Лесно може да си направи всеки цифров километраж и то доста точен. Необходимо е само да се закупи такъв за велосипед (струват 20-ина лева най-евтините) , да се монтира на подходящо място. Самия датчик оставям да си прецените вие къде най-удобно ще се монтира. Лично аз преди време слагах на едно Рено защото не му работеше стрелковия. Датчика го монтирах на една конзолка над вътрешното ляво каре, а самия магнит го стегнах с кабелни превръзки към карето. Остава само да се въведе обиколката на гумата в милиметри. По този начин може в зависимост от модела да се следи средна скорост, дневен километраж, максимална скорост и др. При правилно въведена обиколка на гумата устройството си показва реални километри.
Недостатък при модела който ползвах е че дневния километраж и другите там стойности се нулират при шофиране повече от 10 часа.
Мисля да пробвам да видя дали ще стане и за оборотомер, но това по-късно.
Направи си сам ДИГИТАЛЕН километраж
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Vizor
- Изгубена душа
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Контакти:
Re: Направи си сам ДИГИТАЛЕН километраж
dandan написа:Лесно може да си направи всеки цифров километраж и то доста точен. Необходимо е само да се закупи такъв за велосипед (струват 20-ина лева най-евтините) , да се монтира на подходящо място. Самия датчик оставям да си прецените вие къде най-удобно ще се монтира. Лично аз преди време слагах на едно Рено защото не му работеше стрелковия. Датчика го монтирах на една конзолка над вътрешното ляво каре, а самия магнит го стегнах с кабелни превръзки към карето. Остава само да се въведе обиколката на гумата в милиметри. По този начин може в зависимост от модела да се следи средна скорост, дневен километраж, максимална скорост и др. При правилно въведена обиколка на гумата устройството си показва реални километри.
Недостатък при модела който ползвах е че дневния километраж и другите там стойности се нулират при шофиране повече от 10 часа.
Мисля да пробвам да видя дали ще стане и за оборотомер, но това по-късно.
А колко си сигурен че е бил точен километража ? изобщо знаеш ли как се наглася такъв? въвежда се големината на гумите (имаше някаква мижава формулка за числото което се въвежда) и попринцип магнита се монтира на точното място (компчето изчислява по формулата s=vt така че трябва да знае точно колко път е изминал ако ме разбираш..) + това неможе да изчисли повече от 100 километра в час до колкото съм си играл с такива неща
- dandan
- Автомобил: Passat B5-5
- Двигател: AHA 2003
изобщо знаеш ли как се наглася такъв? въвежда се големината на гумите (имаше някаква мижава формулка за числото което се въвежда)
Мижавата формулка в крайна сметка пресмята обиколката на гумата. Затова съм писал "обиколка". По-точно е да се измери направо обиколката с някаква връвчица и после с рулетката.
попринцип магнита се монтира на точното място
магнита няма точно място стига да се направи така че да не пропуска импулс, т.е. на всеки оборот на гумата да има импулс на датчика. От там нататък машинката си знае работата.
това неможе да изчисли повече от 100 километра в час до колкото съм си играл с такива неща
Този който аз ползвах работеше до 200 км/ч, което е достатъчно мисля:)
Относно точноста съм го ползвал за измерване и на дебит заедно с лабораторни уреди, и показанията им бяха едни и същи. Но при наличие на еталонен генератор много лесно може и това да се провери, но не мисля че е повече от 1%разликата, което си е точно.
- dandan
аа.. няма значение къде е магнита така ли ? а има значение цолажа на гумата ? е ако сложа магнита с 10 сантиметра по надолу на спицата (където попринцип се монтират?) ?
Колега, явно не можеш да схванеш принципа на работа на машинката. Специално за теб ще се опитам да обясня:
Обиколката на гумата се въвежда вътре в устройството за да може да пресметне изминатия път за определен интервал от време. Т.к. ако гумата има обиколка условно 1 метър и се е завъртяла за 1 секунда 10 пъти( това го казва датчика независимо дали е на 10 см от центъра на оста или на 1 метър) , до тук за 1 сек. сме изчислили че е изминато разстояние от 10 метра а сега ако можеш сметни си го сам на колко отговаря тая скорост 10 м/с.= ХХ км/ч
Ако не можеш пак ще помагаме.

- dandan
А как ще се впише в интериора на таблото този километраж? Освен това тои е голям доло горе колкото електронен часовник, и човек доста трябва да се взира в цифрите, което допълнително те разсеива. Освен това не мисля че на ниски скорости с един датчик този скоростомер ще отчита вярно - km/h.
За интериора не знам, все пак е въпрос на личен избор, иначе цифрите са достатъчно големи и се виждат. Това е компромисен вариант и не е нужно да се следи постоянно а само да се ориентираме с колко ни "лъже" стрелката.
А иначе точноста ви уверявам че е добра и при ниските скорости, все пак започва да отчита от 4 км/ч. Всъщност принципа му на работа се различава от описания по-горе за да може да работи в ниския диапазон, но е по-сложен за обяснение. Само ще отметна че при ниски скорости е възможно да се измерва интервала м/у два импулса на датчика и от там по сметки пак да се стигне до скороста но не ме карайте да обяснявам:)
Преди малко изчислих, че гума по-висока или по-ниска с 2 см (в диаметър) оказва грешка при отчитането от 3% при класическия километраж а тук има възможност да се коригира при всяка смяна на гумите ни.
Последна промяна от dandan на Вто 03 юли 2007 13:06, променено общо 1 път.
няма значени къде на спицата ще го сложишVizor написа:dandan написа:...
аа.. няма значение къде е магнита така ли ? а има значение цолажа на гумата ?е ако сложа магнита с 10 сантиметра по надолу на спицата (където попринцип се монтират?) ?

Идеята за километража е добра, аз съм слагал на две коли с неработещи километражи, проблема е в това ще е малък километража и не се вижда добре, през деня се осветява и още по-зле, през нощта пък хич не се вижда. Скорост мерят и до 1000км/час зависи от компютърчето де, аз съм слагал на бормашина 5 магнитчета и отчиташе малко над 400 километра в час