След три трудни години като национален треньор, Христо Стоичков изглежда намери своя път. Сега той е изцяло посветен на новата си любов - втородивизионният Селта. В своето интервю за списание "Max" той е циничен, безкомпромисен и самоуверен. Ицо не пести критиките си към държавата, журналистите и дори към човека, с когото постигна най-забележителния си успех - четвърто място на Световното в САЩ преди седемнайсет години.
"Димитър Пенев е бил нещо във времето. Но нека се уточни един път завинаги какъв е. Достатъчно го уважавам, но трябва да се уточни къде е и с кого е - с ЦСКА, отговорник за националните отбори, треньор, мениджър? С Иван Славков ли е, с Боби Михайлов ли е? Аз мога да му кажа, че нашето поколение никога не го предаде. За разлика от нас, той ни предаде. Нашето поколение ще остане там, където му е мястото", казва Стоичков пред списанието.
На въпрос какво му е отношението към любителите на футболната игра, които твърдят, че той се е провалил като треньор, Христо Стоичков заявява: "Да са живи и здрави... и всеки ден да ядат бъркани яйца".
Камата за пореден път казва, че българските журналисти не са добри. "аз не живея на гърба на нито един журналист. Гледам да си върша работата така, както съм го правил и досега. Винаги ще има критици, така че не обръщам голямо внимание, а и нито един журналист не е дошъл при мен да ми плати сметките било за телефони, или за училището на децата ми. За разлика от испанските журналисти, българските имат ниска култура и може би това е най-хубавото, което им е останало - да живеят в низината и да изплуват, но това едва ли ще стане някога", казва Стоичков.
В заключение Ицо споделя, че работата му като треньор на Селта не е бягство. Според него животът в България не бил за предпочитание. Той изразява и съжаление, че цялата вината за слабите резултати в евроквалификациите е стоварена върху него. "нали някой трябваше да поеме отговорност. Вижте, аз не съм чул някой футболист да носи отговорност. Разбираме от политика, коли, татуировки и сме компетентни във всичко. Ако питаш някого защо е играл слабо той ще ти отговори: "Ами във футбола е така", "Трябваше да стане иначе", второ, трето, пето... Досега не съм чул играч да каже - "Аз съм виновен". Винаги треньорът е виновен", разсъждава живата футболна легенда Стоичков.
Информация: http://sportni.bg