GRUEL написа:zfa159, мерси за отговора, май ми стана ясно

.С по-прости думи освен 4-те изхода за колонки са ми оставили и още 1 за суб и по 1 ляв и 1 десен за нещо по-сериозно(да речем елипси на кората) като тези допалнителните не минават през усилвателя на радиото и им трябва външен....
А за колонки какво ще кажете? Тези хертц 165 ги погледнах и изглеждат добре, ама 70 вата реални няма ли да изтормозят плеарчето, при положение че то дава по 18 вата (реални) на канал?
Продължавам да обеснявам :
Като за начало за изходите си ме разбрал перфектно.Държа само да те изненадам че реално радиото ти е с 4 канала (ляв и десен предни и ляв и десен задни) ама те са постигнат фиктивно т.е. с филтри а самото радио като тунер и като ЦД плеър са си стерео (т.е. ляв и десен канал само).След това тези въпросните два канала минават през филтри (и еквилайзер) и оттам всъщност се и разделят на 4 канала (с идеята да си регулираш поотделно предни и задни като сила на звука).Истинските два канала точно преди да отпрашат за към крайното стъпало (крайния усилвател на радиото) са ги извадили за да си сложиш по-качествен и или по-мощен или каквото пожелаеш за да не те ограничат да си слушаш музика на 4х18W със средно ниво на изкривяване на сигнала (все пак от една интегрална схемичка с размери 3 на 1см няма какво друго да очакваме).Та за това мисля ме разбра.
Другия момент :
Реалната разлика между пикова и синусоидална мощност.Те двете неща са малко свързани ама донякъде.
Реланата мощност може да се сметне (горе-долу че са един куп формули заради индуктивния характер на товара) с проста формулка и рядко са много (за обикновенните колонки говоря не за туби и т.н.).Дефакто ако имаш една колонка 4 ома и да кажем е 4W това значи че през нея може да протече ток точно не по-голям от 1 ампер преди да я дуфнеш (телта на бубинката е изчислена за такъв максимален ток).Формулата е че ватовете са ти равни на съпротивлението по квадрата на ток-а. (тя както казах не е съвсем точна ама за примера става).
Дефакто теб те притеснява обратното явление - колонката да не ти гръмне радиото - няма такава опасност понеже то вади някаква максимална мощност и повече не може....а това че колоната има резерв още по-добре.При радиото сметката е такава (така са ти написали тези 18W).Имаш изходен сигнал (синосуидален по форма с някаква честота).На радиото са ти специфицирали с какви колони трябва да работи (4 Ома).Оттам сметката е следната :
4 Ома,18W - значи максималния изходен ток на канал през усилвателя на радиото ще е корен квадратен от ( 18/4 ) което са ти 2.12А (това са относителни сметки зашото товара е индуктивен и има разлики ама все пак).Така излиза че максималния ток на твойто радио на изхода е 2.12А и ако колонката (както избраната по-горе от мен за примера) издържа до максимум 1А си я опекъл за вечеря понеже като засилиш хубаво и и надвишаваш възможностите....започва да чегърта и в даден момент замлъква вовеки.
Така че подбираме друга колона с по-висока от 18W синусоидална мощност.Тогава радиото няма как да прекара през нея по-голям ток от този,който тя може да понесе и няма как да изгори.
Ако си ме разбрал правилно дотук си разбрал че колоната не може да изгори радиото (освен ако не е с по-ниско съпротивление от указаното на радиото т.е. 4 ома).
Сега малко за пиковата мощност - тя е нещото което се пише с огромни букви на кашончето за да си кажеш "Ехаааа бах тая пи*а въшка е 300W колона и ще ми изкърти слуховата протеза".Еми да ама не баш.Това е мощността на звука,който тя възпроизвежда,на самата вълна.Смята се някак (не съм дорасъл да се науча как точно) и доколкото знам зависи от честотната лента на говорителя,ход-а на мембраната му,големината и формата на мембраната,наличието или липсата на кутия и нейните характеристики и т.н.Реално това теб не те интересува много от друга гледна точка - има поне 10-тина стандрата за пикова мощност и според различните мерни единици и характеристики (има по DIN,по некъв китайски стандарт) една колона може да ти я изкарат от 20-тина вата до по-мощна от АЕЦ (пищялка 1500W всеки е виждал на Илиенци

)
Аз лично си подбирам колоните по другия параметър - синусоидалната мощност защото от това зависи кога ше ти зачегърта и дали ще може да подскача с кеф на дивия метъл или ще се разколачи за норматив.Също така трябва да е качествена със силиконова мембрана а не от тея старите хартиените и разбира се да става по размер на мясото
Иначе за филтрите - и при мен горе в таблото има пищялки и при тях са филтрите.Долната колана е вързана към целия сигнал и изцяло от нейния тип си зависи какво ще възпроизвежда от честотната лента.За долу са идеални еднолентови колони за не повече от 12-13kHz макар че мойте са от 50Hz до 16kHz и пее доста добре.
Успех колега и ако има нещо питай (а аз ще взема някакви хапчета за намаляване на обяснителните способности защото се усещам че прекалявам ама То е по-силно от мен

)