Странен шум около двигателя

Техническа и сервизна информация за Passat
GVG
Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
Двигател: CBDC 2010

Странен шум около двигателя

Мнениеот GVG » Чет 20 сеп 2007 15:24

Здравейте колеги. От няколко дена около двигателя се чува странен шум. Прилича на нещо като гъргорене. Чува се откъм страната на ремъците. Влияе се от оборотите на двигателя. Когато са високи, всичко се слива, но като отпусна рязко газта, с падането на оборотите гъргоренето става по-отчетливо. На празен ход се чува добре. Дали не е някой от лагерите на някоя от помпите или някоя ролка? Насочете ме моля къде да търся проблема. Всички ремъци и ролки смених преди около месец.
Освен това се чува и нещо като свистене или писукане от алтернатора. Дали лагерчетата му не са за смяна.
Двигателя е на Пасат В4, 1.8 Mi, ABS. Има хидравлика на волана.
Ще съм много благодарен за всеки съвет и мнение.

Последна промяна от GVG на Пон 24 сеп 2007 13:44, променено общо 3 пъти.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 20 сеп 2007 15:35

Сваляш ремъците един по един и палиш - ще се усети откъде е. Без да махаш ангренажен де. :-)

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 20 сеп 2007 16:34

На стария Пасат (1.8 RP) го имах този проблем точно от алтернатора - някаква втулка имало вътре пластмасова (или тефлонова беше) та като змаинела се получавало това нещо.
Новия ми Пасат е 1.8 ABS и загледах че алтернатора няма нищо общо (а е и с широк ремък а не трапецовиден) ама в сервиза дето го преглеждаха (за да не бъда приятно изненадан на път) ми казаха че и този я има въпросната втулка и отново ми е за смяна макар че още не е разсвирил и разскърцал.
Както каза колегата сваляш един по един ремъците и гледаш.Не пречи като си свалил ремъците да хващаш шайбите и да ги разклащаш нагоре-надолу и настрани за да усетиш ако някоя хлопа (хидравлика,водна,алтернатор).Ако си остане след сваляне на ремъците се насочи към ролката на ангренажа (аз там не пипам че не разбирам после да си зацепя ремъка).
Успех!

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Чет 20 сеп 2007 16:54

Много е вероятно водна помпа

GVG

Мнениеот GVG » Пет 21 сеп 2007 8:25

Благодаря ви колеги. Минавам на варианта с ремъците, пък после ще видим. Може би трябва да изследвам по-обстойно алтернатора.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пет 21 сеп 2007 10:31

Ами успех с проверката GVG, ще се опитам да ти дам някаква звукова помощ :wink: от личен опит.
Малко е трудно да се определи от какво се получава шум така, но според мен алтернатора би следвало да издава по-скоро стържещ шум от някой или от двата лагера(сравнително постоянен при различните обороти и съответно губещ се от съпътстващите шумове при увеличаване на скоростта), което предполага съвсем скорошен ремонт(даже спешен, за да не блокира :bishop ). Водната помпа обикновенно първо(далеч преди да е протекла, не че не може да се случи и едновременно) започва да издава звук наподобяващ турбо, който се усилва с увеличаването на оборотите. Но ако са и счупени части от витлата може и така да се чува :( (което също означава смяна на детайла). Имаш ли проблеми с температурата на охл. течност?
Другото, което се задвижва от ремък(отделен) е хидравликата, която при недостатъчно добре натегнат ремък издава звук но само при натоварващи я маневри, основно на място в крайно положение на волана и опит за качване автомобила на бордюр или др.
Не изключвай възможността, това което чуваш да е от генерацията. Имаш ли катализатор?

:да:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 21 сеп 2007 11:29

При мен звука от лагера на помпата на хидравликата беше по-глух, и по-басов. Докато от генератора беше по-виещ. Водната не е пипана засега.

Това е така защото оборотите на генератора са доста по-високи от тези на 2те помпи - помпите се въртят с обороти близки до тези на двигателя (шаибите са почти еднакви), а генератора се върти значително по-бързо.
Та това май е единствения ориентир. Ако звука е виещ - вероятно е от генератор. Ако е бучащ - по-вероятно от някоя от помпите.

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Пет 21 сеп 2007 11:56

най-вероятно е от хидравличната помпа минах по тоя път преди 4г. махаш ремъците един по един и ще се разбере...без ангренажния . :wink:

Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Пет 21 сеп 2007 11:58

Dpop написа:.... ще се опитам да ти дам някаква звукова помощ :wink: от личен опит.

..ето и от мен, вършило ми е работа за лагерчатата на алтернатора...
Взимаш една по- дълга отверка- металната част слагаш на корпуса на алтернатор, водна помпа, хидравлика, около лагерите, а пласмасовата част на ушето и слушаш...Става и с тръба, но аз използвам отверка.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 21 сеп 2007 12:45

Един мой добър познат-монтьор използваше медицинска слушалка и доста добре се справяше с нея.ако ти се намира опитай.
Иначе лошото е че повечето части са метални и разсейват шума и може да се заблудиш ама все пак ще се насочиш по-точно дали проблема е в алтернатора (той в доста отделен от останалото) или е в помпите (които и те не са много близо една до друга).

GVG

Мнениеот GVG » Пет 21 сеп 2007 13:27

Значи, като се замисля, звукът наподобява като че ли нещо метално чука по пластмаса. Не много рязко, а някак си по-глухо. Затова го определям като гъргорене. Променя се в зависимост от оборотите. Отделно, след като се ослушвах около половин час усетих, че май и алтернаторът свисти, но това е друг шум. Ще пробвам с откачане на ремъците, пък ще видим. Един съсед ми каза, че ако ми е много натегнат ангренажния ремък, може да се чува такъв шум. Това дали е верно?

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 21 сеп 2007 15:46

По принцип може ангренажния ремък, или неговите "шайби" да опират в пластмасовите капаци, особено ако оня горния полукръглия капак дето е захванат за клапанния капак са му се разбили/счупили крепежите (чест проблем). Но бързо се претрива пластмасата и звука изчезва.
А може и просто въпросните капаци да вибрират и да тропат, ако нещо са разхлабени, разтропани, пукнати.

Иначе ангренажния ремък трябва да можеш да го усучеш на около 90градуса без титанични усилия - с пръсти. Ако не можеш - значи е пренатегнат, ако можеш лесно и на повече от 90 - лабав е.

GVG

Мнениеот GVG » Пон 24 сеп 2007 7:59

Значи момчета, да докладвам. След като свалях ремъците един по един се оказа, че този шум го прави или водната, или хидравличната помпа. Като свалих техния ремък настана една тишина и спокойствие.... Само ми е много интересно как ще разбера коя точно от двете помпи е прецакана. Между другото съмнява ме водната, защото видях, че нивото на антифриза е паднало с около сантиметър под минимума и оста на помпата между тялото й и ремъчната шайба е леко влажна. Не знам обаче дали това е меродавен белег. За хидравличната помпа не ми се мисли.

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Пон 24 сеп 2007 8:10

на АБС двигателя хидравликата е с един трапецовиден ремък,а водната помпа,генератора се задвижва с пистов ремък от шайбата на двигателя, като генератора е с една самонатягаща се пружина която го опъва,..нещо май не ти е ясно...или аз не съм разбрал за кой двигател питаш. :roll:

GVG

Мнениеот GVG » Пон 24 сеп 2007 8:17

Значи двигателят е ABS. Широкият пистов ремък задвижва компресора на климатика и генератора. Той е със самонатягащата ролка. Водната и хидравличната помпи се задвижват с отделен трапецовиден ремък. Той се регулира чрез леко изместване на хидравличната помпа. Нали вчера си играх с тях. Това е ситуацията при мен.

Върни се в “Passat”