боядисване

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
realityman
Автомобил:
Двигател:

боядисване

Мнениеот realityman » Пон 18 юни 2007 15:10

Здравейте фенове на най-здравата немска машина,
:)
и конкретно по въпроса:
преди време имах инцидент и ожулих голфа близо до задния калник.
Не е сериозен удар обаче има 2 ,3 драскотини и леко си е хлътнало.
Нарочно пуснах темата тук, защото все си мисля, че ще има решение да не се занимавам с майстори и да се набутвам за нещо дребно а да си го направя сам/поне така ми се иска/.
Дайте съвети как да избера боя и какво ще ми е необходимо да го пооправя. ясно, че няма да е като автобояджия като го е пипнал , ама пак ще е по-добре отколкото така.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 18 юни 2007 15:15

за начало дай снимки да видим точно как е полужението :wink:

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Пон 18 юни 2007 17:27

...

Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Нед 23 яну 2011 12:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Re: боядисване

Мнениеот NovobranecGT » Пон 18 юни 2007 21:02

realityman написа:Здравейте фенове на най-здравата немска машина,
:)
и конкретно по въпроса:
преди време имах инцидент и ожулих голфа близо до задния калник.
Не е сериозен удар обаче има 2 ,3 драскотини и леко си е хлътнало.
Нарочно пуснах темата тук, защото все си мисля, че ще има решение да не се занимавам с майстори и да се набутвам за нещо дребно а да си го направя сам/поне така ми се иска/.
Дайте съвети как да избера боя и какво ще ми е необходимо да го пооправя. ясно, че няма да е като автобояджия като го е пипнал , ама пак ще е по-добре отколкото така.

Дай снимки, за звездолета от аватара ли става дума :?:

Потребителски аватар
realityman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот realityman » Пон 18 юни 2007 23:00

ок добре не не е аватара, ама утре ще гледам да постна снимки да видите и да дадете акъл, а междувременно ако може да изброите какво е нужно за боядисване в смисъл с какво да се снабдя
автокит, шкурка и тн... ОК
айде 4ао засега форумци!

Потребителски аватар
realityman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот realityman » Вто 19 юни 2007 15:54

ето снимките:

Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 19 юни 2007 16:16

не барай нищо, карай си така.
ако искаш да махнеш тъмнто.. пробвай с Циф.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 19 юни 2007 18:55

vw_golf_2_Memphis написа:и все пак тенекето :wink: :wink:

ммм дааа тука няма две мнения 8)

Потребителски аватар
victorp
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот victorp » Вто 19 юни 2007 21:28

сам ще ти е трудно да го направиш поне малко трябва да имаш опит а като гледам е и хлътнато :roll:

Потребителски аватар
realityman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот realityman » Вто 19 юни 2007 21:39

засега ще стои така само малко ще го почистя с ЦИФ както вика колегата , а по нататък ще го водя на майстор!

Потребителски аватар
M4r1qn
Автомобил:
Двигател: C5 X7
Контакти:

Мнениеот M4r1qn » Вто 19 юни 2007 21:58

с ЦИФ така хубаво си надрасках лака на боята че сега си затварям очите като минавам от дясната страна на колата :(

Потребителски аватар
vath
Автомобил: Audi
Двигател: AEB quattro
Контакти:

Мнениеот vath » Сря 20 юни 2007 12:00

Цитат от колега/ не съм му записал ника/ от форума на Рено
Целите ли ще ги лакираш или само дефектите. С лак се работи доста по-трудно от колкото с боя. Трабва да се изпръска до блясък. След като позасъхне - това става след около 20-30 мин. - блясъкът изчезва. Напръсква се още веднъж до блясък. След повторното изъхване блясъкът отново намалява, но по-малко от първия път. Изчаква се 3-4 часа и се полира с полир паста със силен натиск и продължително време, така блясъкът се възстановява и става като огледало. Поне аз така го правя. Проблемът при лакирането обаче е, че за да се напръска до блясък е необходимо натрупване на значително количество лак на повърхността, а като се натрупа много лак, той започва да се стича. Особено неприятно е при наклонени или вертикални повърхности - могат да се получат капки - не знам как го правят професионалните бояджии. Иначе за малки участъци, ако са по-хоризонтални, няма проблем. Хубавото на металиковите бои и лака е, че можеш да боядисаш и лакираш само участък и сравнително лесно да прелееш старата боя и лака с новата боя и новия лак без да личи, като спазиш редица процедури. Ако някой бояджия ти каже, че е много трудно, не му вятвай - много е лесно, правил съм го по моята кола и изобщо не личи, е вярно, че е малко пипкава работата, а трябва и голяма точност и търпение, но все пак го правя на моята си кола.
Не знам дали това, което правя е правилно, нито съм го чел някъде, нито някой ми го е показвал, просто от собствен експеримент и боядисване върху собствената си кола, но става перфектно.

Пробвал съм го само за цвят металик.

1. Участъка, който ще се боядисва се изчиства много добре, ако има ръжда, се изшкурва до метал.

2. Матира се и лака около участъка - около 2 см.

3. Ако уччастъка е изшкурен до метал, се напръсква с цинков спрей, като преди това се прави отвор във вестник или друга хартия с големината и формата на участъка, който е изшкурен до метал и се пръска през този отвор, като хартията се държи на разтояние около 1 см. над мястото, за да не останат ръбове. С цинковия спрей трябва да се покрие, целия участък от метал и около 1-2 мм. около него.

4. Прави се още един отвор във друга хартия с формата на участъка, но малко по голям от първия, за да покрие и напръсканото с цинк. По същия начин както в т. 3 се изпръсква с грунд или шприц кит, като се покрива и 1-2 мм. и от вече матирания лак.

5. Ако има някакви неравности се изшлайфа с финна шкурка.

6. След това отново се прови отвор в хартия с формата и големината на участъка малко по-малък от цялата матирана част. Изпръсква се с боя като се оставя около 1 см от матирания участък неизпръскан.

7. Изчасва се да изсъхне напълно боята (около 30 мин до 1 час).

8. Изпръсква се с лак точно по същия начин както и с боя в т. 6, само че отворът в хартията се прави с около 0.5 см. по-голям, за да може да се изпръска с лак целия участък вече покрит с боя и почти цялата част от матирания участък, като се остави не повече от 0.5 мм. матиран участък. Може да се наложи да се изпръска 2-3 пъти с лак, като отделните интервали на пръскане са около 20-30 мин.

9. Изчасва се да изсъхне напълно лакът (поне 4-5 часа).

10. Взима се полир паста и се полира яко новоизпръскания лак и малкия останал участък от матиран стар лак.

Става като огледало и изобщо не си личи къде се преливат. По този начън съм си оправил поне 5-6 дреболийки по боята. Полирането го правих с Turtle Wax за металик, то май не е за полиране, но свърши отлична работа.

Ако има някакви изкривявания по ламарината се работи по същия начин, но след цинка се запълват с кид и се шлайфат.

Не знам колко разбираемо съм го написал, ама е малко сложно да се обясни без да се покаже.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Сря 20 юни 2007 13:20

M4r1qn написа:с ЦИФ така хубаво си надрасках лака на боята че сега си затварям очите като минавам от дясната страна на колата :(

Ако става въпрос за колата от гаража - не се учудвам. ЦИФ-а е само за бяла боя. Даже имаше и тема че може вместо пастиране с циф да се мине колта и после само се измива.

Потребителски аватар
victorp
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот victorp » Сря 20 юни 2007 21:44

за това хората са измислели полирпаста :D

Потребителски аватар
Ronin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ronin » Чет 05 юли 2007 21:50

Как циф бре....тоя циф сваля лака от джантите а какво остава за боята.....аз с циф си чистя джантите и като търкам повечко с четка лака пада и.......цифа е едро за боята на колата

Върни се в “Направи си сам!”