За и против измиването на двигателя?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Mephistofel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

За и против измиването на двигателя?

Мнениеот Mephistofel » Пет 24 авг 2007 13:26

Понеже чувам различни,че дори и противоположни мнения по темата,вие какво мислите? До каква степен е "вредно" измиването на двигателя (с пароструйка,например) или пък - напротив,няма проблем с подобна манипулация? Искам да уредя моята каляска с това и се чудя - някакви идеи за автомивка,където ще го спретнат най-безболезнено?

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пет 24 авг 2007 13:42

Ами след като един ''майстор'' така ми смени гарнитурата на клапаните,че всичко в двгателния ми отсек бе в масло ,взех редовно в къщи да си мия двигателя с маркуч и чешмяна вода...ако се внимава няма никакви отрицателни последствия за двигателя, а се измива добре.
:D Става въпрос за ABS двигател ,за другите не знам...

Потребителски аватар
kockatakk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kockatakk » Пет 24 авг 2007 13:45

Значи като се измие има 50 % да НЕ запали
но СПОКОЙНО след 30мин +- като изсъхне си фърка колата
мий не са притеснявай
и да не изпаднеш в паника ако неще да пали споко
да изсъхне даже може да го трукнеш малко че смазката не пада от
пароструйката

Потребителски аватар
Mephistofel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mephistofel » Пет 24 авг 2007 13:47

Мислех си да увия и предпазя по някакъв начин поне свещите,дистр. капачка и някои кабели?

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 24 авг 2007 13:47

Не мий двигателя!!!ще си скубеш после косите.
И за да не съм голословен ето мотиви:
1.С миенето на двигателя се занимават най-неквалифицираните (буквално взети от улицата) работници.
2.Като последствие от горното-нямат елементарни познания за влагоустоичивостта на отделните елементи на двигателя.
3.Пак като производно на горното използват много мощна струя сопособна да проникне и в дупето на бълха.
4.Не използват никаква изолация на електрониката.
5.Миещите средства са от кофа с неясно съдържимо.
6.Последствията от такова миене понякога могат да бъдат доста неприятни във финансово отношение,а автомивките не дава гаранции за извършената работа и евентуалните вреди последици за двигателя от нея.
И накрая.....не се скъпи толкова и не си пести труда-в магазина има редица препарати от реномирани прозводители с точно упътване как да се прилагат...вземаш такъв,после кофа с вода и парцал и внимателно( все едно ,че къпеш Клеопатра) правиш едно влажно обтриване на двигателя....и ти рахат и колата задоволена!

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пет 24 авг 2007 13:50

Мил съм какви ли не двигатели , ако имаш малко техническа грамотност и операцията става в топъл , слънчев ден на открито няма никакъв проблем.
Миеш с препаратче, плакнеш чакаш ~30min. тогава палиш и си ти.

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Пет 24 авг 2007 13:51

След измиване можеш да следиш за течове и появили се дефекти. При всяко отваряне на предния капак ще изглежда чисто и спретнато.
Но не е за пренебрегване и факта, че колите излизат от завода с антокорозионна защита.
Ти сам преценяваш какво искаш-чисто и спретнато или омацано, но антикорозионно защитено.

sasheeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sasheeto » Пет 24 авг 2007 13:51

Най-добре е сам да си измиеш двигатела на автомивките претупват работата.Ако ходиш на мивка тьрси такава с пароструйка тя работи с 40 градуса температура и мие 2 по добре от водоструйка.Сьвет двигателя се мие само студен,на бензиновите се изолира делкото задьлжително-след миене е вьзможно да не запали колата мокри кабели на свещи ел кабели-лечението е изсьхване,ел. контактен спрей,компресор за сгьстен вьздух.ВИНАГИ ОТКАЧАЙТЕ КЛЕМИТЕ НА АКУМУЛАТОРА ПРЕДИ МИЕНЕ ЗА ДА НЕ СТАНЕ КЬСО

Потребителски аватар
kockatakk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kockatakk » Пет 24 авг 2007 13:57

Иначе е най-добре ти да си я тръкнеш .
Щото тия ги боли хуя дали ше ти се преебе

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Пет 24 авг 2007 14:03

Използвам препарат МЕГЛИО и съм много доволен. Минаваш първо с вода, след това с препарата и след 10 мин. отмиваш с вода. Когато си го миеш сам определено внимаваш и няма вредни последици. Стигнах до това заключение когато за пръв път измих двигател на кола и после нямаше палене. Както казва колега в по-горния пост миячите са пълни неграмотници. Затова сам. Имам приятел който си мие двигателя на Форда с топла вода и пръскачка за лозе. Пръска, препарат, измиване и ДВГ-то свети.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 24 авг 2007 14:08

L&R написа:Мил съм какви ли не двигатели , ако имаш малко техническа грамотност и операцията става в топъл , слънчев ден на открито няма никакъв проблем.

Точно!!!!И аз това му казвам....САМ,внимателно,грамотно.......ама той иска на пароструйка за по-лесно!

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пет 24 авг 2007 14:09

Сам, сам за такива глезотии с миячи не се занимавам , от както си взех водоструйка се родих. Мия си ДВГ-то 1 път месечно :lol:

Потребителски аватар
Mephistofel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mephistofel » Пет 24 авг 2007 14:12

joker написа:
L&R написа:Мил съм какви ли не двигатели , ако имаш малко техническа грамотност и операцията става в топъл , слънчев ден на открито няма никакъв проблем.

Точно!!!!И аз това му казвам....САМ,внимателно,грамотно.......ама той иска на пароструйка за по-лесно!

И защо така бързо ме прецени? Просто НЕ ЗНАМ и питам,нищо не ми пречи да си го измия сам,защото си държа на колата!!! Някои не сме се родили научени и не смятам,че е срамно като не зная нещо - да попитам!

Благодаря на всички за отделеното време и дадените съвети,ще се радвам ако някой има да добави още нещо полезно по темата! :)

Потребителски аватар
zone967
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zone967 » Пет 24 авг 2007 16:09

Kарам повече от две години, не съм измил двигателя нито веднъж и няма грижи mhihi

чакала
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот чакала » Пет 24 авг 2007 16:47

zone967 написа:Kарам повече от две години, не съм измил двигателя нито веднъж и няма грижи mhihi

И аз моя така, едни паяжини вътре, една кал, една мизерия...и преди една година го измих и....той бил убаф бре :lol:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”