За и против измиването на двигателя?
- Mephistofel
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
За и против измиването на двигателя?
Понеже чувам различни,че дори и противоположни мнения по темата,вие какво мислите? До каква степен е "вредно" измиването на двигателя (с пароструйка,например) или пък - напротив,няма проблем с подобна манипулация? Искам да уредя моята каляска с това и се чудя - някакви идеи за автомивка,където ще го спретнат най-безболезнено?
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
Ами след като един ''майстор'' така ми смени гарнитурата на клапаните,че всичко в двгателния ми отсек бе в масло ,взех редовно в къщи да си мия двигателя с маркуч и чешмяна вода...ако се внимава няма никакви отрицателни последствия за двигателя, а се измива добре.
Става въпрос за ABS двигател ,за другите не знам...

- Mephistofel
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Не мий двигателя!!!ще си скубеш после косите.
И за да не съм голословен ето мотиви:
1.С миенето на двигателя се занимават най-неквалифицираните (буквално взети от улицата) работници.
2.Като последствие от горното-нямат елементарни познания за влагоустоичивостта на отделните елементи на двигателя.
3.Пак като производно на горното използват много мощна струя сопособна да проникне и в дупето на бълха.
4.Не използват никаква изолация на електрониката.
5.Миещите средства са от кофа с неясно съдържимо.
6.Последствията от такова миене понякога могат да бъдат доста неприятни във финансово отношение,а автомивките не дава гаранции за извършената работа и евентуалните вреди последици за двигателя от нея.
И накрая.....не се скъпи толкова и не си пести труда-в магазина има редица препарати от реномирани прозводители с точно упътване как да се прилагат...вземаш такъв,после кофа с вода и парцал и внимателно( все едно ,че къпеш Клеопатра) правиш едно влажно обтриване на двигателя....и ти рахат и колата задоволена!
И за да не съм голословен ето мотиви:
1.С миенето на двигателя се занимават най-неквалифицираните (буквално взети от улицата) работници.
2.Като последствие от горното-нямат елементарни познания за влагоустоичивостта на отделните елементи на двигателя.
3.Пак като производно на горното използват много мощна струя сопособна да проникне и в дупето на бълха.
4.Не използват никаква изолация на електрониката.
5.Миещите средства са от кофа с неясно съдържимо.
6.Последствията от такова миене понякога могат да бъдат доста неприятни във финансово отношение,а автомивките не дава гаранции за извършената работа и евентуалните вреди последици за двигателя от нея.
И накрая.....не се скъпи толкова и не си пести труда-в магазина има редица препарати от реномирани прозводители с точно упътване как да се прилагат...вземаш такъв,после кофа с вода и парцал и внимателно( все едно ,че къпеш Клеопатра) правиш едно влажно обтриване на двигателя....и ти рахат и колата задоволена!
След измиване можеш да следиш за течове и появили се дефекти. При всяко отваряне на предния капак ще изглежда чисто и спретнато.
Но не е за пренебрегване и факта, че колите излизат от завода с антокорозионна защита.
Ти сам преценяваш какво искаш-чисто и спретнато или омацано, но антикорозионно защитено.
Но не е за пренебрегване и факта, че колите излизат от завода с антокорозионна защита.
Ти сам преценяваш какво искаш-чисто и спретнато или омацано, но антикорозионно защитено.
Най-добре е сам да си измиеш двигатела на автомивките претупват работата.Ако ходиш на мивка тьрси такава с пароструйка тя работи с 40 градуса температура и мие 2 по добре от водоструйка.Сьвет двигателя се мие само студен,на бензиновите се изолира делкото задьлжително-след миене е вьзможно да не запали колата мокри кабели на свещи ел кабели-лечението е изсьхване,ел. контактен спрей,компресор за сгьстен вьздух.ВИНАГИ ОТКАЧАЙТЕ КЛЕМИТЕ НА АКУМУЛАТОРА ПРЕДИ МИЕНЕ ЗА ДА НЕ СТАНЕ КЬСО
- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
Използвам препарат МЕГЛИО и съм много доволен. Минаваш първо с вода, след това с препарата и след 10 мин. отмиваш с вода. Когато си го миеш сам определено внимаваш и няма вредни последици. Стигнах до това заключение когато за пръв път измих двигател на кола и после нямаше палене. Както казва колега в по-горния пост миячите са пълни неграмотници. Затова сам. Имам приятел който си мие двигателя на Форда с топла вода и пръскачка за лозе. Пръска, препарат, измиване и ДВГ-то свети.
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
L&R написа:Мил съм какви ли не двигатели , ако имаш малко техническа грамотност и операцията става в топъл , слънчев ден на открито няма никакъв проблем.
Миеш с препаратче, плакнеш чакаш ~30min. тогава палиш и си ти.
Точно!!!!И аз това му казвам....САМ,внимателно,грамотно.......ама той иска на пароструйка за по-лесно!
- Mephistofel
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
joker написа:L&R написа:Мил съм какви ли не двигатели , ако имаш малко техническа грамотност и операцията става в топъл , слънчев ден на открито няма никакъв проблем.
Миеш с препаратче, плакнеш чакаш ~30min. тогава палиш и си ти.
Точно!!!!И аз това му казвам....САМ,внимателно,грамотно.......ама той иска на пароструйка за по-лесно!
И защо така бързо ме прецени? Просто НЕ ЗНАМ и питам,нищо не ми пречи да си го измия сам,защото си държа на колата!!! Някои не сме се родили научени и не смятам,че е срамно като не зная нещо - да попитам!
Благодаря на всички за отделеното време и дадените съвети,ще се радвам ако някой има да добави още нещо полезно по темата!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”