Направи си сам ДИГИТАЛЕН километраж

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Направи си сам ДИГИТАЛЕН километраж

Мнениеот dandan » Вто 03 юли 2007 10:31

Лесно може да си направи всеки цифров километраж и то доста точен. Необходимо е само да се закупи такъв за велосипед (струват 20-ина лева най-евтините) , да се монтира на подходящо място. Самия датчик оставям да си прецените вие къде най-удобно ще се монтира. Лично аз преди време слагах на едно Рено защото не му работеше стрелковия. Датчика го монтирах на една конзолка над вътрешното ляво каре, а самия магнит го стегнах с кабелни превръзки към карето. Остава само да се въведе обиколката на гумата в милиметри. По този начин може в зависимост от модела да се следи средна скорост, дневен километраж, максимална скорост и др. При правилно въведена обиколка на гумата устройството си показва реални километри.
Недостатък при модела който ползвах е че дневния километраж и другите там стойности се нулират при шофиране повече от 10 часа.
Мисля да пробвам да видя дали ще стане и за оборотомер, но това по-късно.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Re: Направи си сам ДИГИТАЛЕН километраж

Мнениеот Vizor » Вто 03 юли 2007 10:50

dandan написа:Лесно може да си направи всеки цифров километраж и то доста точен. Необходимо е само да се закупи такъв за велосипед (струват 20-ина лева най-евтините) , да се монтира на подходящо място. Самия датчик оставям да си прецените вие къде най-удобно ще се монтира. Лично аз преди време слагах на едно Рено защото не му работеше стрелковия. Датчика го монтирах на една конзолка над вътрешното ляво каре, а самия магнит го стегнах с кабелни превръзки към карето. Остава само да се въведе обиколката на гумата в милиметри. По този начин може в зависимост от модела да се следи средна скорост, дневен километраж, максимална скорост и др. При правилно въведена обиколка на гумата устройството си показва реални километри.
Недостатък при модела който ползвах е че дневния километраж и другите там стойности се нулират при шофиране повече от 10 часа.
Мисля да пробвам да видя дали ще стане и за оборотомер, но това по-късно.

А колко си сигурен че е бил точен километража ? изобщо знаеш ли как се наглася такъв? въвежда се големината на гумите (имаше някаква мижава формулка за числото което се въвежда) и попринцип магнита се монтира на точното място (компчето изчислява по формулата s=vt така че трябва да знае точно колко път е изминал ако ме разбираш..) + това неможе да изчисли повече от 100 километра в час до колкото съм си играл с такива неща

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Вто 03 юли 2007 11:13

изобщо знаеш ли как се наглася такъв? въвежда се големината на гумите (имаше някаква мижава формулка за числото което се въвежда)

Мижавата формулка в крайна сметка пресмята обиколката на гумата. Затова съм писал "обиколка". По-точно е да се измери направо обиколката с някаква връвчица и после с рулетката.
попринцип магнита се монтира на точното място

магнита няма точно място стига да се направи така че да не пропуска импулс, т.е. на всеки оборот на гумата да има импулс на датчика. От там нататък машинката си знае работата.
това неможе да изчисли повече от 100 километра в час до колкото съм си играл с такива неща

Този който аз ползвах работеше до 200 км/ч, което е достатъчно мисля:)
Относно точноста съм го ползвал за измерване и на дебит заедно с лабораторни уреди, и показанията им бяха едни и същи. Но при наличие на еталонен генератор много лесно може и това да се провери, но не мисля че е повече от 1%разликата, което си е точно.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 03 юли 2007 11:47

dandan написа:...

аа.. няма значение къде е магнита така ли ? а има значение цолажа на гумата ? :) е ако сложа магнита с 10 сантиметра по надолу на спицата (където попринцип се монтират?) ?

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Вто 03 юли 2007 12:02

аа.. няма значение къде е магнита така ли ? а има значение цолажа на гумата ? е ако сложа магнита с 10 сантиметра по надолу на спицата (където попринцип се монтират?) ?

Колега, явно не можеш да схванеш принципа на работа на машинката. Специално за теб ще се опитам да обясня:
Обиколката на гумата се въвежда вътре в устройството за да може да пресметне изминатия път за определен интервал от време. Т.к. ако гумата има обиколка условно 1 метър и се е завъртяла за 1 секунда 10 пъти( това го казва датчика независимо дали е на 10 см от центъра на оста или на 1 метър) , до тук за 1 сек. сме изчислили че е изминато разстояние от 10 метра а сега ако можеш сметни си го сам на колко отговаря тая скорост 10 м/с.= ХХ км/ч
Ако не можеш пак ще помагаме.:)

pipi_to
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pipi_to » Вто 03 юли 2007 12:03

То датчикът отмерва оборотите, които прави гумата за единица време (а не скоростта, с която минава магнитът покрай датчика), което премахва значението на това къде е поставен магнитът.
Както и цолажът не е от значение, а обиколката на гумата.

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Вто 03 юли 2007 12:04

А как ще се впише в интериора на таблото този километраж? Освен това тои е голям доло горе колкото електронен часовник, и човек доста трябва да се взира в цифрите, което допълнително те разсеива. Освен това не мисля че на ниски скорости с един датчик този скоростомер ще отчита вярно - km/h.

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Вто 03 юли 2007 12:17

А как ще се впише в интериора на таблото този километраж? Освен това тои е голям доло горе колкото електронен часовник, и човек доста трябва да се взира в цифрите, което допълнително те разсеива. Освен това не мисля че на ниски скорости с един датчик този скоростомер ще отчита вярно - km/h.

За интериора не знам, все пак е въпрос на личен избор, иначе цифрите са достатъчно големи и се виждат. Това е компромисен вариант и не е нужно да се следи постоянно а само да се ориентираме с колко ни "лъже" стрелката.
А иначе точноста ви уверявам че е добра и при ниските скорости, все пак започва да отчита от 4 км/ч. Всъщност принципа му на работа се различава от описания по-горе за да може да работи в ниския диапазон, но е по-сложен за обяснение. Само ще отметна че при ниски скорости е възможно да се измерва интервала м/у два импулса на датчика и от там по сметки пак да се стигне до скороста но не ме карайте да обяснявам:)
Преди малко изчислих, че гума по-висока или по-ниска с 2 см (в диаметър) оказва грешка при отчитането от 3% при класическия километраж а тук има възможност да се коригира при всяка смяна на гумите ни.

Последна промяна от dandan на Вто 03 юли 2007 13:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Yonata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Yonata » Вто 03 юли 2007 12:56

Браво, ИДЕЯТА е добра !!! :P :lol: :twisted:

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Вто 03 юли 2007 17:20

И аз мисля, че става. Изобщо не е сложна тази работа стига да му се занимава малко на човек :077:

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Чет 05 юли 2007 7:46

Наистина идеята е добра!Браво Колега :wink:

Bobby_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobby_ » Чет 05 юли 2007 14:48

откъде да си купя нещо такова и да взема да пробвам?
пък впечатленията после.....

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 05 юли 2007 14:54

Там дето продават велосипеди. :-)

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пон 09 юли 2007 18:38

Vizor написа:
dandan написа:...

аа.. няма значение къде е магнита така ли ? а има значение цолажа на гумата ? :) е ако сложа магнита с 10 сантиметра по надолу на спицата (където попринцип се монтират?) ?
няма значени къде на спицата ще го сложиш :idea: това е импулс , най-близо до шината и най-близо до главината оборотите са едни и същи иначе ще се покъсат спиците :D
Идеята за километража е добра, аз съм слагал на две коли с неработещи километражи, проблема е в това ще е малък километража и не се вижда добре, през деня се осветява и още по-зле, през нощта пък хич не се вижда. Скорост мерят и до 1000км/час зависи от компютърчето де, аз съм слагал на бормашина 5 магнитчета и отчиташе малко над 400 километра в час :lol:

Потребителски аватар
mironti
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mironti » Пон 09 юли 2007 20:00

това е доста интересно,когато някой си сложи нека пише какво се е получило :wink:

Върни се в “Направи си сам!”