абе с тоя форум ми е малко трудно да си чеша езика ама виж за пръстите става
dj_nako, признавам че музиката в колата не ме интересува особено, стига да мога да позная, кое е парчето, ама все си мисля, че поназнайвам малко от що е то звук и начините за възпроизвеждането му. Относно определението, което ми лепна.... какво да ти кажа, обикновено примитивни хора, с липса на аргументи в защита на собствената си теза прибягват до подобни средства, а гледам и мненията си ми погледнал колко са...
da6o_amvr в никакъв случай въпроса ти не е глупост

глупост ще е да правиш нещо, без да знаеш как и без да питаш. Форума е за да си помагаме. Относно твоя въпрос...дай модел и марка на говорителя или някакви характеристики, за да ти се измисли 1 кутия и да се види, какво може да се постигне с тази, която имаш. За монтажа на говорителя на коя стена... субективен е малко въпроса, общо взето може на която стена си поискаш(казват, че за комби и хечбек трябва да е насочен на зад говорителя и бас рефлекса, ама реална разлика трудно може да се чуе), стига да бес рефлекса да не е "запушен" от седалката или пода на колата и мембраната на говорителя да има къде да движи

, само трябва да се съобразиш с масата на магнитната система на говорителя, защото по нашите пътища може при някоя по-голяма дупка да и ти се случи случка

Говорителя ти не е обърнат наопаки, това си е начин на монтаж, като в случая печелиш от затворения обем, защото няма шаси и магнитана система на вогорителя там, а само мембрана. Относно приказките за охлаждането имах в предвид, че са глупости, защото по тази логика би трябвало всички затворени системи, като им подадеш повечко мощност да горят, а това на практика не се случва. Говорителите горят и от прегряване, но не само от него
П.П. 1 малко уточнение - бас рефлектор като понятие не съществува, правилния термин е бас рефлексен тунел(синоними са бас рефлекс(за краткост), фазоинвертор и др.). Рефлектор мисля че идваше от италианския првод на reflex, но не съм много сигурен.