Странен шум около двигателя

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пон 24 сеп 2007 9:00

която и да е от помпите ,има луфт-шаибата и играе
за мен е водна помпа

GVG
Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
Двигател: CBDC 2010

Мнениеот GVG » Пон 24 сеп 2007 9:12

След като свалих ремъка, проверих за луфт и на двете. Лошото е, че и при двете помпи луфт имаше и беше почти еднакъв. Мале, мале, ако и двете са гръмнали, лошо ми се пише. Дано все пак да е само водната.

GVG

Мнениеот GVG » Пон 24 сеп 2007 11:45

Момчета, след като размислих, реших да пристътя към смяна на водната помпа. И без това е вече на 13 години. Ако случайно не е тя проблема, тогава ще дам хидравличната за рециклиране, ако стане.
Та ще съм ви много благодарен ако ми дадете ценни указания за последователността и за някои тънкости при смяната на водната помпа.

Потребителски аватар
georg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот georg » Пон 24 сеп 2007 12:58

Ами купете си Дизел и ще свикните с шума :D

GVG

Мнениеот GVG » Пон 24 сеп 2007 13:12

Georg, благодаря за пожеланието и за чувството ти за хумор, но мисля че не е този начина да трупаш мнения. Зададох конкретен въпрос и очаквам компетентни съвети.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 24 сеп 2007 15:51

GVG написа:Момчета, след като размислих, реших да пристътя към смяна на водната помпа. И без това е вече на 13 години. Ако случайно не е тя проблема, тогава ще дам хидравличната за рециклиране, ако стане.
Та ще съм ви много благодарен ако ми дадете ценни указания за последователността и за някои тънкости при смяната на водната помпа.

според мен, колега, отиди в някой сервиз за смяна, да ти е мирна главата. и се консултирай добре каква помпа да вземеш, че явно е пълно с некачествени стоки.

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Пон 24 сеп 2007 16:31

GVG написа:Значи двигателят е ABS. Широкият пистов ремък задвижва компресора на климатика и генератора. Той е със самонатягащата ролка. Водната и хидравличната помпи се задвижват с отделен трапецовиден ремък. Той се регулира чрез леко изместване на хидравличната помпа. Нали вчера си играх с тях. Това е ситуацията при мен.

При ABS с климатик е точно така както си казал ..... И колега да пишеш ако има развитие по проблема .... :wink:

GVG

Мнениеот GVG » Пон 24 сеп 2007 20:47

Значи предлагат ми водна помпа PEX - германска. Цена 40 лв. Някой ако има информация за качеството й, нека да каже. Турбинката й е метална, а не пластмасова, както съм чувал че са на повечето помпи. Между другото, миналата година купих предни спирачни дискове и накладки на същата фирма. За сега съм доволен.
Що се отнася до смяната на помпата, наистина мисля да отида в сервиз. Като се загледах по-обстойно къде се намира и какво трябва да се разкачи за да се извади, свят ми се изви.
Докато зяпах около помпата смених десния маншон между рейката и накрайника. Вътре има една ябълка, чрез която са съединени рейката и накрайника. Много шибано! Който е сменял такъв маншон знае за какво става въпрос. Наврели са го на .......... Почти никакъв достъп. Отне ми два часа. Стана! Но със смяната на помпата мисля че няма да се наема.
Ще пиша какво е станало след смяната на помпата.

GVG

Мнениеот GVG » Пет 28 сеп 2007 9:52

Колеги, въпросът е решен. След смяната на водната помпа странният шум изчезна. Само ме е яд, че тази помпа не се обади преди около месец и половина когато сменях ремъците, защото за да се смени това чудо се свалят всички ремъци, колелото на паразитния вал и т.н.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пет 28 сеп 2007 10:41

GVG написа:....
Докато зяпах около помпата смених десния маншон между рейката и накрайника. Вътре има една ябълка, чрез която са съединени рейката и накрайника. Много шибано! Който е сменял такъв маншон знае за какво става въпрос. Наврели са го на .......... Почти никакъв достъп. ....

ОФФ.
Предполагам, че след тази операция си предвидил реглаж на предницата. :wink:

GVG

Мнениеот GVG » Пет 28 сеп 2007 11:04

Ами да. Заедно със смяната на помпата сменихме и другия маншон на рейката. Уж мерихме разстоянието на накрайника, ама това е горе-долу. Утре възнамерявам да проверя и предницата.

Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Пет 28 сеп 2007 18:46

За GVG
Колега, само да питам, обръщал ли си внимание, дали когато е влажно времето или студено, шума е повече, защото при мен се получава само тогава и докато загрее. Но така я карам вече осма година. Интересното е, че когато се появи този шум (при мен е като стържене) и с нещо натисна ремъка навън, стърженето изчезва (не да се обтяга ремъка, а все едно измествам шайбите странично). Ремъка е сменян, обтяган, разхлабван, но не....

GVG

Мнениеот GVG » Пон 01 окт 2007 8:04

Аз моя шум го търпях около една седмица и нямах време да правя кой-знае какви изследвания. Просто шумът си го имаше винаги. След смяната на помпата той изчезна.

Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Пон 01 окт 2007 8:12

Мерси! Явно ще пускам отделна тема, защото и с търсачката нищо не намерих... :cry:

Върни се в “Passat”