Проблем с капацитета на хард диска !

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 18 юли 2007 22:58

musura написа:
The_Machine написа:System Hybernation също заема двойно размера на РАМ паметта...

Заема размера на RAM-a :idea: И се изключва от control panel -> Power Options

Колегите които предлагат да се действа с partition magic - просто няма идея от това - диска е 1 партишън целия, има 50GB скрити (unknown) файлове и няма как да се раздели пълен диск без да се посере информацията :wink:

Stivi, ти сугрен ли си, че не си пускал някаква програма за backup на диска? (norton ghost, acronis true image и подобни)

Не съм пускал нищо такова освен ако не се е пуснало само :D Все повече си мисля че тези хорица от IBS Shop /оттам е купен/ дето са ми качвали софтуера /лицензиран Win/ може да не са си направили труда да цепнат диска както трябва и тези 50 GB така са си стояли в резерва. Няма да се пробвам с partition magic-а за да не прецакам нещата пък и попрочетох това онова за ползването на тази програма и ми стана ясно че няма как да стане цепенето ако и самия partition magic или някой други програмки са на същия диск а те няма как да не са там . Надявам се все пак да се оправи ситуацията без форматиране и други подобни ексцесий :roll: Като свърша работа /само не знам кога ще е това/ ще пиша за резултата !

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 18 юли 2007 23:20

Най-простия начин, да провериш дали имаш част от диска, който не е в партишън и е свободен е от control panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> тук от ляво избираш "Storage (disk) management (това по памет го пиша, може и да е нещо подобно)" - в основния прозореж ще ти се появят всички харддискове и ЦД устройства. Ще се ориентираш лесно, кръстени са Disk 0 Disk 1 - като при теб ще има само Disk 0 и ще е онагледено от целия диск, колко в момента се използва в дялове (partitions). Ако има свободно място ще може с десен клик на мишката върху него да създадеш нов дял, да го форматираш и да си го ползваш :wink:

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Сря 18 юли 2007 23:26

Без да те упраквам, ама някой неща не са ти ясни, в което няма нищо лошо. обаче и да ти ги обясня/обясним в подробности е доста дълго.

В конкретния случай: Partition Magic може да е на същия диск (но това не е от значение в случая), и естествено, че може да се разцепи диска - стартираш от boot диск, който си направил под виндовс с partition magic, програмата се зарежда под DOS и си цепиш/триеш диска както ти е кеф.

Отделно по въпроса за файловете: System Restore май върви под acoount-a SYSTEM, съответно ти като инсталираш програмката, за която ти писах по-напред: тя върви под твоя account (Стиви да речем че се казва account-a).

----ОТ ТУК
Съответно ти нямаш достъп до папката System Restore, защото до нея има достъп само акаунта SYSTEM. Така че и програмката, която ти показва частите на диска, не може да види какво има на това място...
----ДО ТУК

са моите предположения. Единствено не ми се връзва, че ти го показва unknown. По принцип поне фаиловата система би трябвало да я разпознае.

Друг момент е, че ИБМите, които са в последните 2-3 години на пазара, имат т.нар. Recovery Partition, който по принцип е към 5-8 ГБ в зависимост от модела на лаптопа. Ако обаче твоя лаптоп е бил преинсталиран, преди да попадне в твоите ръце (сиреч още в магазина), и човека дето е праил инсталацията не е внимавал, е възможно да е задал само 20 ГБ да са ти С:, а останалите да са за Recovery Partition-a. Ако това е така, то виндовса тези 50 ГБ ги вижда като unknown, защото

1. те са дефинирани във файловате система като hidden сиреч скрити
2. не съм сигурен, но мисля че такъв дял е и форматиран малко по странно, така че виндовса се бърка и не може конретно да каже какво има там.

Ето виж при мен как изглежда линк

Това дето съм го оградил в червено е дяла, за които говоря.

P.S. Тва на линка е точно мястото, за което аз вече 2 пъти ти пиша, а и Мусура току-що го спомена, а ти нито веднъж не каза нищо конкретно. Направи един скрииншот и дай да видим при тебе как изглежда тоя прозорец

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 19 юли 2007 8:13

Ето го скрийна ,но май не се вижда много добре ! Изображение

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Чет 19 юли 2007 8:50

Втория вариант от моя пост отпада, сега вече и аз съм твърдо да си провериш систем ристора.

десен клик на My Computer -> Properties -> System Restore -> слагаш тикчето и гледаш пак колко място има свободно.

линк

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 19 юли 2007 8:58

Изключен е рестора-не е от там !

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Чет 19 юли 2007 10:01

Виж сега колега , опитай с Partition Magic нищо не ти коства . Ще се опитам да ти обясня цялата "операция" за да се убедиш че няма да изгубиш НИКАКВА информация ! Значи инсталираш програмата , в нея ще ти се покаже целият размер на харда (този който ползваш в момента и този който е unknown) След като сега около 50 ГБ са ти unknown следователно на тях НЯМА НИЩО , или иначе казано са празни . Празни са по простата причина че до тях си нямал достъп и няма как да си качил нещо :) Чрез програмата тези 50 ГБ ще се отделят като нов дял (partition) и ще могат да се ползват . Работата с програмата не е сложна , и основната й цел , най-просто казано , е да взима СВОБОДНО място от един дял и да го прехвърля на друг , като запазва останалата информация непокътната на стария дял (този от който е взето място )
Ако решиш да ми се довериш , и да опиташ ще се радвам да ти обясня как точно се работи с програмата :wink:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 19 юли 2007 12:14

Ами аз съм я инсталирал и даже пробвах какво ще стане ама ми казва че не мога да създам нов дял там,май няма свободно място или поне не се открива такова Изображение

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Чет 19 юли 2007 12:28

На тебе ти трябва опцията Change Size, а не Create New

Потребителски аватар
asmo
Автомобил: passat variant 3b5
Двигател:

Мнениеот asmo » Чет 19 юли 2007 17:31

Partition Magic

Потребителски аватар
Gesha_GTI
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Gesha_GTI » Пет 20 юли 2007 11:03

Тегли CCleaner(голям е около 2-3мб може и по-малко) инсталваи и стартираи сканира бързо освобождава много място :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 20 юли 2007 12:24

Чудомир написа:На тебе ти трябва опцията Change Size, а не Create New

Абе не ви омръзна да пишете глупости :idea: Как ще промениш размера на пълен до горе дял? Хайде мислете малко преди да пишете!

Ако ще и 10 партишън меджика да пусне, няма да си реши проблема с тях!

На диска има нещо записано или прецакано, но няма да се оправи с партишън меджик :idea:

Колега Stivi, занеси го да го погледнат в някоя фирма и дано да се реши проблема без форматиране :idea:

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Пет 20 юли 2007 13:01

musura написа:Абе не ви омръзна да пишете глупости :idea: Как ще промениш размера на пълен до горе дял? Хайде мислете малко преди да пишете!

Пълен е дяла който се използва , този който е unknown няма как да е пълен , просто защото няма достъп до него :P С partition magic това unknown място се отделя като нов дял , като всичко на дяла използван до момента се запазва :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”