Г2: нещо като виене на лагер

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
kaica_niko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Г2: нещо като виене на лагер

Мнениеот kaica_niko » Чет 06 сеп 2007 20:32

я и аз да си кажа мъките понеже никъде не прочетох за такъв проблем.
при слаба скорост(30-40 км) никакъв проблем но от там на сетне започва леко да се усеща нещо като виене на лагер.и с увеличаването на скоросста виенето сртава съвсем леко по-силно и някъде към 130-140км изчезва.. Естествено първта ми стъпка бе да сменя лагерите ама не. проблема си е същият.
чува се някъде от дясната страна на колата или поне така го упреличавам и ми звучи почти същото като лагер.
подшушнаха ми че може да е вътрешен лагер на скородтната кутия но я си кажете и вие мнението

Потребителски аватар
KING-T
Автомобил: VW Bora TDI 90кс
Двигател: AGR 2000г

Мнениеот KING-T » Пет 07 сеп 2007 0:58

Ами гумите ти как са?Възможно е да не са балансирани и от там да е това виене.Моя съвет е да си провериш първо гумите.

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Пет 07 сеп 2007 1:16

Пробвай гумите .
Аз си мислех при мене че са гуми и тамън да ги купя и реших да натегна лагера, след като го натегнах не можех да врътна гумата и проблема се оказа от лагер.
Виж дали ти е затегнат и лагера също.

Потребителски аватар
auubau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот auubau » Пет 07 сеп 2007 8:04

Не каза кои лагери си сменил - предни , задни или всички? От къде се чува - отпред, отзад? И като ти се чува виенето отдясно при условие, че кутията ти е отляво на каква мисъл те навежда :078: Ако са лагери при завоите ще се промня виещия звук в едната посока ще се усилва в другата ще отслабва! :042:

Потребителски аватар
kaica_niko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

р

Мнениеот kaica_niko » Пет 07 сеп 2007 8:15

виенето се чува от дясната страна на колата и като че ли е повече от пред. затова смених преден лагер. задният от дясно го сменях наскоро, но си мисля че ако е нещо менте дали ще се слапе толкова бързо?
колкото до гумите мина ми и това на ум та и тях проверих.
в десен завой виенето буквално изчезва и в момента в който изправя волана пак се появява

Потребителски аватар
auubau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот auubau » Пет 07 сеп 2007 9:09

Заден лагер!!! Качи някой дето разбира нещата да го повозиш отзад да ти каже кой от двата. И като го смениш гледай да го затегнеш правилно че после да няма пак :banghead:

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Пет 07 сеп 2007 10:33

Вдигаш задницата на крика без да пускаш ръчната и почваш да въртиш гумата ако започне да ти шуми значи е от лагера .
За предни лагери незнам дали така се прави но предполагам че е същата процедурата.

Потребителски аватар
kaica_niko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

а

Мнениеот kaica_niko » Пет 07 сеп 2007 11:26

както вече казах то започва да вие когато съм някъде с около 50км. немога да развъртя гумата толкова бързо :)
май ще е с повторна смяна на задния пък ще видим

Потребителски аватар
Racer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Racer » Пет 07 сеп 2007 12:06

Мда както каза колегата дигаш задната гума на крик и като я разклатиш малко(хвашташ я с едната рака отгоре с другата от доло) и я размърдаш ако има лувт начи лагера ти е отишъл. :wink:

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Пет 07 сеп 2007 12:08

Скоростите не са виж си гумите и лагера от зад щото там работата е... Преден лаагер се проверява,като предното колело се вдигне на крик влизаш палиш колата да повърти колелото и слушаш :wink:

Потребителски аватар
auubau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот auubau » Пет 07 сеп 2007 15:28

размърдаш ако има лувт начи лагера ти е отишъл
Нов лагер затегнат правилно пак има луфт - това не е признак!!!

Потребителски аватар
yoyof1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoyof1 » Пет 07 сеп 2007 15:39

Циатат от мой пост.
При скорост около 30км/ч се чува виене. Вчера си смених задните лагери, но пак го има това виене. Не мога да разбера от къде се чува, мислех че е отзад. Но не е!!
РЕШЕНИЕТО !!!
Ужасното виене от задните гуми. Амортисьорите са ги износили на "вълни" по цялата обиколка!!

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Пет 07 сеп 2007 17:26

auubau написа:
размърдаш ако има лувт начи лагера ти е отишъл
Нов лагер затегнат правилно пак има луфт - това не е признак!!!

ти прочете ли ква глупост написа
Първо износения лагер се характеризира с нарушена цементация на повърхностния слой както на ролките така и на лагерната гривна.Питинг/или малки язвички/.
Второ хлабините в конусните лагери са абсолютно недопустими,както и пренатягането/води до рязко увеличаване на температурата в контактните повърхнини в следствие на което се откалява,прегрява работната повърхнина/ им което води до намаляване на експлоатационните им св-ва в пъти от предвидените и скъсява живота на лагера.Конусните лагери се монтират с предварителен натяг който в зависимост от възела,габаритите на лагера и неговата отоворност варира в широки граници.

Потребителски аватар
auubau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот auubau » Съб 08 сеп 2007 8:07

С риск да оспамя: Тея работи са ми ясни много добре - инженер съм точно в тази област. Само ще ти кажа като ти се наложи да сменяш точно тези лагери ги затегни според предписанията на VW (в горния пост неслучайно написах в червено думата правилно) и като пуснеш колата от крика натисни с крак няколко пъти горната част на гумата, ще разберш че наистина има лека хлабина. Моите лагери съм ги стегнал по този начин и вече 20000 км (само единия смених тогава а другия е на повече километри) не са издали никакъв звук.

Потребителски аватар
Racer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Racer » Съб 08 сеп 2007 11:58

е добре моите защо нямат луфт като са ми ги сменяли в сервиз.Дане би да са го пренатегнали :?: :?:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”