Реглаж на скорости? - Решено!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Реглаж на скорости? - Решено!

Мнениеот B4/101 » Съб 07 юли 2007 12:48

Колата е Пасат 95/АЕК двигател. Смених комплект съединител и от тогава 1-ва включва много трудно, с голямо усилие. Преди това влизаше с лекота, а сега трябва да я ръчкаш здраво. Не мога да разбера каква връзка има новия съединител със смяната на скорости, но фактът си е факт. Въпросът ми към всички е, къде мога да намеря упътване за реглаж на жилата на скоростите? Поне за друго не се сещам.

благодаря.
====================================
РЕШЕНИЕ

Реглажа наистина става от страната на скоростната кутия. Елемента към който горното от двете жила за превключване на скоростите се присъединява към механизма за превкл. на скоростите на ск. кутия е подвижен. Охлабва се една гайка откъм двигателя и края на жилото може да се движи +/-10мм. С 2-3 проби намерих идеалното положение (при мен положението е в средата на канала за раглаж). Сега скоростите си влизат както преди, без усилие.

Последна промяна от B4/101 на Нед 08 юли 2007 19:47, променено общо 1 път.

orlinlakov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlinlakov » Съб 07 юли 2007 15:34

Колега ами аз също имам подобен проблем съединител не съм сменял но това със жилата ..... :? Да не би случайно да са разместили нещо при слагането лоста който отива към скоростите защото не може със стария съединител да е било ок а сега с новия да не иска просто няма никва логика в това провери си този лост който отива към скоростите според мен проблема ти е там

orlinlakov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlinlakov » Съб 07 юли 2007 16:14

А колега не разбрах само проблема с включването само при първа скорост ли се получава или го има и при останалите скорости.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 07 юли 2007 16:27

Не зная как е на Пасат-ора,с жила или лостове,но няма значение - надигни кожения маншон на скоростния лост,отдолу трябва да има пластмасова топка - ексцентрик и чрез нея се регулира положението на лоста.Трябва да се отвие леко един болт - с инбус е.Поне на Голфсвагена е така,предполагам и на Пасат-ора е по същия начин.

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Съб 07 юли 2007 19:33

Колега orlinlakov след смяната на съединителя 1ва влиза най-трудно, но и 2ра се замисля. Сякаш на лоста не му стига ход наляво при включване на 1ва и 2ра скорост.
andro_ утре ще пробвам съвета ти и се надявам на успех.

за сега благодаря, ще пиша какъв е резултата.

aspetkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aspetkov » Нед 08 юли 2007 11:32

Колега при мен се получи същото след смяна на съединителя - първа започна много трудно да влиза. Регулираха ми го за минута - отваряш капака на двигателя и над скоростната кутия има един механизъм където влизат жилата. Майстора ми каза да включа на първа, а той гледаше механизма и след това разви една гайка и регулира от този механизъм първа скорост и втора скорост да не трябва да се дърпат много наляво.

Потребителски аватар
cerosina
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот cerosina » Нед 08 юли 2007 12:22

Най вероятно не са ти наместени жилата добре.
Според мен не пипай нищо в купето ( там маншона под лоста и прочее ), щото малко вероятно е майсторите които са ти сменяли съединителя да са влизали в купето.
Отваряш двигателя, виждаш къде свършват жилата , има две гайки с ключ 13 се развиват, по една на жило. Разхлабваш ги леко, така че да могат да се мърдат жилата.
Влизаш в купето и размъдваш лоста на неутрална, леко наляво, надясно, нагоре и надолу , така че жилата да си заемат естественото положение.
Затягаш гайките.
Дано се оправи.
Имаше някаква процедура за центровка на жилата, и се правеше от купето , както каза колегата по горе, обаче изисква спец. инструмент и по добре да не пипаш. При мен не влизаше хубаво втора след смяна на тампон на двигателя и след горните действия се пооправиха нещата.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 08 юли 2007 15:52

Мога да дам мнение за В3 ама предполагам е аналогично - използва се специална джаджа (има я на снимка в ръководството) и с нея се прави ама как точно не е обяснено много подробно.Според снимковия материал се поставя някак отпред върху вилката,където се закачат жилата (за скоростите не откъм лоста) ама не ми стана ясно много много по-натам как се процедира.
Иначе и аз го имам същия проблем от доста време и уж ги глася и т.н ама не се справям много добре.
Успех!

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 08 юли 2007 16:43

Върху скоростната кутия на вилката на едното жило има един черен пластмасов детайл.Възможно е да се е изхабил прекомерно от трието и да прави проблеми с включването на скоростите!

orlinlakov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlinlakov » Нед 08 юли 2007 18:12

Значи колега както ги описваш нещата хората монтирали кутията не са монтирали механизма правилно. При мен бяха разместили джаджите та не искаше да включва задна така, че те съветвам да идеш при майсторите направили "интервенцията" и да оправят грешката си успех!

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 08 юли 2007 21:13

Аз мойто го местих многократно ама не се позиционира добре за да включва както трябва.Явно при мен си има и вътрешен проблем а не е само от жилата.
Успех!

Върни се в “Passat”