yossarian написа:Toва е изключително погрешна представа и е в основата на много от неуредиците в България. Вместо всеки да си върши работата както трябва, е нужно да има някой друг който да го контролира, оплаква и пише възражения.
Давам ти пример. Ти си полицай. Всеки ден минаваш по едни и същи дупки и решаваш да сигнализираш на шефа си, че там има дупка и така по каналния ред да се оправи. Сигналът върви отдолу-нагоре. Шефът те поглежда и казва да не го занимаваш с глупости и ти намира 3 пъти повече работа за да нямаш време да се разсейваш с такива еретични мисли. Дали ще отидеш да го бъгваш втори път?
Обаче ако подадеш жалба някъде и вземеш входящ номер, тогава ситуацията е друга. Има го написано черно на бяло и шефа вече го ебе, защото неговия шеф се интересува колко жалби са подадени и колко от тях са приключени. И вече неможе просто да се подмине с лека ръка. Ще се направи нещо и ще се завърти машината...
Във всяко едно предприятие работниците не работят доброволно! НИКОЙ не прави нещо ако няма кой да го контролира и да го санкционира ако не е свършил това, което е поставено като задачи. И 10000 лв. заплата да взима някой ако няма механизъм за контрол - нищо няма да свърши!
По същия начин е и държавата, която може да се разглежда като организация, която се контролира от гражданите. В България никой не му се занимава да упражнява контрол. Няма я нагласата, че някой ще ти помогне за нещо и хората тотално се отказват да се занимават. Ето това трябва да се промени.
Много се отплеснах, но дано си разбрал какво имам предвид.
а по повод:
psstv18rp написа:Ние дето тук изкарваме пари - от нас полза няма. Аз пиша софтуер за дебилните американци ти продаваш някакви боклуци пак за тях - и от двама ни няма никаква полза.

Полза има от тоя дето гледа домати на село, от тия дето поддържат язовир искър и т.н. Ние тука сме си паразити.
Ами като ме няма мене да си купувам домати с американските долари, които получавам на оня на село кой ще му купи доматите? Няма да има и банки, които да му дадат кредит за да си купи трактор и да си развие бизнеса и да отглежда по-големи и повече домати...
Тези пари влизат в България и в крайна сметка всички имат изгода от тях!
П.П. Колега, не съм искал да те обидя!