спиране на комфорт модул?
- simon
- Автомобил: Hyundai Tucson
- Двигател:
спиране на комфорт модул?
Един приятел си докара г3 1.8гт(член на форума вече) със повредено дясно ел. стъкло.Сложиха му аларма която управлява стъклата и шибедаха.Алармаджията смени едното реле и и новото го изведе извън кутията с мотора.Сега стъклото работи перфектно,но наобратно копчето нагоре то хуква надолу и обратно.Мислехме да обърнем кабелите на копчето,но пък комфорта го сваля като пусне алармата и пак
Сега според мен или нещо е омотано по релето ама не знам кои кабели да сменя,или да орежа кабелите за комфорта ако може,че са доста в буксата.Идеи приемам всякакви.Жилата са в ред не могат да се объркат.

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Чесно казано, нямам конфотрт модул (то и ел стъкла нямам, де) та не съм много запознат с материята, но така, както го описваш, разменени са кабелчетата при самото реле.
Би трябвало релето да е с превключващ контакт. Преведено-> един общ край, който, ако няма напрежение е включен към дргия извод, а третия е свободен. Когато подадеш напрежение на релето, общия се включва към третия извод, а втория остава свободен.
Може и глуости да говоря, но пробвайте да размените двете крайни кабелчета, дето са около общия край на релето.
Дано да е с прозрачен корпус, че да се ориентирате. Ако не е прозрачен, на самото реле трябва да има нарисувана схемичка с номерация на изводите.
Би трябвало релето да е с превключващ контакт. Преведено-> един общ край, който, ако няма напрежение е включен към дргия извод, а третия е свободен. Когато подадеш напрежение на релето, общия се включва към третия извод, а втория остава свободен.
Може и глуости да говоря, но пробвайте да размените двете крайни кабелчета, дето са около общия край на релето.
Дано да е с прозрачен корпус, че да се ориентирате. Ако не е прозрачен, на самото реле трябва да има нарисувана схемичка с номерация на изводите.
- simon
- Двигател:
На релето си има номера на крачетата,те не са ли еднакви на всички релета ?И аз мисля ,че е опаткано нещо по свързването на релето .Някой има ли схема на свързване с номерата отдолу и евентуално идея кои кабели да разменя.Релето е обикновено като за халогени/едно време съм си слагал на ескорта такива/
- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
Малко помощ и от мен. Понеже стъклата не могат да се управляват директно от бутона (най-вероятно ще нагорят клемите му), се слага товарно реле. То обикновено се управлява от 2 кабела, просто размени управлението на релето и ще стане. Комфорт модула няма нищо общо с това реле което ти е сложил майстора, а ти точно на добавеното трябва да обърнеш управлението.
Успех
Успех

- simon
- Двигател:
От двете копчета работи наобратно стъклото ,което ме навежда на мисълта,че проблема е точно в смененото реле.Намерих схеми на релета ,но не знам кои кабели да разменя.Като имаме време ще се пробвам с мултицета и пожарогасителя да въртя кабели пък ще видим .Ще пиша задължително дали се е оправило.Ако не прави хубав контакт в оригиналната букса пак прави разни мизерии.
- TURL
- Автомобил: Passat
- Двигател: AFN
- Контакти:
Skruji написа:И от двете копчета така ли работи. Имам предвид копчето което ти е на вратата и копчето което ти е на таблото (ако има такова)
и от двете работи наобратно, а има и друг дразнещ проблем но той се отнася за двете леви врати, от време на време, незнам от какво зависи прозорците се свалят и вдигат на стъпки, т.е. натискаш бутона и стъклото слиза 10см. и дотам за да продължи трябва отново да натиснеш, същото е и с вдигането, но това е само понякога

- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
TURL написа:Skruji написа:И от двете копчета така ли работи. Имам предвид копчето което ти е на вратата и копчето което ти е на таблото (ако има такова)
и от двете работи наобратно, а има и друг дразнещ проблем но той се отнася за двете леви врати, от време на време, незнам от какво зависи прозорците се свалят и вдигат на стъпки, т.е. натискаш бутона и стъклото слиза 10см. и дотам за да продължи трябва отново да натиснеш, същото е и с вдигането, но това е само понякога![]()
![]()
Честито това е електрониката на машинките, която ако не се лъжа е с датчик на Хол, не че искам да те плаша, ама скоро май ще трябва да ги сменяш (машинките)

- Mapoka
- Автомобил: 1992 VW Vento
- Двигател: 1.8 ABS
Относно слизането на стъпки на прозорците то си е от електрониката на машинката вътре във вратата. Отвибрациите се "разваля" студената спойка на транзистора (тоя на втората снимка от долната тема) отчитащ дали ел. двигателя се върти или не. Не се поправя трудно просто си надигаш платката от нея страна (не е нужно да я вадиш цялата и да я разкапсоловаш) с поялника си презапояваш трите крачета. Това че е и на двете врати обяснеие нямам, ама слизането на сектори от по няколко см се причинява от това.
Не е лошо да прегледаш и тука http://www.vwclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=23997&highlight=%F1%F2%FA%EA%EB%E0
Не е лошо да прегледаш и тука http://www.vwclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=23997&highlight=%F1%F2%FA%EA%EB%E0
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”