Пако я го питай ти този състезател той като се интересува от състезателни коли не е ли чувал за водните(вода/метанол) инжектори които се поставят в всмукателните колектори с цел охлаждане на колекторите на турбинирани двигатели, и 4е в този случай водата намалява вероятността за детонация и се води йаргонно като вдигане на октана тай като може да добави предварение.
Дори съм виждал кит-чета в нета за такива системи на турбинирани двигатели.
Ефета от водата в двигателите с ватрешно горене бил за прав път използват още през 40 години по време на втората световна вона и още тогава било установено 4е освен че двигателя даботи по добре и е добре охладен от изпаряването на водата, е идеално чист и няма никакви нагари.
Та какви ковкости, какви еластичности .. какви счупени сегменти .. защо само плашите хората

Аз изчетох доста по въпроса и ако беше опасно щях да го прочета някаде и да ви предупредя.
Колкото до набиването на леглата на клапаните не съм обеден че вероятноста е 1:10000 да попадне нагарче на леглото на клапана за повече от 1 отваряне на клапана.
Колкото до обратното двигателя с нагар е в състояние при средно и голямо натоварване да прави толкова мнгоо детонации дори с заводски настройки и с нашите горива 92 например 4е да се деформират челата на буталата което си е ве4е проблем.