (около 30 мин до 1 час).
8. Изпръсква се с лак точно по същия начин както и с боя в т. 6, само че отворът в хартията се прави с около 0.5 см. по-голям, за да може да се изпръска с лак целия участък вече покрит с боя и почти цялата част от матирания участък, като се остави не повече от 0.5 мм. матиран участък. Може да се наложи да се изпръска 2-3 пъти с лак, като отделните интервали на пръскане са около 20-30 мин.
9. Изчасва се да изсъхне напълно лакът (поне 4-5 часа).
10. Взима се полир паста и се полира яко новоизпръскания лак и малкия останал участък от матиран стар лак.
Става като огледало и изобщо не си личи къде се преливат. По този начън съм си оправил поне 5-6 дреболийки по боята. Полирането го правих с Turtle Wax за металик, то май не е за полиране, но свърши отлична работа.
Ако има някакви изкривявания по ламарината се работи по същия начин, но след цинка се запълват с кид и се шлайфат.
Не знам колко разбираемо съм го написал, ама е малко сложно да се обясни без да се покаже.